Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος στη «Ν» για την εξαγορά της Νίκας και το αύριο του κλάδου

«Μονόδρομος η συγκέντρωση της αλλαντοβιομηχανίας»
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 16:14
UPD:16:14
Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» του κλάδου της εγχώριας αλλαντοβιομηχανίας βρίσκεται το μετοχικό σχήμα Chipita - Impala Invest, καθώς το «κλείδωμα» της συμφωνίας με τις τράπεζες για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Π. Γ. Νίκας θεωρείται πλέον θέμα ημερών.

Οπως αναφέρει, μιλώντας στην «Ν», ο ισχυρός άντρας της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, «η συμφωνία με τις τράπεζες αναμένεται να κλείσει άμεσα, το αργότερο έως τις 10 Νοεμβρίου», ενώ «η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών της εξαγοράς της Νίκας υπολογίζεται το αργότερο έως την άνοιξη του 2016».

Πάντως, η επικείμενη εξαγορά της Νίκας -που ακολουθεί την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Λακωνικής Τροφίμων από την Impala Invest- ενδέχεται να αποτελεί μόνο ένα μέρος των προσδοκιών των δύο ενδιαφερόμενων παικτών για την αγορά των αλλαντικών.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Chipita: Η ολοκλήρωση των διαδικασιών της εξαγοράς της Νίκας υπολογίζεται έως την άνοιξη του 2016.

«Επιδίωξη είναι το μετοχικό σχήμα να αποτελέσει τον consolidator του κλάδου» σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, εκτιμώντας ότι «η συγκέντρωση στη συγκεκριμένη αγορά είναι αναπόφευκτη».

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση είναι η ισχυροποίηση της «κοκκινισμένης» Νίκας. Προς αυτή την κατεύθυνση τα προβλεπόμενα της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στο οικονομικό νοικοκύρεμα της εταιρείας, ενώ την ίδια ώρα στο πακέτο εξαγοράς έχουν προβλεφθεί και κεφάλαια που αφορούν κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και νέας ώθησης του σήματος Νίκας.

Ως προς τη συμφωνία με τις τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει:

* «Κούρεμα» του δανεισμού της εταιρείας που σήμερα κυμαίνεται στα περίπου 70 εκατ. ευρώ, χωρίς τα factoring. Ενδέχεται μάλιστα να έχει υπάρξει κατά περίπτωση αξιολόγηση των δανείων.

* Μεταβίβαση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της αλλαντοβιομηχανίας προς τις τράπεζες. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Νίκας έχει μια «σημαντική» προίκα που περιλαμβάνει ακίνητα με δυνατότητα αξιοποίησης μέσω sale and lease back, όπως τις εγκαταστάσεις του Αγίου Στεφάνου.

* Σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να γυρίσουν τα αρνητικά κεφάλαια της Νίκας, τα οποία στο εξάμηνο του 2015 κυμαίνονται για τον όμιλο στα 33,896 εκατ. ευρώ.

Με γνώμονα ότι η αλλαντοβιομηχανία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών, την αμκ θα συνοδεύσει και η απαραίτητη δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου του πλειοψηφικού ποσοστού από τους ενδιαφερομένους.

Ως προς την ενδυνάμωση του σήματος της Νίκας, οι σχεδιασμοί του επενδυτικού σχήματος έχουν προβλέψει σημαντικά κεφάλαια για κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Εξάλλου, με το που αλλάξει χέρια η βιομηχανία θα έχει στο πλευρό της μια ισχυρή Chipita και τη βουλγαρική αλλαντοβιομηχανία Bella, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Impala, γεγονός που της προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών σε διάφορα επίπεδα, από εμπορική πολιτική έως marketing.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του πρώτου εξαμήνου, ο όμιλος Νίκας εμφάνισε συνολικά έσοδα στα 26,2 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων οι ενοποιημένες ζημιές διευρύνθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα