Τριγμοί στην τεχνολογία

Απώλειες για τα διεθνή χρηματιστήρια
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:12

Η ΠΤΩΣΗ των μετοχών τεχνολογίας στα κατώτερα πενταμήνου πυροδότησε ρευστοποιήσεις στη Wall Street διευρύνοντας τις απώλειες του Οκτωβρίου εν μέσω αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της αποτυχίας των δηλώσεων του Γκρίνπαν να αμβλύνουν τις ανησυχίες για το υψηλό κόστος ενέργειας.

Οι απογοητευτικές αναφορές από την Apple Computer Inc.- της οποίας η μετοχή βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των υπολοίπων στο δείκτη Standard & Poor΄s 500, παρέσυρε στο κόκκινο μετοχές εταιρειών κολοσσών του τομέα τεχνολογίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 36,26 μονάδες, ποσοστό 0,35%, φθάνοντας στις 10.216,91 μονάδες. Με απώλειες 23,62 μονάδων, ποσοστό 1,15%, έκλεισε ο Nasdaq στις 2.037,47 μονάδες.

Οι μετοχές ακολουθούν πτωτική τροχιά με την έναρξη του τρίτου τριμήνου εν μέσω ανησυχιών για το κόστος ενέργειας, τον πληθωρισμό και την αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κλείσει τον κύκλο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Η μετοχή της Apple έχανε ενδοσυνεδριακά 4% την οποία ακολούθησαν η Intel με οριακές απώλειες και η Micro Devises με πτώση 2,74%.

Η χρηματιστηριακή αγορά δέχεται σοβαρές πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας λόγω ενός «κοκτέιλ» ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Στις χθεσινές συναλλαγές ο τομέας τεχνολογίας ένοιωσε έντονα αυτές τις πιέσεις με το δείκτη Nasdaq να χάνει περίπου 1%. Ο Nasdaq κυμαίνεται στα κατώτερα επίπεδα τριμήνου, ενώ ο S&P 500 και ο Dow Jones είναι κοντά στα χαμηλότερα πενταμήνου.

Απώλεσαν τα κέρδη που είχαν καταγράψει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να χάνουν πάνω από μισή εκατοστιαία μονάδα.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι, τεχνολογίας, χημικών και μεταφορών, καθώς η νέα άνοδος της τιμής του αργού δημιούργησε ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,7% στις 1.204,3 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έχασε 0,69% κλείνοντας στις 13.463,74 μονάδες σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου έτους στην προηγούμενη συνεδρίαση.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα