Τράπεζες με «ανοιχτά βιβλία» κόντρα στα... ανοιχτά μέτωπα

Στη μάχη της προσέλκυσης επενδυτών, με την ημιτελή διαπραγμάτευση να πιέζει τη διαδικασία
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 05:59
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση 

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Τη σκυτάλη στη μάχη των αγορών παίρνουν η Αlpha Bank που άνοιξε βιβλίο προσφορών χθες το πρωί και η Eurobank που ξεκινά το book building από σήμερα έως και τις 17 Νοεμβρίου, ενώ και η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να ανοίξει βιβλίο σήμερα.

Η διαδικασία συνεχίζεται για την Τράπεζα Πειραιώς, «ακολουθώντας» την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, η οποία ασκεί πιέσεις στο εγχείρημα των τεσσάρων τραπεζών.

Το κλείσιμο το συντομότερο δυνατό των «μετώπων» που είναι ανοικτά προσδοκούν οι διοικήσεις των τεσσάρων ομίλων, προκειμένου να κλειδώσει σε συμμετοχή στις αυξήσεις το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τράπεζες κάνουν χρήση της άτυπης παράτασης που, όπως επισήμανε χθες η «Ν», έγινε δυνατή προκειμένου η ολοκλήρωση της διαδικασίας να γίνει αφού θα υπάρχει εικόνα για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Έχοντας να παρουσιάσουν ένα ελκυστικό επενδυτικό στόρι, με χαμηλές αποτιμήσεις και προοπτικές ανάκαμψης ύστερα από χρόνια ύφεσης, από το μομέντουμ λείπει η σταθερότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επαναφορά μιας αβεβαιότητας για θέματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί από καιρό, σχολιάζει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας.

Από τη στιγμή πάντως που θα καταγραφεί σαφές κλίμα συμφωνίας, αναμένεται ότι θα βελτιωθεί και η επενδυτική διάθεση και θα αποτυπωθεί σε συμμετοχή στις αυξήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ μεταξύ 14 και 17 Νοεμβρίου θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις.

Την προσπάθειά της για την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων ξεκινά και η Attica Bank, επιχειρώντας αύξηση κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε με τον συνυπολογισμό ενεργειών κεφαλαιακής στήριξης που υπέβαλε η διοίκηση της τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος και έγιναν δεκτές.

Έτσι, από τις αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες των 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1,02 δισ. ευρώ στο δυσμενές, ο τελικός λογαριασμός υποχώρησε σε 584 εκατ. ευρώ και 784 εκατ. ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο.

Η τράπεζα σκοπεύει να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους, μέσω άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους - το ΤΣΜΕΔΕ έχει δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχει- και διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών σε ενδιαφερομένους επενδυτές, ενώ εφόσον προκύψει μη καλυπτόμενο ποσό θα ζητήσει την κάλυψή του από το ΤΧΣ. Η γενική συνέλευση της Attica Bank θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου.

Στο σύνολο των αναγκών στοχεύει η Alpha Bank

Άνοιξε χθες το πρωί το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank, με το οποίο η τράπεζα επιδιώκει την άντληση 1,66 δισ. ευρώ με στόχο να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της, έχοντας εξασφαλίσει από την άσκηση διαχείρισης παθητικού 1,1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο στις 16 Νοεμβρίου.

Με το βασικό σενάριο, η Alpha Bank είχε ανάγκες μόλις 263 εκατ. ευρώ και 2,74 δισ. ευρώ συνολικά, ποσό το οποίο θα προέλθει από την προσφορά νέων μετοχών με καταβολή μετρητών με στόχο την άντληση 1,66 δισ. ευρώ, η οποία θα λάβει χώρα μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών προς θεσμικούς επενδυτές (Qualified Investors) και άλλους επιλέξιμους επενδυτές και το Liability Management Exercise που λήγει σήμερα και εκτιμάται ότι θα αποφέρει πρόσθετο κεφαλαιακό όφελος ύψους έως 1,1 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η Alpha Bank αναμένεται να έχει pro forma καθαρή ενσώματη αξία (Tangible Book Value) ύψους 9,3 δισ. ευρώ και τρέχοντα Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 βάσει των μεταβατικών διατάξεων (phased-in CET1 Ratio), ίσο με 17,7%.

Τα αποτελέσματα του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης θα εγκριθούν από τη γενική συνέλευση της 14ης Νοεμβρίου και εντός της εβδομάδας 23-29 Νοεμβρίου 2015 εκτιμάται ότι θα γίνει η απόδοση των νέων μετοχών στους λογαριασμούς και η έναρξη διαπραγμάτευσης.

Οι Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Joint Global Coordinators και, από κοινού με την Barclays Bank PLC, ως Joint Bookrunners. Οι BNP Paribas, Cοmmerzbank, Nomura International plc και Keefe, Bruyette & Woods της εταιρείας Stifel Company ενεργούν ως Co-Lead Managers. Οι Alpha Finance, Axia Ventures Group και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ενεργούν ως Σύμβουλοι της Alpha Bank.

Την άντληση 2,12 δισ. ευρώ επιδιώκει η Eurobank

Από αύριο έως και τις 17 Νοεμβρίου θα κρατήσει ανοικτό το βιβλίο προσφορών η Eurobank.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο Λονδίνο για να οριστικοποιήσει την ομάδα των βασικών επενδυτών (anchor investors), στην οποία κεντρικό ρόλο έχει το Fairfax, ενώ συμμετέχουν επίσης τα fund του Wilbur Ross, Makenzie, Fidelity και Brookfield.

H τράπεζα στοχεύει στην άντληση συνολικά 2,12 δισ. ευρώ προκειμένου να μη χρειαστεί κρατική ενίσχυση και να περιορίσει μάλιστα τη συμμετοχή του Δημοσίου στο επίπεδο του 7% καθώς και να αποφύγει τα ακριβά coco’s, όπως επίσης και να διατηρήσει το υφιστάμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης που της επιτρέπει να κρατήσει τις κερδοφόρες θυγατρικές της.

'Οσον αφορά τις προνομιούχες, η Eurobank χωρίς κρατική βοήθεια, τις διατηρεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2017, με προοπτική να τις αποπληρώσει νωρίτερα. Ηδη, με βάση τα αποτελέσματα της πρότασης ανταλλαγής ομολόγων, η Eurobank θα έχει κεφαλαιακό όφελος 877 εκατ. ευρώ.

Τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για την τράπεζα έχει αναλάβει σχήμα διεθνών οίκων µε επικεφαλής τις Merrill Lynch International, HSBC Bank Plc and Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. σε συνεργασία µε σχήμα διεθνών και ημεδαπών συν-διοργανωτών (joint bookrunners) και διαχειριστών (managers).

Στις 16 Νοεμβρίου η Eurobank θα πραγματοποιήσει τη γενική συνέλευση των μετόχων της, στην οποία θα προταθεί και reverse split της μετοχής σε αναλογία 100 παλαιές προς 1 νέα.

Από τη διαγνωστική άσκηση της ΕΚΤ προέκυψαν για τη Eurobank οι χαμηλότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στο βασικό σενάριο.

Έτοιμη και η Εθνική

Ανά πάσα στιγμή αναμένεται το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα επιχειρήσει την κάλυψη με ιδιωτικά μέσα του βασικού σεναρίου, δηλαδή ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

«Μαξιλάρι» για την τράπεζα είναι η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που έληξε χθες και από την οποία το όφελος φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Εθνική θα χρειαστεί να αντλήσει περί τα 900 εκατ. ευρώ για να πετύχει τον στόχο της.

Η τράπεζα θα ρίξει στη μάχη της αποπληρωμής, στη συνέχεια, της συμμετοχής του Δημοσίου τη Finansbank, επιδιώκοντας με την πώληση του 100% να αποπληρώσει τα coco’s. Η γενική συνέλευση των μετοχών στις 17 Νοεμβρίου θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση, όπως και reverse split σε αναλογία 15 παλαιές προς μία νέα.

Σε εξέλιξη της Πειραιώς

Σε εξέλιξη βρίσκεται το book building της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εγκαινίασε την τελική φάση της ανακεφαλαιοποίησης για τον κλάδο. Η διοίκηση διαπιστώνει από την πρώτη στιγμή επενδυτικό ενδιαφέρον, προσβλέποντας όπως όλες οι τράπεζες σε βελτίωση των συνθηκών όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και την αξιοπιστία.

Πρόκειται για ένα σημείο που ενδιαφέρει τους επενδυτές που «βλέπουν» ένα επιχειρηματικό στόρι, αλλά ζητούν να συνοδεύεται από ένα σταθερό περιβάλλον, όπως αυτό που αντιλήφθηκαν ότι δημιουργείται μετά την υπογραφή και ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Η Πειραιώς διαγνώστηκε από την άσκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με κεφαλαιακές ανάγκες 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,21 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο. Από το LME έχουν συγκεντρωθεί 600 εκατ. ευρώ, τα οποία μειώνουν τον τελικό λογαριασμό.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα