Ταϊβάν: Σε ξένο επενδυτή πουλά τοπική τράπεζα

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 09:33

Η ΠΡΩΤΗ εξαγορά τράπεζας στη νήσο, θα γίνει από ξένο επενδυτή το επόμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της Ταϊβάν.

«Μερικές πραγματικές συμφωνίες ολοκληρώνουν τις τελικές διαπραγματεύσεις τους σύντομα», ανέφερε ο Kong Jaw-sheng, πρόεδρος της Οικονομικής Εποπτικής Επιτροπής της Ταϊβάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 6 Οκτωβρίου. Ο ίδιος, αρνήθηκε να αναφερθεί στους δυνητικούς αγοραστές ή τους στόχους εξαγοράς.

Ο Kong, που επιδιώκει να ενισχύσει τις περίπου 50 δανείστριες της νήσου να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους, είπε ότι το σχέδιο της Ταϊβάν είναι πιο ελκυστικό από τις επενδύσεις σε τράπεζες στα ηπειρωτικά της Κίνας, επειδή οι επενδυτές αναλαμβάνουν τον έλεγχο της διοίκησης. Ο αγοραστής, θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία τραπεζική αγορά ύψους 700 δισ. δολ., όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε 6,4% πέρυσι, στους 55.400, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Merrill Lynch & Co., στις 10 Ιουνίου.

Το τελευταίο δίμηνο, η Royal Bank of Scotland Group Plc και η UBS AG, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να αγοράσουν μερίδια τραπεζών στην Κίνα. Ο Kong, που διορίστηκε στη θέση αυτήν τον Ιούλιο του 2004, είπε, ότι τα στελέχη μερικών μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης και εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τον επισκέφθηκαν για να συζητήσουν επενδυτικούς στόχους.

Τα σχόλια του Kong γίνονται λίγες μέρες μετά την αντίδραση των ενώσεων που εμπόδισαν σχέδιο της κυβέρνησης να πουλήσει μερίδιο 1 δισ. δολ. στην Taiwan Business Bank, μία τράπεζα στην οποία το κράτος κατέχει το 44%. Ο Kong αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα αυτής της πώλησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα