Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005 09:31

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί το 2% το 2006

Η ΑΝΟΔΟΣ των τιμών του πετρελαίου, ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερο, του αναμενόμενου πληθωρισμό, το 2006, καθώς η τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Otmar Issing.

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν επηρεάζει μόνο τον τρέχοντα πληθωρισμό, αλλά επισκιάζει και αυτόν, το επόμενο έτος», είπε ο Issing σε συνέντευξή του σε εκδήλωση της τράπεζας στην Φραγκφούρτη στις 14 Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας: «Θα πρέπει να περιμένουμε ετήσιο πληθωρισμό ελαφρώς πάνω από το 2%».

Τα σχόλια για τον πληθωρισμό, ήταν τα δεύτερα σε τρεις ημέρες, καταδεικνύοντας ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη του 1,9% για τον πληθωρισμό το 2006. Η τράπεζα προβλέπει ότι φέτος ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,2%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε χθες μετά την ετήσια συνάντηση του G-20, των 20 βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών, κοντά στο Πεκίνο, ότι δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τον πληθωρισμό πάνω και πλέον του ορίου του 2% της τράπεζας».

Ο πληθωρισμός στην οικονομία των 12 χωρών μελών της ευρωζώνης που συναλλάσσονται με το ευρώ, επιταχύνθηκε στο 2,5% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας το όριο 2% της ΕΚΤ για όγδοο μήνα. Η ΕΚΤ ανησυχεί για την τιμή της ανάπτυξης, είπε ο Issing, στη συνέντευξή του.