Iσχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 19:08
UPD:19:10
REUTERS/BENOIT TESSIER

Φωτογραφία αρχείου.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αγορά να λαμβάνει ώθηση αφενός από την ανάκαμψη των τιμών ενέργειας και αφετέρου από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία.

Ο απόηχος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δεν επηρέασε τις αγορές, καθώς οι αναλυτές αποτιμούν θετικά την απόφαση της Γαλλίας να ενισχύσει τις δαπάνες για την ασφάλεια και την ευελιξία που προσφέρει η Κομισιόν, όσον αφορά τον στόχο για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,99% στις 6.269 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,41% στις 10.971 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,76% στις 4.937 μονάδες.

O σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,53% στις 380 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της EasyJet σημείωσε απώλειες 3%, καθώς οι πωλήσεις που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο χρήσης ήταν κατώτερες των εκτιμήσεων. Τα κέρδη της εταιρείας, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 22%, στο προηγούμενο 12μηνο.

Στον αντίποδα, η Genmab A/S ενισχύθηκε κατά 12,1%, καθώς έλαβε την απαραίτητη έγκριση για μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος. Η ανάπτυξη της εν λόγω θεραπείας έγινε από κοινού με την Johnson & Johnson, από την οποία θα λάβει αμοιβή 45 εκατ. δολαρίων.

Επίσης, η Cable & Wireless Communications σημείωσε κέρδη 4,9%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της από την Liberty Global. Το αντίτιμο της συμφωνίας ανέρχεται στα 5,3 δισ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, βελτιωμένο ήταν το κλίμα μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών στη Γερμανία τον Νοέμβριο, όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Ο σχετικός δείκτης κλίματος του ZEW αυξήθηκε αυτόν τον μήνα στις 10,4 μονάδες από 1,9 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Ξεπέρασε, μάλιστα, τις 6 μονάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα