Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης στο τραπέζι των επαφών με Ντομπρόβσκις

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 11:32
UPD:11:44
SOOC/Nikos Libertas

Μετά την παρουσία του «συμμάχου» Ολάντ στην Αθήνα, επί της ουσίας στην κυβέρνηση θέλουν με την επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις να διερευνήσουν τα όρια της «πολιτικής διαβούλευσης» για μείζονα θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρούν στο Μαξίμου τηνεπίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Κι αυτό διότι ο Λετονός αντιπρόεδρος ανήκει στον «σκληρό» πυρήνα της Ευρώπης απηχώντας απόψεις του γερμανικού παράγοντα και του Β. Σόιμπλε. Μάλιστα ο κ. Ντομπρόβσκις, με τη χθεσινή του συνέντευξη στο «Βήμα» έστειλε μήνυμα ότι οι εταίροι δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ.ευρώ, εάν δεν υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη».

Μετά την παρουσία του «συμμάχου» Ολάντ στην Αθήνα, επί της ουσίας στην κυβέρνηση θέλουν με την επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις να διερευνήσουν τα όρια της «πολιτικής διαβούλευσης» για μείζονα θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

EUROKINISSI - TV

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Λετονός αντιπρόεδρος συναντάται με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Θα συναντηθεί δηλαδή με όλα τα μέλη της κυβέρνησης στην αρμοδιότητα των οποίων βρίσκονται όλα τα «αγκάθια» της συμφωνίας.

Δίνοντας ένα δείγμα γραφής για τον τρόπο που θα πορευθεί το Μαξίμου το προσεχές διάστημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί». Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στους συντελεστές 6 και 13%, αλλά όπως είπε, αν επιμείνει η Κομισιόν «προφανώς και θα επιλέξει τον μηδενικό συντελεστή».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες πιθανών και εντός της ημέρας θα δοθεί νέα παράταση για την εφαρμογή του μέτρου ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν έχει κλείσει το θέμα των ισοδυνάμων.

Επίσης η κ. Γεροβασίλη για το ασφαλιστικό είπε ότι η επιτροπή Σοφών «διατύπωσε την άποψη της άλλης πλευράς ώστε να δούμε όλες τις απόψεις» λέγοντας ότι στο πόρισμα υπάρχουν «δυο τρία θετικά σημεία» αλλά και «πιο νεοφιλελεύθερα στοιχεία που δεν μας εκφράζουν».

Για τη χθεσινή Σύνοδο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες είπε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης» στη χώρα μας και σημείωσε ότι η Ευρώπη «οφείλει να αντιμετωπίσει με αντίστοιχη οικονομική στήριξη το προσφυγικό πρόβλημα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή