Φόβοι Γ. Παπαντωνίου και ΤτΕ για τον πληθωρισμό

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2001 08:16
UPD:10:35

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, είναι το πρώτο «θύμα» των προβλημάτων στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και στις προσπάθειες να μην διευρυνθεί η «μαύρη τρύπα», που ήδη προκάλεσε η υστέρηση στα έσοδα.

Η μείωση της φορολογίας θα αφορούσε και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τόνωση του Χρηματιστηρίου. Ομως, ο Γιάννος Παπαντωνίου, εξήγησε χθες το βράδυ στον πρωθυπουργό γιατί οι ελαφρύνσεις αυτές δεν μπορούν να περιληφθούν ούτε στον προϋπολογισμό του 2002.

Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα την εξαμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία σε μια συγκυρία ανησυχιών, αλλά και καλών μηνυμάτων στον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα διατηρηθεί στο 4,6% δηλ. θα είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Παπαντωνίου δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον πληθωρισμό, ο οποίος παρά τη μείωση της τιμής των υγρών καυσίμων δύο φορές εντός του περασμένου μηνός, θα είναι τον Ιούνιο περίπου στο 3,8% και τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος, ίσως ανέλθει στο 4%.

Οι υψηλές δημόσιες δαπάνες, τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια (τα τελευταία υπερβαίνουν τα πέντε τρισ. δρχ.) και αυξάνονται με ρυθμό 30% και 50%, συνιστούν ένα «εκρηκτικό» μίγμα για τον πληθωρισμό.

Χθες το βράδυ, κατατέθηκε τροπολογία με την οποία δίδεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η δυνατότητα, να παρέμβει και να επιβάλλει περιορισμούς, για να αποφευχθεί ο υπερδανεισμός.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα