Market beat: Βαραίνουν το κλίμα τα διεθνή χρηματιστήρια και τα εμπόδια στην αξιολόγηση

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 09:44
SOOC/Menelaos Myrillas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χωρίς σαφείς απόψεις στο επενδυτικό κοινό σχετικά με την τρέχουσα δυναμική για τις κινήσεις των τιμών αναζητούνται «ερμηνείες» μέσα από διαφορετικά πρίσματα. Δεν είναι παράλογο το φαινόμενο να είναι η ΕΤΕ στην πρώτη θέση της κατάταξης με βάση την ημερήσια πτώση, μετά από μια τόσο σταθερή ανοδική πορεία. Αντίθετα, έτσι δίδει την ευκαιρία και σε διστακτικούς  ιδιώτες επενδυτές να την αγοράσουν, όταν επί μέρες έβλεπαν την άνοδό της και σκεφτόντουσαν ότι είναι κρίμα που δεν έχουν μεγάλη θέση σε αυτή την Τράπεζα. Το αν μια τοποθέτηση αυτές τις μέρες θα βγει σε καλό ή σε κακό, εξαρτάται από το διάστημα που μπορεί να κρατηθεί σε κάποιο ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο. Γιατί το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να σπάσει τον βραχνά της ανακεφαλαιοποίησης το τραπεζικό σύστημα και τότε, πολλοί θα επιθυμήσουν να τοποθετηθούν στα τραπεζικά blue chip του ΧΑ.

Αυτό που φάνηκε με σαφήνεια είναι ότι τις μέρες των πιέσεων, ή καλύτερα στα καθοδικά διαστήματα, οι ρυθμοί των συναλλαγών πέφτουν, υπογραμμίζοντας στους κεντρικούς παίκτες πως δεν υπάρχει και μεγάλη διάθεση για πωλήσεις στα τρέχοντα επίπεδα, όσο ανεβοκατέβασμα και αν προκαλούν. Γιατί; Γιατί οι κάτοχοι μετοχικών τίτλων σκέφτονται απλά. Σου λένε οι άνθρωποι, «Φάγαμε το γάιδαρο στην ουρά θα κολλήσουμε»;

Οι επισκέψεις των Ευρωπαίων αρμοδίων στην Αθήνα και οι παρατηρήσεις τους έδειξαν πως υπάρχουν αρκετά εμπόδια ως την ολοκλήρωση του προσδιορισμού των πλαισίων για τις ΑΜΚ των τραπεζών. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αντιπρόεδρος της Κομισιόν, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρατηρούσε χθες ότι για ακόμα μία φορά το Χρηματιστήριο, λειτουργεί προεξοφλητικά, τόσο στα αρνητικά όσο και στα θετικά. Γιατί η περίοδος που διανύουμε δεν έχει τα θετικά αυτά μακροοικονομικά δεδομένα που να δίνουν αισιόδοξο τόνο. Παρόλα αυτά αν καταφέρουμε να περάσουμε την αξιολόγηση και να ολοκληρώσουμε τις ΑΜΚ του Τραπεζικού κλάδου, τότε η Χώρα θα μπει και αυτή στο QE του Mario Draghi, γεγονός που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο το spread που εδώ και μεγάλο διάστημα προεξοφλεί το γεγονός.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί οδήγησαν τον δείκτη των blue chip σε πορεία πάνω από πέντε ώρες σε αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 11:48 ήταν οι 212,85 μονάδες. Το κατ’ αρχή μέγιστο μέρας σημειώθηκε δυο φορές, στο πρώτο πεντάλεπτο και στις 15:45 και ήταν οι 216,29 μονάδες με προηγούμενο κλείσιμο στις 215,69. Αλλά η νευρικότητα που επήλθε μετά τις 15:50 ανάγκασε το δείκτη να περάσει δυο φορές κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο και μετά τις 16:32 να πάρει ανοδική δυναμική. Δεν ησύχασαν ωστόσο οι θεσμικοί και άρχισαν να κουνάνε τις τιμές πάνω κάτω την τελευταία ώρα, αναγκάζοντας τους δείκτες σε εναλλαγές πρόσημου μπας και τρομάξουν «από τη βροχή οι… βρεγμένοι». Όταν διαπίστωσαν το «μουλάρωμα» του retail, άρχισαν να εισάγουν μεγάλες εντολές αγοράς σε επίπεδα που δεν είχαν φανεί μέσα στη μέρα και τότε, μάζεψαν χαρτιά. Το τελευταίο ημίωρο και στις δημοπρασίες, οι ρυθμοί ανέβηκαν πολύ. Να λοιπόν πώς, οι δείκτες έκλεισαν στο μέγιστο μέρας και στα καλύτερα επίπεδα του δεύτερου εξάμηνου. Με μηδενική μεταβολή για τις ΔΕΗ ΕΥΡΩΒ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΒΙΟ ( κάτι σαν λευκή ψήφος) και κέρδη πάνω από +1% ως +3,8% για ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ ΤΙΤΚ ΕΥΔΑΠ ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ ΛΑΜΔΑ και ΜΕΤΚ. Με τις δημοπρασίες, ο 25άρης έφθασε στο τελικό μέγιστο μέρας που ήταν και το κλείσιμό του στις 217,21 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς εκδηλώθηκαν επιλεγμένες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η αγορά τήρησε στάση αναμονής ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,13% στις 17.623,05 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,06% στις 5.034,70 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,19% στις 2.071,18 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Xerox σημείωσε απώλειες 3%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όμως, η εταιρεία απογοήτευσε στα έσοδά της, εξαιτίας της πτώσης των διεθνών πωλήσεων που προκάλεσε η άνοδος του δολαρίου.

Επίσης, η Valeant έχασε 5,3%, καθώς η διοίκηση να προχωρά στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση των σχέσεων των στελεχών της με την Philidor Rx Services. Μάλιστα, σήμερα η εταιρεία θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Στον αντίποδα, η Piedmont Natural Gas σημείωσε κέρδη 36,9%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της Duke Energy, έναντι τιμήματος 4,9 δισ. δολαρίων.

Αποτελέσματα τρίτου τριμήνου από σημαντικές εταιρείες, όπως οι Broadcom, Pfizer, Ford Motor και Apple, αναμένονται αυτήν την εβδομάδα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες του κλάδου S&P 500 θα εμφανίσουν πτώση της κερδοφορίας κατά 6,1% το προηγούμενο τρίμηνο, με εκείνες του ενεργειακού κλάδου να έχουν τις χαμηλότερες επιδόσεις.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 11,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν μόλις στις 468.000. Οι αναλυτές πάντως, ανέμεναν άνοδο στις 550.000 έναντι 529.000 τον Αύγουστο.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διορθώνοντας από τα υψηλά δύο μηνών στα οποία είχαν βρεθεί την Παρασκευή, με την αγορά να προχωρά σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Ωστόσο, υποστηρικτικά λειτούργησε η μικρότερη του αναμενομένου επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,42% στις 6.417 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 10.801 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,54% στις 4.897 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,39% στις 375,89 μονάδες, μετά το άλμα της τάξεως του 3,9% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ταμπλό, η Philips σημείωσε απώλειες 0,5%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας κέρδη 324 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η διοίκηση ανέφερε ότι πιθανόν να αμφισβητηθεί η πώληση της Lumileds ύψους 3,3 δισ. δολαρίων, εξαιτίας ενστάσεων που έχει η αμερικανική κυβέρνηση.

Η WPP σημείωσε απώλειες 2,4%, καθώς η άνοδος κατά 5,9% που κατέγραψε στα έσοδα τρίτου τριμήνου ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βόρεια Αμερική.

Επίσης, η Peugeot σημείωσε απώλειες 3,8%, καθώς αν και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι δραστηριότητες στην Ασία ήταν απογοητευτικές. Οι πωλήσεις οχημάτων στην Ασία υποχώρησαν κατά 17%.

Στο -2% βρέθηκε και η Deutsche Bank, καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επέκταση των ελέγχων των αμερικανικών αρχών και στις ρωσικές δραστηριότητές της, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν υπάρξει κρούσματα νομιμοποίησης μαύρου χρήματος.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo να υποχωρεί στις 108,2 μονάδες από 108,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αν και ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

ΧΑ

Με ένα ράλι της τελευταίας, πραγματικά, ώρας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει το έντονα πτωτικό κλίμα που επικρατούσε ενδοσυνεδριακά, αλλά να ξεπεράσει και το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο των 710 μονάδων. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά +0,78% στις 718,04 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 718,04 μονάδες και η χαμηλότερη στις 704,15. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 30,82% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 30,78 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 4,66 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο +0,70% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό +0,52%. 

Παρά το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, την παράσταση έκλεψε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κινήθηκε σήμερα έντονα πτωτικά, διορθώνοντας μετά την υπεραπόδοση της προηγούμενης εβδομάδας. Την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 3,87%, ενώ ο κλαδικός των τραπεζών πραγματοποίησε ένα σημαντικό ράλι ανόδου, της τάξεως του 18,60%. Έτσι τη Δευτέρα, έφτασε η ώρα της διόρθωσης, η οποία μάλιστα συντελέστηκε χωρίς ιδιαίτερο τζίρο και χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στον γενικό δείκτη, σε αντίθεση με τη πρόσφατη ανοδική κίνηση συντελέστηκε με αυξανόμενους τζίρους, χωρίς ιδιαίτερα πισωγυρίσματα στις τοπικές διορθώσεις και η κατοχύρωση των 700 μονάδων έγινε με αύξηση κατά 30% των συναλλαγών από τα συνήθη επίπεδα του τελευταίου διμήνου. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η εβδομάδα θα έχει αρκετή δόση νευρικότητας, καθώς η αγορά αναμένει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την ΕΚΤ, για το "τεστ αντοχής" των ελληνικών τραπεζών, καθώς και οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό και το δυσμενές σενάριο. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ανάγκες του βασικού σεναρίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι πιο «διαχειρίσιμες» από όσο αρχικά είχαν εκτιμήσει οι ξένοι θεσμικοί.

Το στοιχείο της νευρικότητας αναμένεται, όμως, να ενταθεί, καθώς η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» του τραπεζικού κλάδου, το οποίο και αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και ο βασικός καταλύτης των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου. Άλλωστε, χθες βρέθηκε στην Ελλάδα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πραγματοποιεί τις σχετικές διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Στο ταμπλό τώρα, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ,  20 λεπτά πριν την λήξη της συνεδρίασης, είχαν πραγματοποιήσει το ένα τρίτο περίπου της καθαρής αξίας των συναλλαγών, ενώ αρκετά κινητικές συναλλακτικά αποδείχθηκαν οι μετοχές των ΟΤΕ +1,55%, ΔΕΗ,  Folli Follie, Motor Oil, Eurobank, ΑΛΦΑ-2,92% και Πειραιώς. 

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές  του ΟΠΑΠ(+3,73%), της Folli Follie (+3,16%), της Τιτάν (+3,08%), της ΕΥΔΑΠ(+2,61%), της Jumbo(+2,00%), του ΟΤΕ (+1,55%), της ΛΑΜΔΑ (+1,31%) και της ΜΕΤΚΑ (+1,17%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-6,58%), της Alpha Bank(-2,92%), του ΟΛΠ(-1,40%), της  ΜΥΤΙΛ (-1,39%), της Πειραιώς (-1,08%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-1,05%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του εμπορίου (+3,20%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των τραπεζών (-4,47%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 44 κινήθηκαν ανοδικά, 42 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μετά από μια περίοδο αναταράξεων, οι Αγορές μετοχών παγκόσμια φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν ανοδικό βηματισμό, με βάση τις διαθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών ως προς το ενδεχόμενο νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η στατιστική μελέτη αποκαλύπτει πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον. Αφού η έξοδος από την συσσώρευση που εμφάνισε από τις 7/10 ως τις 14/10 είχε χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σημείωσε σε σχόλιό του την Παρασκευή: «Επόμενη αντίσταση για το Γενικό Δείκτη είναι η περιοχή των 780 – 790 μονάδων, όπου η Αγορά θα έχει σβήσει τις απώλειες από την Τραπεζική αργία και πιθανότατα θα αποτελέσει και το πέρας της υφιστάμενης ανόδου. Στα επίπεδα αυτά κινείται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών και παραδοσιακά η διάσπαση του γίνεται σε δύο χρόνους.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να προδικαστεί μια τέτοια εξέλιξη, η ταχύτητα ανόδου (γωνία κλίσης) και η διάθεση μικρών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, θα κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο από τις 780 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Η εβδομάδα δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές, καθώς οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ σταδιακά χτίζεται δυναμική (momentum) σε τάση και όγκο στην πλειοψηφία των μετοχών του FTSE25, επιμερίζοντας το φορτίο της ανόδου σε περισσότερους οδηγούς της Αγοράς».

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 27/10 μετά από ένα ράλι τεσσάρων εβδομάδων που εμφάνισε σημάδια εξάντλησης, καθώς οι επενδυτές πήραν αμυντική στάση πριν από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ οι απογοητευτικές πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ επηρέασαν το δολάριο.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές ετοιμάζονται να ανοίξουν επίπεδα ή πτωτικά,  με εστίαση στα κέρδη από μεγάλες εταιρείες, όπως η Deutsche Bank και η Novartis.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος των ασιατικών συναλλαγών γλίστρησε -0,7%.

Οι βασικοί δείκτες των αγορών μετοχών της Κίνας  CSI300 και SSEC υποχώρησαν περισσότερο από 2%, πιέζονται από τις ανησυχίες για σχετικά αδύναμα κέρδη των τραπεζών και την αύξηση στα επισφαλή δάνεια, αλλά περιόρισαν τις αρχικές τους απώλειες το απόγευμα.  Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8%, αν και παρέμεινε κοντά στο υψηλό δύο μηνών.

Η διάθεση υπέρ ανάληψης κινδύνου είχε υποστηριχθεί από την ταχύτητα της αντιδρασης των ιθυνόντων της Κίνας που κούρεψαν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα - το έκτο ψαλίδισμα σε λιγότερο από ένα χρόνο - και την προοπτική για περισσότερη χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Δεκέμβριο.

Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στα αποτελέσματα της Apple αργότερα σήμερα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για να μάθουν πόσα νέα κινητά τηλέφωνα πωλήθηκαν από την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, και τις εκτιμήσεις της για το τρέχον τρίμηνο.

Το δολάριο ΗΠΑ έχασε κάποια από τα πρόσφατα κέρδη του μετά την απογοητευτική ανάγνωση για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ και μια βουτιά στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ο DXY δείκτης για το δολάριο κάτω -0,2% στο 96,692. Το ευρώ ανέκτησε λίγο έδαφος αγοράζοντας 1,1065 δολάρια, αφού άγγιξε τη Δευτέρα τα 1,0987 μετά από μια 11-εβδομάδων φάση ύφεσης. Οι αγορές εμπορευμάτων συνέχισαν να μαστίζονται από τις ανησυχίες σχετικά με τις άφθονες προμήθειες και εξ αιτίας της χαμηλής ζήτησης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Για ακόμα μία φορά το Χρηματιστήριο, τόσο στα αρνητικά όσο και στα θετικά, λειτουργεί προεξοφλητικά, μιας και η περίοδος που διανύουμε δεν έχει τα θετικά αυτά μακροοικονομικά δεδομένα που να δίνουν αισιόδοξο τόνο. Παρόλα αυτά αν καταφέρουμε να περάσουμε την αξιολόγηση και να ολοκληρώσουμε τις ΑΜΚ του Τραπεζικού κλάδου, τότε η Χώρα θα μπει και αυτή στο QE του Mario Draghi, γεγονός που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο το spread που εδώ και μεγάλο διάστημα προεξοφλεί το γεγονός.

Μπροστά μας έχουμε ένα τρίμηνο που θα λύσει τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει ουσιαστικά η Οικονομία, με πρώτο το Ασφαλιστικό, αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει πίσω όλα αυτά τα χρόνια. Αν τα καταφέρουμε τότε η Οικονομία έστω και αργά θα μπορέσει να πάρει κάποιες σημαντικές ανάσες.

Το πρόβλημα που έχουμε αυτή την στιγμή είναι πως η μεγάλη φορολογία, μέσα σε μία τόσο μεγάλη περίοδο ύφεσης, προβληματίζει την Οικονομία ενώ αυξάνει σε μεγάλο βαθμό και τα ληξιπρόθεσμα προς το Κράτος.

Η Τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση είναι το κλειδί για την συνέχεια, μιας και ο κλάδος θα έχει και πάλι υπόσταση, ενώ η λύση με τα "κόκκινα" δάνεια μπορεί να κάνει την διαφορά το επόμενο διάστημα, μιας και οι Τραπεζικοί ισολογισμοί θα εξυγιανθούν σε μεγάλο βαθμό. Από την στιγμή που η απόφαση για μέγιστη συμμετοχή των Ιδιωτών είναι εν ισχύ, αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά μία μεγάλη κίνηση του κλάδου μετοχικά, μιας και θα πρέπει να δώσουν κίνητρα σε παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν σε αυτή. Μεγάλη σημασία για το μέγεθος των ΑΜΚ θα παίξει και το αν οι ομολογιούχοι δεχτούν ανταλλαγή με μετοχές στις μεγάλες θέσεις που κατέχουν στα Τραπεζικά ομόλογα.

Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα μιας και η αγορά παρ΄ όλες τις "κακουχίες" κατάφερε και κράτησε χαρακτήρα αμυντικό όλο αυτό το δύσκολο διάστημα (εξαίρεση ο Τραπεζικός), κάτι που μας δίνει την πεποίθηση ότι θα καταφέρει να αλλάξει ρότα μετά από μεγάλο διάστημα.

Δυστυχώς το 'sentiment', αλλά και η πραγματική Οικονομία δεν συνάδουν στην παρούσα φάση με την Αγορά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό πάντα συμβαίνει ετεροχρονισμένα, για αυτό και προσπαθούμε τεχνικά να λύσουμε τον 'γρίφο' των Αγορών.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Φρέσκο ​​ξεπούλημα (sell-off) στις ασιατικές αγορές μετοχών

Ένα περιβάλλον απόρριψης των επενδύσεων σε αξίες υψηλού κινδύνου –εγκαταστάθηκε στις ασιατικές μετοχές σήμερα, με επικεφαλής τις ανανεωμένες διαθέσεις πώλησης θέσεων σε κινεζικές μετοχές, που τη Δευτέρα είχαν κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο μηνών. Η ευφορία που προκλήθηκε με την αναγγελία  των μέτρων χαλάρωσης στην Κίνα την Παρασκευή φαίνεται να έχει εξατμιστεί, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται εκ νέου στην πτωτική πορεία της ζήτησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που ήταν πίσω από την έκτη μείωση των επιτοκίων της PBOC από το Νοέμβριο του περασμένου έτους (Bloomberg).

Το γιεν ενισχύθηκε από τη μείωση της όρεξης για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο Δείκτης για το δολάριο γλίστρησε. Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι για το αν η BoJ θα ενισχύσει την ήδη σε επίπεδα ρεκόρ πολιτική τόνωσης της οικονομίας σε μια συνάντηση αυτή την Παρασκευή. Ενώ 16 από 36 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ανέφερε ότι αναμένουν από την BoJ να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική, οκτώ πρόβλεψη περαιτέρω χαλάρωση σε μεταγενέστερη ημερομηνία και 12 δεν βλέπουν προοπτική για οποιαδήποτε αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

Ειδήσεις για το εσωτερικό

Σαφές μήνυμα ότι όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους.

Συμφωνία τεχνικής συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δημοσίευσαν τη Δευτέρα η Αθήνα και η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στοχευμένη τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Οι βασικοί σταθμοί της ελληνικής οικονομίας την επόμενη περίοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας, Χενκ Καμπ. Μεταξύ άλλων, οι δύο πολιτικοί άνδρες εξέτασαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας. Επί τάπητος τέθηκαν και οι πρωτοβουλίες της Ολλανδίας το επόμενο εξάμηνο, όπου και θα ασκήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το πρωί του Σαββάτου, στις 11.30, αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των Ελληνικών Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι κ.κ. Ντομπρόβσκις, Τσακαλώτος και Σταθάκης συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός» στο ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών.

Την παραίτησή του από την Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών (ΕΑΔΑ) της Τράπεζας Κύπρου υπέβαλε ο Maksim Goldman, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποδέχθηκε την παραίτηση ώστε να περιορίσει τη συμμετοχή του σε δύο επιτροπές. Η ΕΑΔΑ θα λειτουργεί προσωρινά με δύο μέλη, μέχρι να διοριστεί τρίτο μέλος.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η έκδοση κρατικού ομολόγου της Κύπρου, υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του, το κυπριακό γραφείο διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Το γραφείο απευθύνει παράλληλα, πρόσκληση στους κατόχους υφιστάμενων ευρω-ομολόγων να τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα. Η έκδοση θα αφορά δύο ομόλογα, λήξεως το 2019 και το 2020. 

Επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo να υποχωρεί στις 108,2 μονάδες από 108,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αν και ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 112,6 μονάδες από 114 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 103,8 μονάδες από 103,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ανθεκτική στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αλλά και το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων στην Volkswagen.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ ετών κατέγραψε η ανεργία στη Γαλλία, καθώς τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κατά 0,7%.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 3.547.800 άτομα, μειωμένος κατά 23.800 άτομα έναντι του Αυγούστου. Σε ετήσια βάση ωστόσο, τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας κατά 3,1%.

Η Bank of England δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν το β’ τρίμηνο του 2016, είναι το τελικό συμπέρασμα δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters, μεταξύ 54 αναλυτών – οικονομολόγων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το βασικό επιτόκιο της Bank of England, το οποίο από το 2009 βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, δεν πρόκειται να αυξηθεί πριν τον Απρίλιο του 2016. Μάλιστα, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η αύξηση θα είναι μόλις κατά 25 μονάδες βάσης.

Την επαρκή χρηματοδότηση του αμερικανικού, ομοσπονδιακού προϋπολογισμού έως το 2017 προβλέπει η συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους. Αν και οι λεπτομέρειες ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, η συμφωνία θα διασφαλίζει την επαρκή χρηματοδότηση της κυβερνητικής λειτουργίας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το ποσό των 52 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο κατόπιν δημοπρασίας έντοκων γραμματίων. Ειδικότερα, το επιτόκιο στη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων ανήλθε στο 0,020%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στις 3,39 φορές από 3,54 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο άγγιξε το 0,155% και ο συντελεστής κάλυψης το 3,34.

Κατά 11,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν μόλις στις 468.000.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Οι αναλυτές πάντως, ανέμεναν άνοδο στις 550.000 έναντι 529.000 τον Αύγουστο. Η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 13,5% καθώς διαμορφώθηκε στα 296.900 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα