Το χειρότερο ξεκίνημα

Στα κατώτερα του τελευταίου πενταμήνου οι ευρωπαϊκές μετοχές
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:12

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ του ξυραφιού βρέθηκε η Wall Street στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων που έδειξαν αλματώδη αύξηση των εισαγόμενων τιμών στα υψηλότερα 15 ετώ, ενώ η Ευρώπη… βυθίσθηκε στα κατώτερα πενταμήνου.

Το χειρότερο ξεκίνημα τετάρτου τριμήνου είναι το τρέχον για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω ανησυχιών ότι η απογείωση των τιμών των εμπορευμάτων έχει κορυφωθεί.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν νέα πτώση, αγγίζοντας τα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου. Ο τομέας ο οποίος είναι ακόμη 28% υψηλότερα από την αρχή του έτους προβλέπεται να σημειώσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κερδοφορίας το 2005 μεταξύ των βιομηχανιών πετρελαίου και αερίου, λόγω των ισχυρών τιμών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 1%, κλείνοντας στις 1.192,4 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 5 Σεπτεμβρίου και 4% κάτω από τα υψηλότερα των 41 μηνών των 1.242 μονάδων.

Τα αμερικανικά blue chips διεύρυναν τις απώλειες των τελευταίων ρευστοποιήσεων με πρωταγωνιστές στις απώλειες τις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν στην κορύφωση των τιμών ενέργειας. Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη ήταν επίσης στο παιχνίδι των επενδυτών.

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν στα κατώτερα επίπεδα πενταμήνου στον απόηχο των απογοητευτικών αναφορών από την Apple για τις πωλήσεις της, αλλά ο φόβος του πληθωρισμού ήταν επίσης ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Τέτοιες ανησυχίες έχουν ασκήσει πιέσεις στις μετοχές της τελευταίες δύο εβδομάδες, πυροδοτώντας μαζικές ρευστοποιήσεις. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε 0,32 μονάες, ποσοστό 0,00%, φθάνοντας στις 10.216,59 μονάδες. Με άνοδο 9,75 μονάδων, ποσοστό 0,48%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.047,22 μονάδες.

Οι πληθωριστικές ανησυχίες παραμένουν στην κορυφή των ανασταλτικών παραγόντων με τους συναλλασσόμενους της αγοράς να παραμένουν νευρικοί για τις οικονομικές αναφορές συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή και λιανικές πωλήσεις.

Τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιδείνωσαν τα στοιχεία για διεύρυνση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος αντανακλώντας τις επιπτώσεις των αυξανόμενων τιμών πετρελαίου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα