Τροποποιείται ο νόμος περί εγκαταστάσεως αλλοδαπών εταιρειών

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2005 15:22

Τροποποιείται ο νόμος 89/1967 περί εγκαταστάσεως στην Ελλάδα αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών, στο πλαίσιο της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς το Κοινοτικό Δίκαιο.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές και οι διευκολύνσεις του αναγκαστικού νόμου 89/1967 και του νομοθετήματος 2992/2002 δεν μπορούσαν να συνεχιστούν, διότι η Ελλάδα είχε δεσμευθεί έναντι της Ε.Ε. οι απαλλαγές αυτές να ισχύσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 250 εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες εμπίπτουν στο καθεστώς του αναγκαστικού νόμου 89/1967 και οι οποίες μετά τις 31/12/2005 θα βρεθούν σε νομοθετικό κενό ως προς το καθεστώς φορολόγησής τους, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η εξακολούθηση της δραστηριότητάς τους κρίνεται επωφελής για την ελληνική οικονομία, αλλά η παροχή φορολογικών και δασμολογικών απαλλαγών δεν είναι δυνατή.

Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις του σχεδίου νόμου οι υφιστάμενες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις που διέπονται από τον 89/1967 αλλά και οι νέες επιχειρήσεις, εφόσον δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην παροχή συντονιστικών - διοικητικών υπηρεσιών σε συνδεδεμένες με αυτές, εκτός της Ελλάδας, επιχειρήσεις.

Η δυνατότητα αυτή, πρόσθεσε ο υπουργός, παρέχεται τόσο σε ελληνικές όσο και σε αλλοδαπές επιχειρήσεις. Η υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς θα γίνεται ύστερα από αίτηση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα υπόκεινται στα συνήθη για όλες τις επιχειρήσεις ποσοστά φόρου εισοδήματος, αλλά ο υπολογισμός των κερδών θα γίνεται με βάση τη μέθοδο της προσθήκης ενός προκαθορισμένου ποσοστού κέρδους επί των πάσης φύσεως δαπανών και αποσβέσεων.

Ο υπουργός είπε ότι για να εξασφαλιστεί η «σοβαρότητα» των εγκαθιστάμενων εταιρειών, αυτές θα υποχρεούνται να απασχολούν προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων και να δαπανούν (δαπάνες λειτουργίας επίσης στην Ελλάδα) τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετησίως.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των ελκυστικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορούμε, είπε, να ανταγωνιστούμε τις γείτονες χώρες στο κόστος εργασίας, αλλά έχουμε πολλά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, είπε ότι μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν κατά τη διάρκεια της παρούσης κυβέρνησης.

Για το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Δ' ΚΠΣ) σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται, ενώ έχουν διαπιστωθεί αδυναμίες στην εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ και προβλέπεται, για τον καλύτερο συντονισμό, η δημιουργία πέντε περιφερειών, χωρίς να θιγεί η διοικητική δομή των 13 περιφερειών.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα