Apple: Υψηλότερα κέρδη το γ' τρίμηνο

Υποχώρησαν οι μετοχές μετά τις χαμηλότερες, των εκτιμήσεων, πωλήσεις
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 07:57

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο, αποτέλεσμα των μεγαλύτερων πωλήσεων των συσκευών μουσικής iPod και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, που αύξησαν τη ζήτηση για κομπιούτερ Macintosh, εμφάνισε η Apple Computer Inc. Οι μετοχές της υποχώρησαν έως και 11%, αφού τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν εκτός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 430 εκατ. δολ. ή 50 σεντς ανά μετοχή, από 106 εκατ. δολ. ή 13 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Apple. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 57%, φθάνοντας στα 3,68 δισ. δολ., έναντι των εκτιμήσεων για πωλήσεις ύψους 3,74 δισ. δολαρίων.

Και η ζήτηση όμως για τα iPod ήταν χαμηλότερη. Οι φορτώσεις τους αυξήθηκαν στα 6,45 εκατ. κομμάτια, χαμηλότερες των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών για φορτώσεις 8,5 εκατ. κομματιών. Επίσης οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το νέο iPod της εταιρείας, λεπτό σαν μολύβι, «Nano», που παρουσίασε ο εκτελεστικός της διευθυντής Steve Jobs τον περασμένο μήνα, θα τόνωνε τις πωλήσεις. Αντί αυτού, η Apple ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν κατάφερε να κάνει τη νέα συσκευή για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση.

Οι μετοχές της Apple, οι οποίες έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 60%, υποχώρησαν 5,54 δολ., στα 46,05 δολ. η μία, κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους. Νωρίτερα, σημείωναν άνοδο 1,22 δολ., φθάνοντας στα 51,59 δολ., στις 4 μ.μ. στο Nasdaq. Το προηγούμενο έτος οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν μεγαλύτερη από τριπλάσια άνοδο.

Αυτό το τρίμηνο τα κέρδη της εταιρείας θα είναι περίπου 49 σεντς ανά μετοχή σε πωλήσεις 4,7 δισ. δολ., σύμφωνα με τη διοίκησή της. Οι αναλυτές εκτιμούσα ότι τα κέρδη της θα είναι 48 σεντς ανά μετοχή σε πωλήσεις 4,53 δισ. δολαρίων.

Η πρόβλεψη περιλαμβάνει πιθανή επίδραση της αύξησης των τιμών του πετρελαίου στις δαπάνες των καταναλωτών, είπε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Peter Oppenheimer, μιλώντας προς τους επενδυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα