Χιλή: Στο 4,25% αυξήθηκαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 08:42

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα τριών ετών, αύξησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής τα βασικά επιτόκια δανεισμού, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, μετά την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 4,25%, προχωρώντας στην δέκατη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2004. Η αύξηση, ήταν εντός των προβλέψεων των 10 από τους 11 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

«Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον στο 6%, περιορίζοντας την ανάπτυξη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτίου Αμερικής», ανέφερε ο Jorge Palavecino, αναλυτής της Penta Estrategia e Inversiones, στο Σαντιάγο. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Vittorio Corbo, είπε τον περασμένο μήνα, ότι θέλει να περιορίσει την ανάπτυξη του 6% ετησίως, επειδή η οικονομία δεν μπορεί να το αντέξει, χωρίς να αυξηθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός.

Οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, ώθησαν ανοδικά το κόστος των μεταφορών και της θέρμανσης τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας τον μηνιαίο πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα 30 μηνών και στο 1%. Η άνοδος ώθησε τον ετήσιο πληθωρισμό στη Χιλή να αναρριχηθεί στο 3,9% τον μήνα, από 3% που ήταν τον Αύγουστο και 1,5% που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής, ανέφεραν, ότι είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, προκειμένου να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Η αύξηση των επιτοκίων διεύρυνε το ράλι του νομίσματος της χώρας, πέσο, έναντι του δολαρίου, διατηρώντας χαμηλά το κόστος των εισαγωγών, αλλά και τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Το πέσο ισχυροποιήθηκε 10% το τελευταίο τρίμηνο έναντι του δολαρίου και είχε τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των 60 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Σήμερα το νόμισμα της χώρας κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, σε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας τα 526,8 πέσος έναντι του δολαρίου στις 5:50' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.

Μέχρι το 2001 οι εξαγωγές της χώρας γινόντουσαν σε δολάρια. Φέτος το 50% των εξαγωγών γίνεται σε αμερικανικό νόμισμα, 25% σε ευρώ, 20% σε λίρες Αγγλίας και το λοιπό 5% σε άλλα νομίσματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα