Κινητοποίηση κατά της πρότασης - οδηγίας Μπολκεστάϊν

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 15:24

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν το Σάββατο 15/10 σε συγκέντρωση έξω από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βασ. Σοφίας 2) στις 13:00 ενάντια στην πρόταση - οδηγία Μπολκεστάϊν. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ την ίδια μέρα κινητοποιείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εκφρασμένος στόχος της οδηγίας είναι «να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που καταργεί τα εμπόδια στην ελευθερία εγκατάστασης εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες καθώς και την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών μεταξύ των κρατών-μελών».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η οδηγία Μπολκεσταιν, «καλύπτει τις δημόσιες υπηρεσίες, με μοναδικές εξαιρέσεις την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και το στρατό. Από την υγεία και τον πολιτισμό μέχρι την παιδεία, τα οπτικοακουστικά μέσα και τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρακτική συνέπεια: όλες αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες θα θεωρούνται απλά εμπορεύματα πλήρως υποταγμένα στους νόμους της αγοράς, χωρίς να λαμβάνεται στο παραμικρό υπόψη ο ιδιαίτερος κοινωνικός χαρακτήρας και λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την "αρχή της χώρας καταγωγής" που ορίζει η οδηγία, μία πολωνική επιχείρηση για παράδειγμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, θα απασχολεί τους Πολωνούς εργαζομένους της όχι σύμφωνα με την ελληνική αλλά με την πολωνική νομοθεσία... Σύμφωνα με την Οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που μετακομίζουν εργαζομένους μέσα στην Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόζουν τις συνθήκες απασχόλησης της χώρας-μέλους (χώρα υποδοχής) όπου οι εργαζόμενοι είναι αποσπασμένοι για περισσότερες από 8 μέρες. Πέρα από το ότι αυτή η οδηγία εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της τις συλλογικές συμβάσεις και την κοινωνική προστασία (ασθένεια, ανεργία, σύνταξη) της χώρας υποδοχής, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται αλλού: στην αληθινή δυνατότητα που έχουν οι αρχές της χώρας υποδοχής να ελέγξουν, ακόμα κι αν το θέλουν, τη λειτουργία των επιχειρήσεων με άλλη χώρα καταγωγής».

Εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς & Προστασίας Καταναλωτή (IMCO), η έκθεση θα υποβληθεί, σε πρώτη ανάγνωση, για έγκριση από τους ευρωπαίους βουλευτές οι οποίοι θα συνέλθουν σε ολομέλεια, για συνεδρίαση στις 24 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα