Στις 24 Νοεμβρίου θα παρουσίασει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της για την καθιέρωση ενός Ευρωπαϊκού Σχήματος Εγγύησης Καταθέσεων στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της ΟΝΕ και της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Το Κολλέγιο των Επιτρόπων συζήτησε σήμερα τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στόχο έχει την προστασία των καταθέσεων των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η τράπεζά τους στην Ένωση.
«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την περαιτέρω σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ένωση, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για μια ανθεκτική και δυναμική Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να προτείνουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση ενός πανευρωπαϊκού σχήματος εγγύησης καταθέσεων ήδη από αυτό το έτος. Παράλληλα, θα εργαστούμε για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε ότι η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη διέρχεται μέσω της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων, ανεξάρτητα της χώρας όπου βρίσκονται.
Παράλληλα, κατέστησε αναγκαία τη διάρρηξη της σχέσης τραπεζών – κρατών, σημειώνοντας ότι οι προβληματικές τράπεζες δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό ενός κράτους.
«Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της μείωσης του κινδύνου και της κατανομής του κινδύνου» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος διασφάλισης των καταθέσεων έναντι των κινδύνων και της κακοδιαχείρισης των τραπεζικών διοικήσεων.
Χρειαζόμαστε, επισήμανε, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ότι οποίο θα διασφαλίζει τις καταθέσεων των πολιτών, σε περίπτωση «εξάντλησης» των εθνικών λύσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αυτό το σύστημα δεν θα πρέπει να συνιστά αφορμή για μία χώρα – μέλος να μην δημιουργήσει το δικό της ταμείο «ασφάλειας», όπως άλλωστε επιβάλλεται και από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
«Εκτός από την εποπτεία και την εξυγίανση των τραπεζών χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας των καταθέσεων. Εφαρμόζοντας σταδιακά ένα τέτοιο σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες, και θα μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των τραπεζών και των κρατών», δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για την Τραπεζική Ένωση, Τζόναθαν Χιλ.