Νέες επενδυτικές προοπτικές από τις ΣΔΙΤ

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 18:48

Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις επενδύσεις, να απομακρύνει τα αντικίνητρα που υπάρχουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να ενισχύσει τους δίκαιους κανόνες του παιχνιδιού, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε γραπτό μήνυμά του με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του Συνεδρίου, που διοργανώνει στην Αθήνα ο «Economist» με θέμα τις συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ).

Η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, επισημαίνει ο κ. Καραμανλής και υπογραμμίζει ότι, παρα τις υψηλές τιμές πετρελαίου και την χαμηλή απόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, φθάνοντας το 3,6% για τον τρέχον έτος.

Αναφέρει ακόμα ότι η σταθερή ιδιωτική κατανάλωση, οι αυξημένες εξαγωγές κατά 7,3% σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του πρηγούμενου έτους και η αύξηση ξένων επισκεπτών με διψήφιο ποσοστό οδηγούν την ελληνική οικονομία. Η ανεργία υποχώρησε το 9,6%, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει από το 6,6% το 2004 στο 3,6% το τρέχον έτος, σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις μας με την Ε.Ε., ενώ το 2006 αναμένεται το έλλειμα να υποχωρήσει κάτω από 3% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στο 2,8%.

Τη δυνατότητα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας προσφέρει η σύγχρονη Ελλάδα υπογράμμισε ο υπoυργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας από το βήμα του Συνεδρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/20/1110639.htm .

Παυλόπουλος: Θα ωφεληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην σημασία που έχει για τους δήμους και τις κοινότητες η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η διαχείριση και η παρακολούθηση έργων και υποδομών, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Με την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις συμπράξεις παρέχεται πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να συμπληρώσει ελλείψεις της σε πόρους, υποδομές και τεχνογνωσία, εφαρμόζοντας το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κατά τα πρότυπα της Κεντρικής Διοίκησης. Με τις συμπράξεις οι ΟΤΑ επιτυγχάνουν:

- Τη χρηματοδότηση έργων ή την παροχή υπηρεσιών, εν όλω ή εν μέρει, τα οποίοι μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να προωθήσουν ή θα τα προωθούσαν με μεγάλη καθυστέρηση.

- Τη καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας τους, η οποία συχνά παραμένει ανεκμετάλλευτη, ελλείψει πόρων και τεχνογνωσίας.

- Τον επιμερισμό των κινδύνων που συνδέονται με την ολοκλήρωση ενός έργου ή την παροχή μιας υπηρεσίας (π.χ. κίνδυνοι υπέρβασης κόστους και χρόνου, κατασκευαστικές πλημμέλειες, κ.ά.) και οι οποίοι, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα βάρυναν αποκλειστικά τους ΟΤΑ.

- Την ταχύτερη ολοκλήρωση και απόδοση των έργων σε κοινή χρήση.

- Την απελευθέρωση πόρων για άλλα έργα και υπηρεσίες που δεν προσφέρονται για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα