Οι όροι του προγράμματος είναι αδύνατον να τηρηθούν, εκτιμά ο Γ. Βαρουφάκης

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 17:55
UPD:18:00
REUTERS/YVES HERMAN

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του «ανορθόδοξου» υπουργού που του προσδίδεται, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν ήταν «ανορθόδοξος αντίθετα έκανε «ορθόδοξες» προτάσεις σε μια Ευρώπη που επιδιώκει «ανορθόδοξες» λύσεις.

Μια μεγάλη συνωμοσία στην ευρωπαϊκή ιστορία συνιστά κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η στάση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της 12ης Ιουλίου. Όπως αναφέρει ο ίδιος παραιτήθηκε γιατί θεωρεί πως ο Πρωθυπουργός έκανε ένα λάθος.

Σε εκτενή συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα Virtsaftsmplat ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «θα πρέπει κανείς να δει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τέθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη κάτω από τεράστια πίεση, απειλούνταν με επιβολή εξόδου από την Ευρωζώνη, οι τράπεζες ήταν κλειστές, και αυτό που οι άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έκαναν απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα τη νύχτα της 12ης Ιουλίου συνιστά μια μεγάλη συνωμοσία στην ευρωπαϊκή ιστορία».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του «ανορθόδοξου» υπουργού που του προσδίδεται, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν ήταν «ανορθόδοξος αντίθετα έκανε «ορθόδοξες» προτάσεις σε μια Ευρώπη που επιδιώκει «ανορθόδοξες» λύσεις.

Ο ίδιος, λέει, ποτέ δεν είχε ζητήσει να μην υπάρξουν νέοι όροι, αλλά είχε υποστηρίξει όρους που η Ελλάδα θα μπορεί να εκπληρώσει, καθώς, κατά την άποψή του, οι όροι στο προτελευταίο και στο τελευταίο πρόγραμμα εγγυώνται την αποτυχία, διότι είναι αδύνατο να τηρηθούν, όπως για παράδειγμα η προκαταβολή φόρων για το 2016 από τις επιχειρήσεις, οι οποίες είτε δεν μπορούν να τους πληρώσουν είτε κλείνουν.

Στη συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών που ήλθαν στην Ελλάδα ήταν εκείνοι οι οποίοι συνήψαν πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες ολιγάρχες, και αυτοί οι εκπρόσωποι όχι μόνον εμπόδισαν το υπουργείο Οικονομικών στη συγκέντρωση στοιχείων για την επισήμανση των φοροφυγάδων, αλλά, «κάτι πολύ χειρότερο», διέλυσαν τον ΣΔΟΕ, αφού η διάλυση και η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εξόδων, προβλέπεται, όπως λέει, στη συμφωνία με την ΕΕ.

Απορρίπτοντας κατηγορίες ότι δεν είχε προτείνει ποτέ κάτι συγκεκριμένο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τονίζοντας πως «βεβαίως και είχα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις 11 Μαΐου, αλλά κανείς δεν ήθελε να τις συζητήσει», ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι τους όρους δεν τους έθεταν οι υπουργοί Οικονομικών και πως αυτοί δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος ποτέ δεν είχε διαπραγματεύσεις με κάποιον από αυτούς, αλλά οι συζητήσεις γίνονταν πάντα ανάμεσα στους δικούς του εκπροσώπους και εκείνους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, εν μέρει, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, καταγγέλλοντας ως «μεγάλο ψεύδος» των Ελβετών τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος απέρριψε συμφωνία που του είχαν προτείνει, τονίζει ότι δεν ήθελε τίποτε τόσο πολύ όσο αυτή τη συμφωνία, ωστόσο οι Ελβετοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Αντιπρότειναν, όπως προσθέτει, τη διαδικασία εθελοντικής αποκάλυψης των καταθέσεων και φορολόγησης τους σε ποσοστό μέχρι 15% για την αποφυγή δίωξης, τη στιγμή που στην Ελλάδα από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω η φορολογική κλίμακα βρίσκεται στο 40%, όμως μια τέτοια φοροελάφρυνση για μεγάλους φοροφυγάδες κανένας στην Αθήνα δεν θα την αποδεχόταν.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα