Eurobank: Σημαντική υστέρηση της παραγωγικότητας στο λιανεμπόριο

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 15:36
UPD:15:39
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ετήσια πτώση 2,65% σημείωσε ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) τον Αύγουστο του 2015, όπως σημειώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Σε σχέση με την αντίστοιχη μεταβολή του Ιουλίου, -6,03%, καταγράφηκε επιβράδυνση -3,38 ποσοστιαίων μονάδων. O Αύγουστος ήταν ο 3ος συνεχής μήνας στον οποίο καταγράφεται αρνητική ετήσια μεταβολή του εν λόγω δείκτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε σε υφεσιακό μονοπάτι το τρίτο τρίμηνο  και ότι η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν ηπιότερη σε σχέση με την τάση για υψηλότερη ύφεση, που είχε δημιουργηθεί τον Ιούλιο.   

Η Eurobank επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η συνεισφορά του τομέα του λιανικού εμπορίου στο σύνολο της οικονομίας σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) παρουσίασε σημαντική συρρίκνωση τα τελευταία 13 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, το αντίστοιχο μέγεθος σε όρους απασχόλησης εμφάνισε σχετική σταθερότητα.

«Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παραγωγικότητα της εργασίας του εν λόγω κλάδου εμφάνισε υστέρηση σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας», αναφέρει η τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα