Υπό το βάρος του limit down της Εθνικής το Χ.Α.

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 11:08
UPD:11:22
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέο «σφυροκόπημα» δέχεται σήμερα ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς να ασκούν νέες πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κινείται προς τις 660 μονάδες.

Ειδικότερα, στις 11:08, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,47% στις 660,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 2,05% στις 196,31 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 19,43% στις 92,82 μονάδες.

Μπορεί σταδιακά να «ξεκαθαρίζει» το μέτωπο των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, ωστόσο οι τιμές στις οποίες έγιναν προκάλεσαν και προκαλούν σημαντικές πιέσεις στον κλάδο. Η θέση των υφιστάμενων μετόχων επιβεβαιώνεται ότι είναι πολύ δύσκολη, όπως και αυτή του ΤΧΣ, που καταγράφουν μεγάλες ζημιές και μεγάλης έκτασης "dilution".

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Εurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής, οι οποία σηματοδότησαν και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών σε ξένα ιδιωτικά κεφάλαια. Μάλιστα η τιμή πώλησης είναι μόλις 1 λεπτό του ευρώ για την Eurobank, στην Alpha Bank είναι 4 λεπτά και στην Εθνική στα 2 λεπτά. Σήμερα πιθανότατα να κλείσει και το βιβλίο της Πειραιώς, έχοντας και τα επίσημα στοιχεία ανά χείρας.

Στο μεταξύ, αρνητικά στην αγορά λειτουργεί και το γεγονός ότι η ψήφιση του πακέτου των προαπαιτουμένων χτες από τη Βουλή έγινε με δύο διαγραφές (Στ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος) και μια παραίτηση (Γ. Σακελλαρίδης). Όπως αναφέρει σήμερα το www.naftemporiki.gr, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες  θα ανακοινωθούν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα καθορίσουν και το μέγεθος των όποιων αντιδράσεων.

Στο ταμπλό, η Εθνική έχει κλειδώσει στο limit down, ενώ και η Πειραιώς υποχωρεί κατά 28,57%. Η Eurobank ελέγχει στο 6,25% τις απώλειες της, ενώ η Alpha Bank βρίσκεται στο -1,75%. Απώλειες 2,22% σημειώνουν και οι μετοχές της ΕΧΑΕ και του ΟΤΕ, η ΔΕΗ είναι στο -1,67%, η Τιτάν στο -1,64%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο -1,43% και η Aegean στο -1,45%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Jumbo και Folli Follie, ενώ αντίθετα, προσπάθειες να διατηρήσουν το θετικό τους πρόσημο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, Grivalia, Βιοχαλκο και Λάμδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα