Εντατική δουλειά ζητεί ο Ντομπρόβσκις

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 11:44
UPD:13:27
ΕΡΤ1

Την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις  σε δηλώσεις του μετά από τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι χρειάζεται εντατική δουλειά, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων να ανακάμψει η οικονομία.

Ακόμη ανέφερε ότι η συνεργασία Ελλάδας – δανειστών είναι σε σωστή πορεία και πως θα ενταθεί για την επίτευξη των κοινών στόχων της ανάπτυξης και της ανάκαμψης της οικονομίας.

«Συμφωνήσαμε όλοι μας πως θέλουμε να εργαστούμε σκληρά και να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει», πρόσθεσε.

Κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε, χρειάζεται πολιτική βούληση, τεχνική και διοικητική ικανότητα σχεδίασης και εφαρμογής τους και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές αρχές για την παροχή στοχευμένης τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Είμαι πεπεισμένος, κατέληξε, ότι με συνετή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της και θα είναι ένα επιτυχημένο μέλος του ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Ντομπρόβσκις συνέστησε για το ΕΣΠΑ οι κινήσεις να γίνουν γρήγορα ώστε να μην χαθούν κονδύλια. Ακόμη είπε ότι μετά τις πρόσφατες θεσμικές παρεμβάσεις που έκανε η Επιτροπή και οι οποίες εξασφαλίζουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι θέμα πλέον των ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο για την αξιοποίηση αυτής της χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι στην ελληνική πλευρά διατέθηκαν 835 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το επόμενο διάστημα θα διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε μάλιστα σε έργα που βρίσκονται σε καθυστέρηση όπως το μετρό Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Μωρέας για τα οποία πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις ώστε να μην χαθούν κονδύλια, η εκταμίευση των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτικής ο αντιπρόεδρος ανέφερε: «Είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. 'Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα».

«Πολυσύνθετο πρόβλημα το μεταναστευτικό»

Για το μεταναστευτικό ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτείται η συνεργασία των χωρών όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των όμορων χωρών για την προστασία των συνόρων και τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, τη μεταφορά των μεταναστών και τη συντομότερη επιστροφή τους.

Η Ελλάδα, όπως είπε, ήδη, λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αποσυνέδεσε το θέμα αυτό από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς.

EUROKINISSI - TV

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής παρουσίαση και συζήτηση πάνω στα θέματα εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούριου, καθώς και στο πρόβλημα της ροής και απορρόφησης των πόρων. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, πριν από μερικές μέρες το σύστημα άνοιξε πλήρως και μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος πληρωμών του ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, συζητήθηκαν ακόμη συγκεκριμένα πρότζεκτ που έχουν χρονική καθηστέρηση, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η «Σύζευξις» και διαπιστώθηκε η «κοινή διάθεση των δύο πλευρών να βρεθούν οι άριστες λύσεις».

Στη συνάντηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το υπουργείο και το θέμα της αξιολόγησης «με το γνωστό πρόβλημα που παραμένει σε εκκρεμότητα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα