Aμπου Ντάμπι: Χρόνος στην Ταϊβάν να πουλήσει μέρος διϋλιστηρίου

Της Chinese Petroleum
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 08:26

ΤΟ Αμπου Ντάμπι, η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, ετοιμάζεται να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ταϊβάν, να σκεφτεί την προσφορά που έκανε, ύψους 5 δισ. δολ. για την απόκτηση μεριδίου στην κρατική εταιρεία διΰλισης, Chinese Petroleum Corp., σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τα εμπόδια της πώλησης.

Η αρχική συμφωνία, του εμιράτου του Περσικού Κόλπου, που επεδίωκε να αποκτήσει το 20% του μεγαλύτερου διϋλιστηρίου της νήσου, λήγει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της International Petroleum Investment Co., (IPIC), Mohammed Al Khaily. H IPIC έκανε την προσφορά της τον Μάΐο.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ για την Chinese Petroleum, καθώς είναι μια ελκυστική εταιρεία με καλή θέση στην Ταϊβάν και με κερδοφορία που αυξάνεται», ανέφερε ο Khaily, 39 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 17 Οκτωβρίου στο Αμπου Ντάμπι, το μεγαλύτερο μέλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το εμιράτο, ενδέχεται να διευρύνει την προθεσμία κατά έξι μήνες, συμπλήρωσε ο Khaily.

Η επένδυση, θα είναι η πρώτη του Αμπου Ντάμπι στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και θα βοηθήσει την Ταϊβάν, να εξασφαλίσει επιπλέον προμήθειες αργού πετρελαίου. Οι εισαγωγές πετρελαίου της νήσου, αναρριχήθηκαν 13% πέρυσι, στα 369 εκατ. βαρέλια, το 3,8% των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η προσφορά, είναι μια δοκιμή της πρόθεσης της Ταϊβάν, να ιδιωτικοποιήσει την Chinese Petroleum, της οποία η ένωση αντιδρά ότι η πώληση μεριδίου στο εμιράτο θα μπορούσε να είναι παράνομη.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν, που κατέχει το 100% της Chinese Petroleum,σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιό της λιγότερο από 50% με τη δημοπρασία μετοχών, σύμφωνα το Συμβούλιο Οικονομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, το κύριο οικονομικό όργανο της νήσου. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων, ανέφερε το συμβούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα