Telecom N.Z.: Συζητήσεις για πώληση της AAPT στην Αυστραλία

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 09:47

ΣΤΟ στάδιο των διαπραγματεύσεων, για την πώληση του τμήματος σταθερής της τηλεφωνίας στην Αυστραλία, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ν. Ζηλανδίας, Telecom Corp., καθώς η αύξηση του ανταγωνισμού, πιέζει τα κέρδη. Οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε 15 μήνες.

«Προσφάτως την Telecom πλησίασαν ενδιαφερόμενοι για την πώληση του τμήματός της AAPT ή τη δημιουργία μιας συμμαχίας στην Αυστραλία», ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Η πώληση θα μεταβάλλει την στρατηγική που εφήρμοσε η επικεφαλής της εταιρείας, Theresa Gattung, 43 ετών, με τη βοήθεια του προκατόχου της, Roderick Deane το 1999 να επεκταθεί στην Αυστραλία, σε μία αγορά πέντε φορές μεγαλύτερη από την αγορά της Ν. Ζηλανδίας. Η APPT, αξιολογείται από τους επενδυτές στα 800 εκατ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (553 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 60% λιγότερο της αξίας των 2,1 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας που κατέβαλε η Τelecom.

Οι τιμές των τηλεφωνικών κλήσεων υποχώρησαν στην αγορά της Αυστραλίας, ύψους 35 δισ. δολ. Αυστραλίας (26 δισ. δολ. ΗΠΑ), όπου η Telecom ανταγωνίζεται την Telstra Corp. και την Optus, το σκέλος της Singapore Telecommunications Ltd., καθώς οι καταναλωτές αλλάζουν εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας για ένα κινητό τηλέφωνο. Η Telstra με μερίδιο αγοράς 65%, προβλέπει μείωση 10% των κερδών της φέτος.

Η Telecom προσέλαβε την Citigroup Inc. για να την συμβουλέψει για την στρατηγική της στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Philip King, σήμερα στο Ουέλλινγκτον. Η Citigroup, συμπλήρωσε, δεν έδωσε κάποια εντολή για την πώληση της AAPT.

Οι μετοχές της Telecom σημείωσαν άνοδο 2,2%, φθάνοντας στα 6,07 δολ. Ν. Ζηλανδίας η μία, στις 5 μ.μ. κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Ουέλλινγκτον, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2004. Πριν από σήμερα, οι μετοχές της σημείωσαν απώλειες 1,7% μέσα στο έτος, περίοδο κατά την οποία ο δείκτης NZSX 50, σημείωσε άνοδο 11%.

Οι μετοχές της Telstra σημείωσαν άνοδο 1,7%, φθάνοντας στα 4,13 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 3:42' μ.μ., στο Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα