Market beat: Ο τρόμος επηρέασε τις αγορές λόγω συνεχείας, η ανακούφιση σήμερα δοκιμάζεται

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 10:05
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην συνήθη αναφορά για τα διεθνή σήμερα θα τονίσουμε πως αρχικά το χτύπημα στο Παρίσι δεν έδωσε αντίστοιχο χτύπημα στις αγορές μετοχών στην Ευρώπη με τους επενδυτές να ανεβάζουν τις τιμές καθώς προσδοκούν μέτρα περαιτέρω χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Αλλά στις ΗΠΑ οι μετοχές της Wall Street εξαφάνισαν τα κέρδη που εμφάνισαν νωρίτερα για να φθάσουν στο τέλος σχεδόν επίπεδες. Μετά την είδηση ότι οι γερμανικές αρχές ματαίωσαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επρόκειτο να παραστεί, επικαλούμενοι απειλές για βομβιστικές επιθέσεις, πυροδοτώντας φόβους για άλλη μια επίθεση που έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη φονική επίθεση στο Παρίσι.   Σήμερα αρκετοί δείκτες ασιατικών μετοχών υποχώρησαν, καθώς οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν και μια άλλη «βόμβα τρόμου» στην Ευρώπη έχει μειώσει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ενώ τα στοιχήματα, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά για αύξηση των επιτοκίων, ενίσχυσαν το δολάριο.

Χθες στο ΧΑ συμφώνησαν όλοι οι αναλυτές πως είδαμε ένα ράλι ανακούφισης που διευκόλυνε όσους έχοντας και μετοχές των τραπεζικών blue chip και κεφάλαια στο να αυξήσουν τη θέση τους σε ρευστό. Γιατί οι πιέσεις συνέχισαν να ασκούνται. Πριν συμπληρωθεί ένα τέταρτο της ώρας ο τζίρος έπιασε τα 3,5 εκατ. ευρώ και οι δείκτες εμφάνιζαν κέρδη, που ήταν της τάξης του 3,8% για τον μέσο όρο και 4,3% για τον 25άρη. Το rebound ερχόταν μετά από ράλι των μετοχών στις ασιατικές συναλλαγές και σε συντονισμό με την μεγάλη άνοδο στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Γιατί αυτά τη Δευτέρα αντέδρασαν δειλά και χλιαρά. Αλλά η δύναμη των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης που έκλεισαν με τους δείκτες πάνω κατά 1,5%, ανέβασε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις ήδη περισσότερο κερδισμένες αγορές μετοχών για το 2015.

Όπως και να το κάνουμε, όταν η τελευταία χώρα με κρίση χρέους της ζώνης του κοινού νομίσματος τα βρίσκει με τους δανειστές και εταίρους της, η ανακούφιση απλώνεται στην κεφαλαιαγορά του ευρώ και όχι μόνο στην Αθήνα. Την αγορά που οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να αλλάζουν στάση ανάλογα με τη δύναμη που εμφανίζει κάθε τύπου τάση. Ειδική αναφορά αξίζει στη δυναμική που συνόδευσε τις συναλλαγές στα τραπεζικά blue chip. Αυτά έζησαν στιγμές δόξας λόγω αγοραστικού ενδιαφέροντος με διάρκεια μόλις 17 λεπτών. Μετά, συντονισμένες πιέσεις τους προσέδωσαν καθοδική τάση και οδήγησαν τον δείκτη του κλάδου σε νεότερα χαμηλά.

Την καλύτερη συμπεριφορά εμφάνισε η ΑΛΦΑ, αφού πρώτα, και αυτή, σημείωσε νέο χαμηλό για το τρέχον έτος όπως και η ΠΕΙΡ. Ενώ κρατήθηκαν οριακά ψηλότερα  από το ελάχιστο τελευταίου δωδεκάμηνου οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ. Έτσι στη μέση των συναλλαγών και ενώ οι ΓΔ και 25άρης εμφάνιζαν άνοδο μεγαλύτερη του +2,5% ο τραπεζικός δείκτης εμφάνιζε απώλειες της τάξης του -6,5% με το τζίρο μετά τις 14:00 λίγο κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, με αυτόν για τα τραπεζικά blue chip στα 12,5.

Άρα οι πιέσεις σε αυτό τον κλάδο δεν προερχόντουσαν από τη δυσκολία στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Είναι αποτέλεσμα σύνθετων υπολογισμών που αλλάζουν μαζί με τη ροή των ειδήσεων για την εικόνα των βιβλίων προσφορών, αλλά σε γενικές γραμμές υπογραμμίζουν την πάγια άποψη των εγχώριων αναλυτών. «Τέσσερις ΑΜΚ μαζεμένες σε μικρό χρονικό διάστημα, μόνο από θαύμα θα στεφθούν όλες με επιτυχία». Η συνέχεια στην αντίδραση των θεσμικών στην εξέλιξη της διαδικασίας για τις ΑΜΚ θα είναι μάλλον ίδια με των προηγούμενων συνεδριάσεων αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύσει για τα υπόλοιπα blue chip που χθες φάνηκε να διαθέτουν την απαραίτητη γοητεία.  Τεχνικά οι θεσμικοί του ΧΑ χθες άρπαξαν τους βασικούς δείκτες και τους πέρασαν πάνω από τις πρόσφατα ξεπερασμένες πτωτικά στηρίξεις. Το πέτυχαν δε χωρίς τη βοήθεια του αδύναμου κρίκου (των Τραπεζών) που είναι το υγιέστερο στις αγορές μετοχών. Γιατί δεν ταιριάζει με τη λογική των χρηματιστηρίων ο κλάδος που βούλιαξε τους βασικούς δείκτες να είναι και ο πρώτος στο χορό της ανόδου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ 

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, καθώς τα θετικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή προβληματίζουν την αγορά, καθώς αποτελούν έναν ακόμη καλό λόγο για τη σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 17.489,50 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,03% στις 4.986,02 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,13% στις 2.050,44 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Home Depot σημείωσε κέρδη 4,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή για το σύνολο του 12μηνου του 2015 να αυξηθούν 14% στα 5,36 δολάρια. Προηγουμένως, προέβλεπε κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 5,31-5,36 δολάρια.

Επίσης, θετικά κατά 3,5% έκλεισε η Wal-Mart, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 4,50 δολάρια ανά μετοχή το τρέχον έτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για κέρδη ύψους τουλάχιστον 4,40 δολαρίων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,2% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, σημειώνοντας πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,1%. Επίσης, άνοδο σημείωσε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, αν και συνολικά ο πληθωρισμός παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες, οι δομικές τιμές καταναλωτή έχουν σημειώσει άνοδο 1,9%.

ΕΥΡΩΠΗ

Μεισχυρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αγορά να λαμβάνει ώθηση αφενός από την ανάκαμψη των τιμών ενέργειας και αφετέρου από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία.

Ο απόηχος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δεν επηρέασε τις αγορές, καθώς οι αναλυτές αποτιμούν θετικά την απόφαση της Γαλλίας να ενισχύσει τις δαπάνες για την ασφάλεια και την ευελιξία που προσφέρει η Κομισιόν, όσον αφορά τον στόχο για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,99% στις 6.269 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,41% στις 10.971 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,76% στις 4.937 μονάδες. O σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,53% στις 380 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της EasyJet σημείωσε απώλειες 3%, καθώς οι πωλήσεις που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο χρήσης ήταν κατώτερες των εκτιμήσεων. Τα κέρδη της εταιρείας, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 22%, στο προηγούμενο 12μηνο.

Στον αντίποδα, η Genmab A/S ενισχύθηκε κατά 12,1%, καθώς έλαβε την απαραίτητη έγκριση για μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος. Η ανάπτυξη της εν λόγω θεραπείας έγινε από κοινού με την Johnson & Johnson, από την οποία θα λάβει αμοιβή 45 εκατ. δολαρίων.

Επίσης, η Cable & Wireless Communications σημείωσε κέρδη 4,9%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της από την Liberty Global. Το αντίτιμο της συμφωνίας ανέρχεται στα 5,3 δισ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, βελτιωμένο ήταν το κλίμα μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών στη Γερμανία τον Νοέμβριο, όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Ο σχετικός δείκτης κλίματος του ZEW αυξήθηκε αυτόν τον μήνα στις 10,4 μονάδες από 1,9 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Ξεπέρασε, μάλιστα, τις 6 μονάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

ΧΑ

Με ένα ράλι άνω του 2% υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, «σπάζοντας» τον κύκλο μιας πενθήμερης πτώσης, χωρίς μάλιστα να έχει τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο «επιθετικών» πωλητών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,18% στις 657,88 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 668,36 μονάδες και η χαμηλότερη στις 652,55. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 39,23% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 52,46 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 2,32% ενώ αντίθετα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,81%. 

Η αγορά αποτύπωσε την «ανακούφισή» της μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, εξέλιξη που επιτρέπει την ερχόμενη Τρίτη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να εκταμιευθούν τα 10 συν 2 δισ. ευρώ (2 της πρώτης υποδόσης και 10 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Μάλιστα, λίγο μετά τις 13:00 επιβεβαιώθηκε και η σχετική έγκριση της συμφωνίας από το EuroWorking Group, με το ζήτημα της Ελλάδας να αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων (και εντός του Δεκεμβρίου λένε οι πληροφορίες) αλλά και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που πρέπει κι αυτό να έρθει προς ψήφιση στη βουλή μαζί με το ασφαλιστικό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ωστόσο, τη θετική αυτή εξέλιξη, σκίασε η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, εξαιτίας της φημολογίας για τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. Μάλιστα, αν και οι μετοχές του κλάδου ξεκίνησαν με σημαντικά κέρδη, καθώς ανακοινώθηκε και η κάλυψη των στόχων των ΑΜΚ της Alpha Bank ΑΛΦΑ και της Eurobank, γρήγορα το κλίμα άλλαξε, οδηγώντας τις μετοχές σε ισχυρές απώλειες.

Σε αυτό το κλίμα, η Πειραιώς, από το +9,76% το πρωί, κατέγραψε απώλειες 12,20%, η Εθνική, από το +8,78%, έκλεισε στο -7,56%, η Eurobank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -11,11%, από το +18,52% το πρωί, ενώ η Alpha Bank από το +15,62%, έκλεισε αμετάβλητη, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -6,25%.

Παρ' όλα αυτά, ο μη τραπεζικός κλάδος στήριξε την άνοδο του γενικού δείκτη, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες. Ειδικότερα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ ΔΕΗ+7,52% (+7,52%), της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+6,85% (+6,85%), της Viohalco(+6,50%), της Grivalia Properties(+5,67%), της Motor Oil(+5,60%), των ΕΛΠΕ (+5,35%), της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+4,71% (+4,71%), της Coca Cola HBC (+3,67%), της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+3,22% (+3,22%) και της Ελλάκτωρ(+3,11%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Εταιριών Κοινής Ωφέλειας  (+5,58%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-6,96%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 51 κινήθηκαν ανοδικά, 46 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η επιστροφή σε τιμές πάνω από τη στήριξη των 640 μονάδων για τον ΓΔ και πάνω από τις 202 για τον 25άρη για να θεωρηθεί στερεή θα απαιτηθεί να συνεχίσουν την άνοδο τους και σήμερα. Μετά τη σημερινή διαπραγμάτευση θα έχει ξεκαθαρίσει στατιστικά η αντίδραση των θεσμικών στις εξελίξεις με την τρόικα βλέπε θεσμούς.

Σήμερα

Αρκετοί δείκτες ασιατικών μετοχών υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 18/11, καθώς οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν και μια άλλη «βόμβα τρόμου» στην Ευρώπη έχει μειώσει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ενώ τα στοιχήματα, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά για αύξηση των επιτοκίων, ενίσχυσαν το δολάριο.

Το δολάριο έφτασε υψηλότερα, κοντά σε υψηλά επτά μηνών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, γιατί οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, υποστήριξαν την υπόθεση ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Η δύναμη του δολαρίου υπονομεύει την αξία των εμπορευμάτων σε δολάρια, καθιστώντας τα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο Χαλκός συνέχισε να υποφέρει, πέφτοντας -1,5% στα 4.612,50 δολάρια ανά τόνο μετά από πρόσκρουση σε χαμηλό  6-1 / 2  ετών των 4.590 εν μία νυκτί, εν μέσω φόβων για φθίνουσα ζήτηση από την Κίνα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχανε στο πρώτο μέρος των συναλλαγών περίπου 0,2%. Οι μετοχές της Σαγκάης υποχώρησαν 0,4% νωρίς αλλά στη συνέχεια άλλαξαν πορεία, μετά από στοιχεία που δείχνουν οι κινεζικές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο και ήταν ελαφρώς ανοδικές. Αυτό σηματοδότησε μια σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας που θα μπορούσε να βοηθήσει εκ νέου στην ενεργοποίηση της απαθούς οικονομίας.

Την Τρίτη, οι μετοχές της Wall Street εξαφάνισαν τα κέρδη που εμφάνισαν νωρίτερα για να φθάσουν στο τέλος σχεδόν επίπεδες μετά την είδηση ότι οι γερμανικές αρχές ματαίωσαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επρόκειτο να παραστεί, επικαλούμενοι απειλές για βομβιστικές επιθέσεις, πυροδοτώντας φόβους για άλλη μια επίθεση που έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη φονική επίθεση στο ΠΑΡΙΣΙ.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας φαίνεται να αντιστέκεται στην πτωτική πορεία, προσθέτοντας περίπου 0,8% στο πρώτο μέρος που στο δεύτερο έπεσε στο +0,22%, καθώς το γεν υποχώρησε σε ένα πλαίσιο ποικίλων προσδοκιών επί της νομισματικής πολιτικής.

Σε αντίθεση με την αναμενόμενη πορεία της δράσης της Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της που ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα ΗΠΑ αναφοράς απέτυχαν να αποσβέσουν τον ενθουσιασμό για το δολάριο, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις ΗΠΑ οικονομικά δεδομένα της Τρίτης που επιβεβαίωσαν μια σταθερή εικόνα της οικονομίας, υποστηρίζοντας την υπόθεση για την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο.

Ο δείκτης δολαρίου ήταν ψηλότερα 0,1% στο 99,693, μετά από πρόσκρουση σε υψηλό στο 99,745, την Τρίτη, κοιτάζοντας από κοντά  στο ανώτατο επίπεδο του σε βάθος 12 ετών στο 100,39 που σημειώθηκε το Μάρτιο.

Έναντι του γεν, το δολάριο ήταν σχεδόν επίπεδο αγοράζοντας 123,43 γιεν, σε οπτική επαφή με το υψηλό 2-1 / 2-μηνών των 123,60 γιεν που χτύπησε στις 9 Νοεμβρίου.

Το ευρώ γλύστρισε επίσης περίπου 0,1% αγοράζοντας 1,0633 δολάρια, ακριβώς πάνω από το χαμηλό επτά μηνών της Τρίτης στα 1,0630, καθώς το κοινό νόμισμα εξακολουθεί να υπονομεύεται από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε νέα βήματα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα.

Ο χρυσός χτύπησε ένα χαμηλό 5-1 / 2 ετών στα 1.065,30 δολάρια ανά ουγγιά, διευρύνοντας την πτώση του τρέχοντος έτους έως το -10%. Τελευταία ανήλθε στα 1.066,9 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν, αν και παρέμειναν κοντά στα χαμηλά 6-1 / 2-ετών που χτύπησε τον Αύγουστο από τις επίμονες ανησυχίες για ένα πλεόνασμα προσφοράς παγκόσμια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας Κυβέρνησης - Δανειστών που συντελέστηκε, έκλεισε μέρος από τα προαπαιτούμενα (μεταξύ άλλων και για τα 'κόκκινα' δάνεια) κυριολεκτικά στο 'πάρα πέντε', καθώς η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στη συνήθεια εξάντλησης του χρόνου διαπραγμάτευσης.

Έτσι, αναδύθηκε, επιτέλους, "λευκός καπνός" για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, που εξαρτάται καθοριστικά από την εκταμίευση των 10 δις από το ΤΧΣ, καθώς εκτιμάται ότι στις 23/11 θα καταβληθούν τόσο το προαναφερόμενο ποσό όσο και άλλα 2 δις ευρώ για άλλους επείγοντες σκοπούς.

Με τις Τράπεζες να κλείνουν σύντομα τα βιβλία προσφορών επιδιώκοντας (επιτυχώς ήδη η Alpha και η Eurobank) το ελάχιστο δυνατό βαθμό συμμετοχής "των ακριβών" κεφαλαίων του ΤΧΣ. Στο μεταξύ, οι δείκτες ασφυξίας στην Οικονομία, όπως αυτοί καταγράφονται από τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο (σχεδόν 80 δισ ευρώ), τα Ασφαλιστικά Ταμεία (28 δισ ευρώ) και τις Τράπεζες (NPLs 87 δισ ευρώ) συνεχώς επιδεινώνονται.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογη η συνεχής πλαγιοκαθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο. Έτσι, η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας, που σε μεγάλο μέρος της αφορά τη διαδικασία ομαλής ολοκλήρωσης των Τραπεζικών ΑΜΚ, λειτούργησε ανακουφιστικά προκαλώντας την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Δεικτοβαρείς μετοχές, πλην Τραπεζών, στις οποίες συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις ενόψει σεναρίων για τις τιμές εξάσκησης κατά τις ΑΜΚ.

Διαμορφώνονται δηλαδή οι προϋποθέσεις για ένα θετικό momentum η διάρκεια του οποίου θα απαιτήσει αισθητά ψηλότερα επίπεδα όγκων συναλλαγών, στο βαθμό που κάποιοι πεισθούν ότι οι επόμενες Κυβερνητικές κινήσεις θα επιταχυνθούν.

Οι κινήσεις δηλαδή που θα οδηγήσουν σε θετική αξιολόγηση εντός του Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους. Με την ταυτόχρονη προώθηση ζωτικών μεταρρυθμίσεων με κυριότερες αυτές που αφορούν την επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων. Δράσεις δηλαδή που θα πείσουν ότι η στροφή της οικονομικής πολιτικής προς το ρεαλισμό συντελείται αποφασιστικά, οπότε θα υπάρξει και η σταδιακή αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, με την επάνοδο των χαρτονομισμάτων που τυγχάνουν "ιδιωτικής φύλαξης", στα Τραπεζικά γκισέ και πάλι.

Στο μεταξύ, τα δραματικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και οι δηλώσεις του Προέδρου Ολάντ για ανελέητο πόλεμο κατά του ISIS, επανέφεραν με αιφνίδιο τρόπο το γεωπολιτικό κίνδυνο στην Παγκόσμια Οικονομία.

Στις συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης και αποπληθωρισμού σε μεγάλο μέρος (με την εξαίρεση των ΗΠΑ) και την απειλή κραδασμών από τις μετακινήσεις κεφαλαίων από τις Αναδυόμενες Οικονομίες, ενόψει ανοδικής κίνησης των Αμερικανικών επιτοκίων, προστίθεται η αντιπαράθεση της Δύσης με το εξτρεμιστικό Ισλάμ. Εξέλιξη ιδιαίτερα επιβαρυντική για την παγκοσμιοποίηση που θα πλήξει το Διεθνές Εμπόριο, τον Τουρισμό και την κίνηση κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις.

Αν και οι αντιδράσεις των Αγορών ήταν ψύχραιμες, για την ώρα, καθώς έπρεπε να υπάρξει το κατάλληλο μήνυμα, είναι σαφές ότι η μείωση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών θα διαβρώσει περαιτέρω την οικονομική μεγέθυνση και θα προκαλέσει υποχώρηση των εταιρικών κερδών, εξελίξεις δυσοίωνες για τις Διεθνείς Αγορές.

Γίνεται δε φανερό το ότι στις ποσοτικές χαλαρώσεις των Κεντρικών Τραπεζών και ιδιαίτερα της ΕΚΤ, πρέπει να προστεθούν και πολλές νέες δράσεις, αν όντως οι Κυβερνήσεις θέλουν να αποτρέψουν την οικονομική επιβράδυνση που επέρχεται στην Παγκόσμια Οικονομία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το δολάριο USD κρατά τα κέρδη του πριν από τα πρακτικά της Fed

Το δολάριο κράτησε κέρδη έναντι των περισσότερων νομισμάτων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στις ασιατικές αγορές, με τα πρακτικά της FOMC τον Οκτώβριο να αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη βούλησή της Fed να ξεκινήσει τον κύκλο της νομισματικής εξομάλυνσης το συντομότερο τον Δεκέμβριο. Τα πρακτικά θα πρέπει επίσης να παρέχουν γνώσεις σχετικά με το σκεπτικό για την επιθετική δήλωση του Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, οι ασιατικές αγορές μετοχών ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες προς ελαφρώς ασθενέστερες κατά τη διάρκεια των συναλλαγών το πρωί, με τον TOPIX επίπεδο και τον δείκτη της Σαγκάης SHCOMP κάτω κατά 0,3%.

Τα συμβόλαια του χαλκού μειώθηκαν 1,6% και θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλείσουν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών. Αμερικανικές μετοχές εγκατέλειψε τα κέρδη, καθώς οι αγορές συσσωρεύουν μετά την πρόσφατη μεταβλητότητα, μετά από ένα ισχυρό ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές. Παρά το ότι ο Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 2,7%, ο S & P έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα. Πετρέλαιο εγκατέλειψε τα κέρδη της Δευτέρας καθώς οι τιμές παραμένουν ασταθείς γύρω από τα χαμηλά από την αρχή του έτους. Οι τιμές του χρυσού εξακολουθούν να πέφτουν.

Οι οικονομικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι είναι ακόμη αβέβαιες. Σε αυτό το στάδιο, δεν αλλάζουμε το μακροοικονομικό σενάριο μας και συνεχίζουμε να αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 1,5% το τρέχον έτος.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα τελευταία ισοδύναμα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 10+2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει τελικώς την επιβολή του φόρου στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά μπουκάλι). Όσον αφορά στις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, τελικώς τα όρια της αντικειμενικής αξίας κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Τη διαβεβαιώση ότιμε τη συμφωνία προστατεύεται έως και το 60% των δανειοληπτών, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Η στήριξή τους θα είναι καθολική» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε - σχετικά με την πρώτη κατηγορία των δανειοληπτών - ότι «εάν διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, θα πληρώνουν μόνο με βάση το 5% -10% του εισοδήματός τους και τα υπόλοιπα θα τα πληρώνει το κράτος».

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 4,482 δισ. ευρώ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, κατόπιν της σημερινής της συνεδρίασης. Παράλληλα, οι μέτοχοι αποφάσισαν την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,30 ευρώ στα 4,50 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού αυτών από 3,533 δισ. σε 235,5 εκατ. (reverse split).

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εγκρίνουν την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε γραπτή του δήλωση μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group.

Δεν τίθεται πλέον θέμα Grexitαλλά εκείνο που τώρα έχει σημασία είναι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέσα από την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων, ανέφερε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για την Οικονομία στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης.

Υπερκάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2 δισ. ευρώ η Eurobankσύμφωνα με πληροφορίες. Το βιβλίο προσφορών της τράπεζας αναμένεται να κλείσει την Τρίτη το απόγευμα. Την κάλυψη του βιβλίου προσφορών ανακοίνωσε νωρίτερα και η Alpha Bank, ΑΛΦΑγνωστοποιώντας ότι έχει λάβει ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές το οποίο υπερκαλύπτει το αρχικώς σκοπούμενο ποσό των 1,55 δισ. ευρώ.

Αισιόδοξη για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας  της Ελλάδος εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οι προοπτικές ευοίωνες και η Εθνική Τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιποίησης θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και έτοιμη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τόνισε η κ. Κατσέλη από το βήμα της Γ.Σ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Βελτιωμένο ήταν το κλίμα μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών στη Γερμανία τον Νοέμβριο, μετά την επιδείνωση των τελευταίων επτά μηνών, όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης κλίματος του ZEW αυξήθηκε αυτόν τον μήνα στις 10,4 μονάδες από 1,9 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Ξεπέρασε, μάλιστα, τις 6 μονάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Κατά 482.000 βαρέλια υποχώρησαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές της Platts ανέμεναν άνοδο κατά 1,1 εκατ. Βαρέλια. Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται στα 41,05 δολάρια ανά βαρέλι.  

Κάτω από τα 1.070 δολάρια υποχώρησε ο χρυσός χθες, για πρώτη φορά από το 2010, στον απόηχο της νέας ανόδου του δολαρίου, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το πετρέλαιο, μετά την εκρηκτική άνοδο χτες.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 1,4%, στα 1.068,60  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 2,6%, κλείνοντας στα 40,67 δολάρια το βαρέλι.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εφόσον η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά ο οικονομολόγος – επενδυτής Νουριέλ Ρουμπινί, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οικονομικός αντίκτυπος των επιθέσεων θα είναι «μετριοπαθής», εκτός και εάν ακολουθήσουν και νέα αιματηρά γεγονότα. Όσον αφορά στη Federal Reserve, o Ρουμπινί διαβεβαιώνει ότι ακόμη και εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο ή τον Μάρτιο, δεν πρόκειται να επηρεαστεί η πορεία των διεθνών αγορών.

Από το υψηλό 10 ετών υποχώρησε τον Νοέμβριο το κατασκευαστικό κλίμα στις ΗΠΑ. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 3 μονάδες, καθώς διαμορφώθηκε στις 65. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 64 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου.

Οι ρωσικές αρχές έκλεισαν χθες τρεις προβληματικές τράπεζες, ανεβάζοντας σε 10 τον αριθμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν υποκύψει στην οικονομική κρίση από τις αρχές Νοεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε την άδεια της τράπεζας Gorod, που βρίσκεται στην 190ή θέση ανάμεσα σε περίπου 750 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, της Vityaz (στην 462η θέση) και της NST Bank (στην 533η θέση).

Το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης στους προϋπολογισμούς θα θεωρηθεί ως ειδική περίπτωση και δεν θα υπολογισθεί στο έλλειμμα τονίζει η Κομισιόν, ωστόσο, αυτή η παραχώρηση θα γίνει μόνο μετά από μία κατάλληλη μέτρηση των πραγματικών δαπανών.

Όπως σημείωσε, θα παρακολουθήσει την κατάσταση στενά για να καθορίσει τι (σ.σ.: ποιες δαπάνες) είναι επιλέξιμες και να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεασθεί η υλοποίηση των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα