Χ.Α.: Ισχυρή ανοδική αντίδραση έφεραν τα stress tests

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 17:59
UPD:18:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Με ένα ράλι ανόδου που ξεπέρασε το 3% υποδέχτηκε η αγορά τη λήξη της αβεβαιότητας σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αποτυπώνοντας την «ανακούφισή» της για την «διαχειρίσιμη» ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, η οποία ξεκινά άμεσα. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,08% στις 722,80 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 723,10 μονάδες και η χαμηλότερη στις 704,22. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 9,22% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 42,92 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,07 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,60% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,91%. 

Η αγορά, αλλά και οι αναλυτές, αποτύπωσαν σήμερα τον ενθουσιασμό τους για τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών, που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατο και από τα οποία προέκυψε το ποσό των 14,4 δισ. ευρώ ως κεφαλαιακές ανάγκες. Αν και αναμένονται τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης από τις διοικήσεις των τραπεζών οι ανάγκες που προέκυψαν κρίνονται διαχειρίσιμες.

Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίου θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις. Κάτω από το σφιχτό χρονοδιάγραμμα η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για την Αγορά και θα επαναφέρει ζωηρότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις Ελληνικές μετοχές. Αυτό θα συμβεί βέβαια εφόσον όλα γίνουν στο χρόνο που πρέπει.

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι διοικήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στoν SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ ενσωματώνουν στα αποτελέσματα δεύτερου και τρίτου τριμήνου τις πρόσθετες προβλέψεις που προκύπτουν από το Asset Quality Review. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Θετικά στην αγορά λειτούργησε και η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ζητά από τις  χώρες της Ευρωζώνης να δεσμευθούν πρώτα για μία επίσημη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προτού το Ταμείο χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα.

Ο κλάδος των τραπεζών υπεραπέδωσε σήμερα, καθώς άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+29,03%), της Alpha Bank (+28,70%), της Πειραιώς (+18,28%), της Εθνικής (+7,67%), ενώ θετική ήταν και η συμβολή των μετοχών της Ελλάκτωρ (+5,62%), της ΕΧΑΕ (+4,62%), των ΕΛΠΕ (+4,15%) και του ΟΤΕ (+4,13%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν μόνο οι μετοχές της Lamda Development (-1,92%) και της Folli Follie (-0,33%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+16,05%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χημικών (-2,90%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 72 κινήθηκαν ανοδικά, 25 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα