Αγορά δύο ταχυτήτων

Θετικά κέρδη, πληθωριστικοί φόβοι
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:07

ΑΓΟΡΑ δύο ταχυτήτων ανέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street με τον Dow Jones να ενισχύεται χάρη των ενθαρρυντικών ειδήσεων από την GM και το Nasdaq να υποχωρεί εν μέσω των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και των επίμονων πληθωριστικών ανησυχιών.

Τα αμερικάνικα blue chips ενισχύθηκαν αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά συνάντησε δυσκολίες ώστε να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση λόγω της αναζωπύρωσης του ράλι των τιμών ενέργειας και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις εταιρικές κερδοφορίες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 60,76 μονάδες, ποσοστό 0,59%, φθάνοντας στις 10.348,10 μονάδες. Με άνοδο 5,47 μονάδων, ποσοστό 0,26%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.070,30 μονάδες.

Η μετοχή της General Motors κέρδισε 7% στον απόηχο της είδησης για την επίτευξη συμφωνίας του ομίλου με την ένωση United Auto Workers με στόχο τη μείωση του κόστους περίθαλψης. Οι ενθαρρυντικές εταιρικές ειδήσεις της GM επισκίασαν ξεχωριστές αναφορές της εταιρείας που έδειξαν χειρότερες των προσδοκιών τριμηνιαίες ζημίες.

Αλλά το γενικότερο κλίμα της αγοράς ήταν υποτιμητικό στην έναρξη της πρώτης εβδομάδας των ανακοινώσεων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων στην οποία το 1/4 των εταιρειών του δείκτη Standard & Poor's 500 δημοσιοποιούν τα κέρδη τους.

Η περίοδος των κερδοφοριών ενδεχομένως να είναι λογικά θετική, ακόμη και αν οι προσδοκίες είναι υψηλότερες. Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τους ρυθμούς αύξησης των εταιρικών κερδοφοριών καθώς το γενικότερο σκηνικό παραμένει ασαφές. Οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα σημείωσαν κέρδη λόγω της νέας αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν ελάχιστα κέρδη καθώς η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση στις μετοχές ενέργειας αλλά πυροδότησε ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια, επισκιάζοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις από την Philips.

Η άνοδος ενός δολαρίου των τιμών του πετρελαίου επηρέασε μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών χημικών όπως της BASF λόγω ανησυχιών ότι οι ακριβότερες τιμές πρώτων υλών θα πλήξουν τα κέρδη τους.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.195 μονάδες. Η αγορά έχει χάσει σχεδόν 4% σε διάστημα λιγότερο από δύο εβδομάδες. Πτώση 0,13% σημείωσε ο δείκτης Nikkei κλείνοντας στις 13.403,27 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα