Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα, σειρά από προτάσεις, με σκοπό να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όταν θέλουν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό που προκηρύσσει η Ε.Ε., είτε όταν λαμβάνουν ενισχύσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει πως για να υπογράψει μια εταιρεία συμφωνία με την Επιτροπή:
- Απλοποιούνται οι διαδικασίες για συμβόλαια αξίας κάτω των 60.000 ευρώ, αντί 50.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή, δεν θα απαιτείται απόδειξη οικονομικής κατάστασης για συμβόλαια κάτω των 60.000 ευρώ.
- Οι μικρές επιχειρήσεις συχνά δυσκολεύονται να παρέχουν στην Επιτροπή αποδείξεις, όπως π.χ. ότι δεν έχουν παρανομήσει, ότι δεν έχουν χρεοκοπήσει και ότι είναι απόλυτα νόμιμες σε ό,τι αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Η Επιτροπή προτείνει, σε γενικές γραμμές, να αντικατασταθούν τα ως άνω έγγραφα, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, για τις επιχειρήσεις που συνάπτουν μαζί της συμβόλαια μικρής αξίας.
- Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια που ξεπερνούν τα 60.00 ευρώ, προβλέπονται όρια ανά περίπτωση, ιδίως δε στους τομείς που αφορούν την έρευνα και τις επικοινωνίες. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη και ορισμένες ιδιαιτερότητες του συμβολαίου.
- Παρόμοιες απλοποιήσεις προτείνονται και για συμβόλαια στον τομέα της εξωτερικής βοήθειας (ενίσχυση προς τρίτες χώρες), αλλά με πολύ υψηλότερα όρια (έως 200.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών, έως 150.00 ευρώ για τις ενισχύσεις και έως 5.000.000 ευρώ για τις εργασίες).
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν κοινοτικές επιχορηγήσεις προτείνονται τα ακόλουθα:
- Απλοποιούνται οι διαδικασίες αίτησης και τα απαιτούμενα έγγραφα, για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν επιχορήγηση κάτω των 25.000 ευρώ.
- Οι οργανισμοί που συγχρηματοδοτούν τα επιχορηγούμενα (συγχρηματοδοτούμενα) έργα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούν να παρέχουν «συγχρηματοδότηση σε είδος» (δηλαδή μέσω παροχής εργασίας από ένα τμήμα του προσωπικού των οργανισμών).
- Σε ό,τι αφορά την προ-χρηματοδότηση, οι επιδοτούμενοι οργανισμοί, όπως ΜΚΟ, που λαμβάνουν κοινοτική ενίσχυση για την έναρξη ενός έργου (προ-χρηματοδότηση), οφείλουν να παρέχουν οικονομικές εγγυήσεις, κάτι που αποτελεί σοβαρό οικονομικό εμπόδιο. Με την πρόταση της Επιτροπής, δεν απαιτείται πλέον η παροχή αυτών των εγγυήσεων, αν προηγουμένως έχει γίνει εκτίμηση κινδύνου και όταν η προ-χρηματοδοτούμενη ενίσχυση δεν ξεπερνάει τα 60.000 ευρώ.
- Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν θα υποχρεούνται στο εξής, να βεβαιώνουν την οικονομική τους κατάσταση, προκειμένου να λάβουν κοινοτική επιδότηση.
- Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δικαιούχους οργανισμούς, θα πραγματοποιείται οικονομικός έλεγχος, μόνο στις περιπτώσεις που η κοινοτική επιχορήγηση υπερβαίνει τα 750.000 ευρώ, έναντι 300.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες αυτών των οργανισμών, οικονομικός έλεγχος θα απαιτείται όταν αυτές υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, έναντι 75.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η πρόταση της Επιτροπής περί απλοποίησης της γραφειοκρατίας για τις κοινοτικές ενισχύσεις, αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και μέχρι το τέλος του 2006 η Επιτροπή θα προτείνει ένα ακόμη πακέτο. Οι απλοποιήσεις αυτές, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2007, και θα αφορούν τη «νέα γενιά» των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ