Ιαπωνία: Μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Μετά την αύξηση του κόστους του πετρελαίου
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 08:50

ΜΕΙΩΣΗ, για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, σημείωσε το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η εσωτερική ζήτηση, τροφοδότησαν την αύξηση των εισαγωγών, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Το πλεόνασμα υποχώρησε 15,6%, στο 1,22 τρισ. γιέν (10 δισ. δολ.) έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, σύμφνωα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 26 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα υποχωρούσε 19%, στο 1,16 τρισ. γιέν.

Η αύξηση της αξίας των εισαγωγών αργού πετρελαίου, πιέζει την Nippon Oil Corp. και άλλα διυλιστήρια να αυξήσουν τις τιμές με τις οποίες χρεώνουν τους Ιάπωνες καταναλωτές και τις εταιρείες της χώρας. Οι βιομηχανίες, όπως η Mazda Motor Corp., αυξάνουν την παραγωγή τους, δημιουργώντας ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα και άλλα μέταλλα, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αυτοκινήτων.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 4,7 τρισ. γιέν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Οι εξαγωγές, αναρριχήθηκαν 8,8% και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο, στα 4,97 τρισ. γιέν.

Το γιέν, υποχώρησε στα 114,79 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:09 μ.μ. στο Τόκυο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2004, από 114,38 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Η οικονομία της Ιαπωνίας εκτιμάται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις 17 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τον περασμένο μήνα. Αυτή, θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης, η μεγαλύτερη από το 1997.

Αλλη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκε επίσης σήμερα, έδειξε, ότι οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν 1,67 τρισ. γιέν σε ιαπωνικές μετοχές τον Σεπτέμβριο, μετά την αγορά μετοχών 2,10 τρισ. γιέν τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο πουλήθηκαν 37,4 δισ. σε ομόλογα και ο μήνας ήταν ο τρίτος για τους ξένους επενδυτές που ήταν πωλητές του ιαπωνικού χρέους, σύμφωνα με το υπουργείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα