«Κλειδώνει» η ανακεφαλαιοποίηση

Αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών - Η προσοχή στη διαπραγμάτευση - Συμμετοχή EBRD με 250 εκατ. και IFC με 300 εκατ.
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 11:29
SOOC/Nikos Libertas

Τα book bulding ολοκληρώνονται την Τρίτη προκειμένου να «πιάσουν» τo momentum που αναμένεται να δημιουργήσουν το κλείσιμο των ανοικτών μετώπων με τους θεσμούς και η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ του ESM.

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Τον λευκό καπνό της συμφωνίας με τους εταίρους αναμένουν οι τράπεζες για να «κλειδώσουν» την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης.

Στα τέσσερα πλέον ανοικτά βιβλία προσφορών αποτυπώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον, που διατηρείται σε αναμονή εν όψει μιας θετικής συνεδρίασης του Euro Working Group.

Τα book bulding ολοκληρώνονται την Τρίτη προκειμένου να «πιάσουν» τo momentum που αναμένεται να δημιουργήσουν το κλείσιμο των ανοικτών μετώπων με τους θεσμούς και η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ του ESM.

Ακόμη και νωρίτερα από την Τρίτη ενδέχεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία επιδιώκει πλέον την άντληση 1,34 δισ. ευρώ, καθώς ο συνυπολογισμός δράσεων μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών έχει περιορίσει το ύψος της αύξησης.

Συγκεκριμένα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενέκρινε για τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προέκυψαν από την πρόσφατη συνολική αξιολόγηση δράσεις συνολικού ύψους 873 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 602 εκατ. ευρώ προέρχονται από την πρόσφατη άσκηση διαχείρισης παθητικού.

Με βάση την έγκριση αυτή, το ύψος των κεφαλαίων που η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να αντλήσει από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω αύξησης κεφαλαίου με μετρητά και έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, ανέρχεται σε 1,34 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, με πιθανότητα για ολοκλήρωση νωρίτερα.

Η Πειραιώς, όπως και οι άλλες τρεις τράπεζες -Alpha Bank, Εurobank, Εθνική-, που ξεκίνησαν στη συνέχεια τη διαδικασία του book building, γίνονται αποδέκτες ενδιαφέροντος για το επενδυτικό στόρι που παρουσιάζουν, όπως και δεσμεύσεων συμμετοχής, με το μεγάλο όγκο όμως των σχετικών δηλώσεων να τελεί σε αναμονή εν όψει διευθέτησης της εμπλοκής στο μακροοικονομικό μέτωπο.

Στις επαφές που γίνονται με μεγάλο αριθμό επενδυτών κάποιοι εξ αυτών δίνουν εύρος κεφαλαίων τα οποία δυνητικά θα τοποθετούσαν, με το ανώτερο σημείο να σχετίζεται ακριβώς με την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ώρες και πάντως εντός του Σαββατοκύριακου, ενισχύεται η αισιοδοξία των διοικήσεων ότι στις αρχές της εβδομάδας θα τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Θετική είναι η ψήφος εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η πρώτη πρόκειται να επενδύσει ως 250 εκατ. ευρώ συνολικά στις τράπεζες, με μέγιστο ποσό τα 80 εκατ. ευρώ σε καθεμία, ενώ μέσω του επενδυτικού βραχίονα για τον ιδιωτικό τομέα, του ΙFC, θα συμμετάσχει στις αυξήσεις η Παγκόσμια Τράπεζα με 300 εκατ. ευρώ.

Υπερκαλύπτει το βασικό σενάριο η Eurobank

Αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου καταγράφεται κατά τις επαφές που έχει η διοίκηση της Eurobank με διεθνείς επενδυτές.

Η τράπεζα ξεκινά, έχοντας εξασφαλίσει τουλάχιστον 353 εκατ. ευρώ από τους βασικούς επενδυτές, ποσό που μπορεί να αυξηθεί στα 584 εκατ. ευρώ, καθώς και 80 εκατ. ευρώ από την EBRD.

Hδη από την εκκίνηση της διαδικασίας έχει υπερκαλυφθεί το βασικό σενάριο, που είναι μόλις 339 εκατ. ευρώ, ενώ κεφάλαια ύψους 720 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από την πρόταση επαναγοράς ομολόγων.

Η διοίκηση έχει ως στόχο τα 2,12 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των αναγκών που προέκυψαν από τη διαγνωστική άσκηση, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε κρατική βοήθεια και μάλιστα να περιορίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο επίπεδο του 6% μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Η τράπεζα έχει συνάψει ξεχωριστές συμφωνίες με την Brookfield Capital Partners Limited, τη Fairfax Financial Holdings, επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Highfields Capital Management, τη WLR Recovery Fund V, L.P. ή και άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross.

Οι συνολικές δεσμεύσεις των επενδυτών ανέρχονται σε περίπου 353 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε περίπου 17% των 2,122 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το ποσό της αντίστοιχης δέσμευσής τους μέχρι του επιπλέον ποσού των περίπου 231 εκατ. ευρώ.

Η δέσμευση τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή διάθεσης δεν θα υπερβεί το 0,04 ευρώ.

Η Eurobank έλαβε επίσης επιβεβαίωση από την EBRD ότι το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε υπό προϋποθέσεις επένδυση ύψους μέχρι 80 εκατ. ευρώ, ενώ στην αύξηση θα μπορούν να συμμετάσχουν και Ελληνες επενδυτές.

Alpha Bank: «Μεγαλώνει» το βιβλίο προσφορών

Στο 100% έφτασε η συμμετοχή των ομολογιούχων της Alpha Bank στην πρόταση ανταλλαγής, με αποτέλεσμα η τράπεζα να έχει όφελος 1,01 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών μεγαλώνει και με βάση τις συνεχείς συναντήσεις που έχουν τα στελέχη της Alpha Bank με επενδυτές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ενώ μέρος των επενδυτών αναμένει την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους για να κλειδώσει τη συμμετοχή στην αύξηση, κάτι που καταγράφεται στο book building όλων των τραπεζών.

Η τράπεζα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 263 εκατ. ευρώ από το βασικό σενάριο και συνολικά 2,7 δισ. ευρώ.

Εχοντας εξασφαλίσει το 1 δισ. ευρώ από το Liability Management Exercise, προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ, μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών προς θεσμικούς επενδυτές (Qualified Investors) και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου.

Το κεφαλαιακό σχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση του ισολογισμού της Alpha Bank, με κεφάλαια υψηλής ποιότητας και με την ολοκλήρωσή του, η Alpha Bank αναμένεται να έχει pro forma καθαρή ενσώματη αξία (Tangible Book Value) ύψους 9,3 δισ. ευρώ και τρέχοντα δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 βάσει των μεταβατικών διατάξεων (phased-in CET1 Ratio), ίσο με 17,7%.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα των προτάσεων ανταλλαγής τίτλων της με μετοχές.

Οπως αναφέρει, κάθε κάτοχος του οποίου οι τίτλοι έγιναν δεκτοί προς ανταλλαγή, θα λάβει μη μεταβιβάσιμες αποδείξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στη συνολική ονομαστική αξία ή προνόμιο σε περίπτωσης εκκαθάρισης, ανά περίπτωση, των σχετικών Υφιστάμενων Τίτλων που έγιναν δεκτοί προς ανταλλαγή σύµφωνα µε τη σχετική πρόταση.

Σηµειώνεται ότι η τιµή της μετοχής θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της προσφοράς µετοχών διαµέσου βιβλίου προσφορών σε θεσµικούς επενδυτές.

Εθνική: Δημόσια προσφορά για Ελληνες

Και σε Ελληνες μικροεπενδυτές θα δώσει η Εθνική Τράπεζα την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, όπως ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση σε εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, και για συνολικό ποσό 160 εκατ. ευρώ, το 10% της αύξησης, που μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τη ζήτηση.

Η περίοδος εγγραφής στη δημόσια προσφορά για τους Ελληνες θα είναι προς τα τέλη Νοεμβρίου, με ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ.

Η Εθνική αποκόμισε 691 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων, καθώς η σχετική πρόταση έγινε δεκτή από το 86,5% των ομολογιούχων, κυρίως δε αυτών των senior bonds.

Συνολικά, η τράπεζα ζητά από ιδιώτες το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το βασικό σενάριο του stress test.

Eάν η τράπεζα πετύχει να καλύψει μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό το 1,6 δισ. τα αποτελέσματα της ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού (LME) και τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την εγχώρια δημόσια προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μέρους των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου.

Για το υπόλοιπο θα ληφθεί κρατική βοήθεια με κοινές μετοχές (25% του ποσού) και coco’s (75%), αφού προηγηθεί η ενεργοποίηση των διατάξεων του burden sharing και μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές οι προνομιούχες και οι λοιποί εναπομείναντες τίτλοι Tier II και Tier I.

Η διοίκηση έχει ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσει το τίμημα από την πώληση του 100% της Finansbank για την αποπληρωμή των coco’s του Δημοσίου.

Η γενική συνέλευση των μετοχών στις 17 Νοεμβρίου θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση, όπως και reverse split σε αναλογία 15 παλαιές προς μία νέα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα