ΟΛΠ: Δάνειο 35 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για νέο προβλήτα

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 13:45

ΔΑΝΕΙΑΚΗ σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπεγράφη σήμερα για τη χρηματοδότηση του έργου «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Ελ. Βενιζέλος – Κατασκευή Νέου Προβλήτα Ι».

Η σύμβαση υπεγράφη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ παρουσία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και των Γενικών Γραμματέων Υ.Ε.Ν. κ.κ. Ι. Τζοάννου και Γ. Βλάχου,

Το έργο, μαζί με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, είναι προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η δυναμικότητα του Container Terminal του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά κατά περίπου 60%, ήτοι κατά 1.000.000 TEUs ετησίως.

Η περίοδος κατασκευής της υποδομής είναι περίπου δύο έτη, ενώ θα απαιτηθεί ακόμα ένα έτος για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Η δανειοδότηση καλύπτει το 50% της προεκτίμησης του προϋπολογισμού του έργου και περιλαμβάνει και τον εξοπλισμό της υπερδομής του Προβλήτα Ι.

Το συνολικό ποσόν του δανείου ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ με χρόνο αποπληρωμής 20 έτη και περίοδο χάριτος πέντε έτη. Η επιλογή του επιτοκίου, σταθερού, κυμαινόμενου βάσει Euribor ή κυμαινόμενου ταπέζης, θα γίνεται από τον ΟΛΠ Α.Ε. για κάθε εκταμίευση του δανείου χωριστά, με βάση τα ισχύοντα ποσοστά κατά την ημερομηνία εκταμίευσης. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνεται σε δύο δόσεις ανά έτος και η καταβολή των τόκων ανά τρίμηνο.

Η χρηματοδότηση του έργου εντάσσεται στο σύνολο των έργων που περιλαμβάνει το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο που υπέγραψε ο κ.Υ.Ε.Ν. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους , για την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού μέχρι 6 δισ. ευρώ στα λιμάνια της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΒΑΞ
  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα