Yψηλότερες οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδό τους σε Γαλλία και Γερμανία
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 13:24

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 1,9% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, καθώς οι εκπτώσεις, προσήλκυσαν αγοραστές στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η Volkswagen AG και η Toyota Motor Corp., κέρδισαν μερίδιο αγοράς.

Ουσιαστικά δεν αυξάνεται η ζήτηση αυτοκινήτων στην Ευρώπη, είχαν πει τον περασμένο μήνα στελέχη του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στο 1,44 εκατ. αυτοκίνητα, από 1,41 εκατ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της European Automobile Manufacturers Association. Οι πωλήσεις το εννεάμηνο του έτους, υποχώρησαν 0,1%, στα 11,8 εκατ. οχήματα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων γίνονται με μεγαλύτερες εκπτώσεις, καθώς συρρικνώνεται η οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας στην περιφέρεια. Η ανεργία στις 25 χώρες μέλη της Ε.Ε., αυξήθηκε στο 8,7% τον Αύγουστο, από 8,6%. Στις 21 Σεπτεμβρίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι η ανάπτυξη το 2005 για την οικονομία των 9,1 τρισ. δολ. της Ευρωζώνης, θα είναι 1,2%, έναντι πρόβλεψης 1,3%.

Τα στοιχεία της ένωσης για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, συμπεριλαμβάνουν τις 23 χώρες μέλη της Ε.Ε., συν της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Η ένωση των κατασκευαστών αυτοκινήτων στη Γερμανία, είπε χθες ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη, εξαιρουμένης της Ισλανδίας, καθώς επίσης και των 10 νέων χωρών που εισήλθαν στην Ε.Ε., τον Μάϊο του 2004, αυξήθηκαν 2,1%, φθάνοντας το 1,38 εκατ. οχήματα.

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της περιφέρειας, αύξησε της πωλήσεις της στην Ευρώπη, ως όμιλος, κατά 6,3%, στα 265.559 οχήματα, μετά από σημαντική αύξηση, 11%, της ζήτησης για αυτοκίνητα με το σήμα της. Οι πωλήσεις της Audi αυξήθηκαν 4,8% και της Skoda, 2,1%. Η Volkswagen προσφέρει εκτπώσεις έως και 2.000 λίρες Αγγλίας (3.500 δολ.) στη Βρετανία για τα μοντέλα της Bora, γνωστά στις ΗΠΑ ως Jetta. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας, αυξήθηκε στο 18,5% από 17,7%.

Η Toyota, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, άρχισε τον περασμένο μήνα να προσφέρει στους Γάλλους καταναλωτές εκπτώσεις για αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με κινητήρα ντήζελ, συμπεριλαμβανομένης και της εξοικονόμησης 1.500 ευρώ για εκείνους που θα αγοράσουν το Yaris και 2.200 ευρώ για τους αγοραστές του RAV4. Αυτές οι κινήσεις, ώθησαν τις πωλήσεις της Toyota στη Γαλλία, σε ποσοστό της τάξης του 32% τον περασμένο μήνα και στα 6.784 οχήματα, υπερβαίνοντας τη συνολική ανάπτυξη 7,6% της αγοράς, φθάνοντας τα 199.635 επιβατικά και ελαφρά φορτηγά.

Σημειώνεται, ότι, το RAV4 και το Yaris θα αντικατασταθούν από νέα μοντέλα τον Ιανουάριο. Τον Σεπτέμβριο η Toyota ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στην Ευρώπη, στην οποία η εταιρεία περιλαμβάνει και τη Ρωσία, αυξήθηκαν 5,4%, στα 91.433 οχήματα. Η απουσία εκπτώσεων, έβλαψε τη ζήτηση σε μερικές αγορές. Οι πωλήσεις του RAV4 στη Γερμανία, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έκανε ανάλογες με της Γαλλίας εκπτώσεις, υποχώρησαν σε ποσοστό 23%, φθάνοντας στα 1.506 οχήματα.

Τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Toyota στην Ευρώπη, αυξήθηκαν 3,2%, φθάνοντας στα 74.237 οχήματα, ωθώντας το μερίδιο αγοράς της στο 5,2% από 5,1%.

Τον περασμένο μήνα, στελέχη του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας είπαν, ότι ουσιαστικά η ζήτηση δεν αυξάνεται στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις της Renault μειώθηκαν 6,3% τον Σεπτέμβριο, στα 126.863 οχήματα, περίοδος κατά την οποία οι πωλήσεις της Nissan στην Ευρώπη, αυξήθηκαν 31%, φθάνοντας στα 45.779 οχήματα.

Στη Γερμανία όπου η αγορά αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 3,5% στα 284.172 οχήματα, οι περισσότερες πωλήσεις αφορούσαν μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα πόλης, όπως το Fox της Volkswagen που κατασκευάζεται στη Βραζιλία και το Aygo της Toyota, σύμφωνα με την German Federal Motor Vehicle Office. Οι πωλήσεις του Citroen C5, της PSA Peugeot, στο οποίο η εταιρεία κάνει έκπτωση 4.000 ευρώ, υπερδιπλασιάστηκαν στα 374 αυτοκίνητα. Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της Peugeot, αυξήθηκαν τον μήνα που πέρασε σε ποσοστό 2,1%, φθάνοντας τα 180.398 οχήματα.

Οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων της Bayerische Motoren Werke AG (BMW), της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο, αυξήθηκαν 7% στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας τα 82.519 οχήματα. Οι πωλήσεις της DaimlerChrysler στην Ευρώπη σημείωσαν αύξηση 5,4%, φθάνοντας τα 88.955 οχήματα, με τη ζήτηση στην Mercedes Car Group, να σημειώνει αύξηση 10%, φθάνοντας στα 70.640 οχήματα.

Οι πωλήσεις της Ford Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, υποχώρησαν 4,6% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας τα 165.086 οχήματα, σε αντίθεση με τις πωλήσεις της General Motors, που σημείωσαν αύξηση 3,6% στην περιφέρεια, φθάνοντας στα 162.209 οχήματα. Η εταιρεία, προσπαθεί να κερδίσει και πάλι το χαμένο μερίδιο της στην αγορά, μέσω των μικρών και φθηνών Chevrolet, που κατασκευάζει στην Κορέα.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της General Motors και της Ford, ήταν καλύτερες από τις αντίστοιχες που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ. Και οι δύο, τον Σεπτέμβριο έκαναν χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. 24% χαμηλότερες η GM και 19% λιγότερες της Ford, καθώς οι εκπτώσεις προς τους εργαζομένους της, απέτυχαν.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της Fiat SpA, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιταλίας, μειώθηκαν 11%, φθάνοντας στα 82,291 οχήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα