ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί το 2% το 2006

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της τράπεζας, Otmar Issing
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005 09:31

Η ΑΝΟΔΟΣ των τιμών του πετρελαίου, ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερο, του αναμενόμενου πληθωρισμό, το 2006, καθώς η τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Otmar Issing.

Ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Otmar Issing

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν επηρεάζει μόνο τον τρέχοντα πληθωρισμό, αλλά επισκιάζει και αυτόν, το επόμενο έτος», είπε ο Issing σε συνέντευξή του σε εκδήλωση της τράπεζας στην Φραγκφούρτη στις 14 Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας: «Θα πρέπει να περιμένουμε ετήσιο πληθωρισμό ελαφρώς πάνω από το 2%».

Τα σχόλια για τον πληθωρισμό, ήταν τα δεύτερα σε τρεις ημέρες, καταδεικνύοντας ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη του 1,9% για τον πληθωρισμό το 2006. Η τράπεζα προβλέπει ότι φέτος ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,2%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε χθες μετά την ετήσια συνάντηση του G-20, των 20 βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών, κοντά στο Πεκίνο, ότι δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τον πληθωρισμό πάνω και πλέον του ορίου του 2% της τράπεζας».

Ο πληθωρισμός στην οικονομία των 12 χωρών μελών της ευρωζώνης που συναλλάσσονται με το ευρώ, επιταχύνθηκε στο 2,5% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας το όριο 2% της ΕΚΤ για όγδοο μήνα. Η ΕΚΤ ανησυχεί για την τιμή της ανάπτυξης, είπε ο Issing, στη συνέντευξή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα