Κριτική S & P για εφάπαξ μέτρα στον προϋπολογισμό

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2005 21:31

«Αναγνωρίζουμε την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2005, μετά την άνοδο των δημοσίων επενδύσεων στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor'sης (S & P) ο αναλυτής Trevor Cullinan. «Παρόλα αυτά», προσθέτει, «η κυβέρνηση συνεχίζει να καταφεύγει σε εφάπαξ μέτρα στον προϋπολογισμό, που ισοδυναμούν τουλάχιστον με 1% του ΑΕΠ το 2005, τα οποία έχουν ως συνέπεια να μειώνουν τη δημοσιονομική ευελιξία σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

«Μια συνεκτική στρατηγική που θα φέρει την απαιτούμενη επιβράδυνση στις πρωτογενείς (δημόσιες) δαπάνες συνεχίζει να λείπει, ενώ η επιτυχία των τωρινών μέτρων αύξησης των εσόδων μπορεί να είναι βραχύβια», υποστηρίζει ο κ.Cullinan, προσθέτοντας ότι «κατά συνέπεια, πρόσθετα μέτρα ή περαιτέρω προσφυγή σε εφάπαξ λύσεις είναι πιθανό να χρειασθούν προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2006».

Το Νοέμβριο 2004 ο οίκος είχε υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας μας από "Α+" σε "Α", προβάλλοντας την έλλειψη μιας αποφασιστικής στρατηγικής για αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα