Ως τη Δευτέρα γράψε-σβήσε στο «σταυρόλεξο» με τα ισοδύναμα

Κυβέρνηση: Κρίσιμη «μάχη» θα δοθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 13:55
UPD:13:55
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οχι επιπλέον επιβάρυνση στον ΟΠΑΠ σηματοδοτεί η δήλωση του ΥΠΟΙΚ ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, επιχειρώντας να αποδυναμώσει τα όποια σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Την τελευταία κρίσιμη «μάχη» δίνει σήμερα η κυβέρνηση στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, προκειμένου να περάσει με επιτυχία το δύσκολο τεστ υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η αποτίμηση των επισκέψεων στην Αθήνα του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάρτιν Σουλτς κρίνονται θετικές, σε συνδυασμό ότι έχουν ήδη βρεθεί τα ισοδύναμα και οι λύσεις στα ακανθώδη ζητήματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, της μη εφαρμογής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και τα νέα δεδομένα για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και για τα γενόσημα, τα οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνουν δεκτά από τους δανειστές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι σχετικές τροπολογίες αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στη Βουλή.

Βέβαια και πάλι τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά για τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων, με τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου που θα πλήξουν όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αλλαγές που προανήγγειλε μάλιστα και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος τόνισε ότι οι αλλαγές στη φορολογία του 2015 και του 2016 θα προκύψουν έπειτα από κοινωνικό διάλογο, ενώ θα λαμβάνουν υπ’ όψιν και την ύφεση που πλήττει την αγορά.

Ο κ. Αλεξιάδης επίσης προανήγγειλε ελαφρύνσεις στη φορολογία της ναυτιλίας, αφού το εγχώριο καθεστώς δεν είναι ευνοϊκότερο από αυτό που ισχύει σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή το σχέδιο για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ θα ακολουθήσουν το περιουσιολόγιο που θα βάλει στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, καθώς και η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές ώστε το 2016 να θεσπιστεί και ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, με το ίδιο ωστόσο εισπρακτικό στόχο και για το επόμενο έτος, στα 2,65 δισ. ευρώ.

Οι λύσεις στο σταυρόλεξο των ισοδύναμων

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να καταβάλουν φέτος έως το τέλος Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες Ι.Χ., τα τυχερά παιχνίδια, το «μαχαίρι» στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και οι νέες ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων αναμένεται να δώσουν την πολυπόθητη λύση για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και να κλείσουν «τρύπες» ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών και για νέα μέτρα.

Τα «σενάρια» βέβαια που ακούγονται παραμένουν πολλά, όμως σήμερα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν όλα αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις και να τις προωθήσει στη Βουλή προς ψήφιση.

Αξίζει να σημειωθεί όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», το επικρατέστερο σχέδιο προβλέπει την επιβάρυνση των ακριβών και μεγάλου κυβισμού Ι.Χ., όπως και των νέων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν κυκλοφορήσει μετά το 2010, ενώ μικρή θα είναι η μείωση για τα παλαιά Ι.Χ. άνω της 10ετίας.

Ειδικότερα, το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

1. Για τα νέα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και αξίας που κυμαίνεται άνω των 30.000 ή 40.000 ευρώ θα υπάρχουν αυξήσεις έως και 200 ευρώ, αλλά για τα πιο υψηλά κλιμάκια ρύπων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προστεθεί και ένα νέο τέλος για τα Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.εκ., εκτός του τέλους ρύπων.

2. Για τα νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας η επιβάρυνση θα υπολογιστεί ανάλογα με τους ρύπους τους, καθώς φαίνεται ότι μειώνεται το όριο των 100 μικρογραμμαρίων στα 80, με στόχο τα Ι.Χ. που εκπέμπουν ρύπους από 80 έως 100 μικρογραμμάρια να πληρώνουν τέλη της τάξεως των 50 ευρώ.

3. Τα τέλη για Ι.Χ. άνω της 10ετίας υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 10%, ώστε να δοθεί και ένα κίνητρο προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, αντισταθμίζοντας έτσι εν μέρει τυχόν νέο «κύμα» ιδιοκτητών που από τις ανωτέρω νέες επιβαρύνσεις αποφασίσει να καταθέσει τις πινακίδες των Ι.Χ. τους.

Εκτός, πάντως, από τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα έρθουν αυξημένα και με στόχο να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα σε σχέση με πέρυσι, οπότε ανήλθαν στο 1,1 δισ. ευρώ, και το παιχνίδι του ΟΠΑΠ, το ΚΙΝΟ, όπως έχει επισημάνει η «Ν», μπήκε στο «πακέτο» των ισοδυνάμων καθώς η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως επιβληθεί στο στοιχηματισμό του φόρος 10%, που σημαίνει 5 λεπτά στη στήλη των 50 λεπτών του ευρώ.

Οι υπολογισμοί του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως από την αύξηση της στήλης του ΚΙΝΟ κατά 5 λεπτά του ευρώ δυνητικά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 205 εκατ. ευρώ, καθώς ετησίως παίζονται 4,1 δισ. στήλες. Ομως άμεση ήταν η αντίδραση του κλάδου και των επαγγελματιών της αγοράς, με τους πράκτορες να απειλούν με κινητοποιήσεις, αλλά και οικονομικών αναλυτών οι οποίοι προειδοποίησαν πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης για έσοδα 205 εκατ. ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας, τονίζοντας πως στην καλύτερη των περιπτώσεων το όφελος θα είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, καθώς ο επιπλέον φόρος θα πλήξει τα μεγέθη του παιχνιδιού.

Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την αγορά, σύμφωνα με τις οποίες αύξηση του κόστους των τυχερών παιχνιδιών αφενός αντιβαίνει στη σύμβαση παραχώρησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., αφετέρου θα οδηγήσει σε μείωση του τζίρου και των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας επί των οποίων επιβάλλεται σήμερα ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής στην Ευρώπη 30%, επηρεάζοντας έτσι τα έσοδα που έχει το κράτος από τον χώρο. Ακόμη, τυχόν υλοποίηση του σχεδίου προσκρούει στη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ΟΠΑΠ καθώς αλλάζει τους όρους και επομένως μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που χθες το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαμηνύσει ότι «σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση», επιχειρώντας εμμέσως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να «αποδυναμώσει» τα όποια σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αλλαγές στις 100 δόσεις

Νέες ανατροπές όμως έρχονται και στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς μετά την αύξηση του επιτοκίου, που επιβαρύνει δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, σχεδιάζονται και νέα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, με στόχο είτε να περιοριστεί ο αριθμός είτε ακόμη και να «αποβληθούν» από την εν λόγω ρύθμιση όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Μετά τα επιτόκια που άλλαξαν, αναμένεται να μειωθούν και οι δόσεις. Αυτό θα αφορά όσους διαθέτουν περισσότερα και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό ανά δόση και όχι το ποσό που συμφώνησαν όταν μπήκαν στη ρύθμιση.

Χάσμα με τα «κόκκινα» δάνεια Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για τον καθορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των «κόκκινων» δανειοληπτών.

Χάσμα με τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις που έλαβαν κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο πως δεν υπάρχει το περιθώριο υποχώρησης. Μάλιστα, χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έλαβε μέρος ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, καθώς έκρινε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω της τεράστιας απόκλισης των δύο πλευρών.

Πλέον, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την υιοθέτηση των δικών της θέσεων σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που κατέστησε σαφές τόσο στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ όσο και τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Οπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα το τραβήξει έως τα άκρα ακόμη και με τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και συνεπώς η εκταμίευση της δόσης».

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία αξίας 200.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ για τους έγγαμους η αντικειμενική αξία να αυξάνεται στις 250.000. Στην περίπτωση ύπαρξης παιδιών, η αντικειμενική αξία να αυξάνεται κατά 25.000 για το κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά. Αντίστοιχα, οι υπαγόμενες συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο να οριστεί στα 35.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν ότι η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται κι αυτές στις 120.000 ευρώ. Ως προς το κριτήριο του εισοδήματος, προτείνουν να είναι τα 8.180 ευρώ για τον άγαμο, τα 13.917 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΠΑΠ



Σχολιασμένα