Market beat: Η ΕΚΤ προκάλεσε διεθνές ράλι, χρονικά οι ΑΜΚ πλησιάζουν, η αγορά προεξοφλεί

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 09:51
UPD:09:52
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην Αθήνα φάνηκε πως δεν υπολογίζουν τόσο την τάση που εμφανίζει η ΕΚΤ σχετικά με την επέκταση της νομισματικής πολιτικής χαλάρωσης, αλλά υπολογίζουν όλες τις κινήσεις των τραπεζών για την προετοιμασία των ΑΜΚ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις απαιτήσεις ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών είναι μικρότερες των αρχικά εκτιμώμενων, οι εκτιμήσεις για τα προγράμματα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές που αρχίζουν να τρέχουν οι Τράπεζες είναι επίσης θετικές, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις, ενώ η εξασφάλιση ότι οι Τράπεζες θα παραμείνουν Ιδιωτικές, επίσης βοηθά στην δημιουργία θετικού κλίματος. Ο τρόπος και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, γεγονός που μπορεί να μεταβάλει τις φημολογούμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα κληθούν να καλύψουν οι Ιδιώτες Επενδυτές.

Ωστόσο τα στελέχη των Ελληνικών Τραπεζών με τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συζητούν στη Φρανκφούρτη στον τελευταίο κύκλο επαφών πριν την επίσημη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα πραγματοποιούνται, με έντονους ρυθμούς επαφές και με ξένους επενδυτές. Γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφού αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών οι Τράπεζες θα προχωρήσουν στις Α.Μ.Κ. μέσω βιβλίου προσφορών. Στόχος όλων είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου να έχουν τελειώσει έως τις 15-20 Νοεμβρίου. Τεχνικά και παρά την υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, η χθεσινή συνεδρίαση προκάλεσε μέτρια αισιοδοξία, καθώς οι βασικοί δείκτες, έστω και οριακά άφησαν πίσω τους αξιοπρόσεκτες αντιστάσεις.

Χθες οι επενδυτές επιμένοντας αγοραστικά στις τραπεζικές μετοχές, πυροδότησαν μια ανοδική δυναμική που απλώθηκε στο σύνολο του ταμπλό. Με τη βοήθεια το θετικού κλίματος στην ευρωζώνη οδήγησαν τους δείκτες σε επίπεδα τιμών που είχαν να εμφανιστούν εδώ και 11 εβδομάδες. Ο πειρασμός για όσους είχαν τοποθετηθεί κάπως έγκαιρα, σε τραπεζικές μετοχές, ήταν μεγάλος και δεν αντιστάθηκαν όλοι. Δεν θα επιτρέψουμε την φαντασία να καλπάσει, αλλά θέλουμε να αναφέρουμε πως οι τιμές πέρασαν στη ζώνη που όρισε η μια και μόνη συνεδρίαση στις 3 Αυγούστου, τη μέρα που άνοιξε ξανά το ΧΑ, μετά από την αργία ολόκληρου του Ιουλίου. Ο ΓΔ έγραψε τότε τιμές από τις 797,52 ως τις 615,08 μονάδες, καθώς οι θεσμικοί τον τοποθέτησαν σε ένα καθοδικό ασανσέρ.

Από τότε ως χθες (μέγιστο 715,88) τιμή πάνω από 708,29 μονάδες δεν είδε ξανά. Η δε στατιστική θέλει, με αντίστοιχη της ευκολίας που έπεσε μια αξία, να ανεβαίνει, όταν οι συνθήκες το καταστήσουν δυνατό. Αν στην περίοδο των πιέσεων και της καθόδου κάθε αξίας δεν εμφανίστηκε σε μια ζώνη τιμών υπολογίσιμο αγοραστικό ενδιαφέρον, ώστε να σταματήσει την κατρακύλα, τότε στην ίδια ζώνη, όταν η αξία τραβά την ανηφόρα, δεν θα εμφανιστεί προσφορά μετοχών. Αφού όλοι έχουν λόγους να την βοηθήσουν να πλησιάσει τα επίπεδα στα οποία αρκετοί εγκλωβίστηκαν, και όχι να διακόψουν την πορεία του ανοδικού ασανσέρ. Να γιατί μια συνέχεια στο θετικό κλίμα που άπλωσε στην αγορά της ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι, θα βοηθούσε να αλλάξει ποιοτικά το φρόνημα των συναλλασσόμενων στο ΧΑ

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε χθες η Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση αφενός από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης  εάν κριθεί απαραίτητο, και από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσαν πολλές εισηγμένες. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,87% στις 17.489,16 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,65% στις 4.920,05 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,66% στις 2.052,51 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Perrigo σημείωσε απώλειες 4,9%, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας και στην επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η American Express έχασε 5,2%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η κερδοφορία της εταιρείας ανήλθε στα 1,24 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα στα 8,19 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, στο +1% βρίσκεται και η Michael Kors, καθώς έγινε γνωστό ότι η Greenlight Capital του David Einhorn απέκτησε μεγάλο ποσοστό στην εταιρεία.

Επίσης, η EBay ενισχύθηκε κατά 13,9%, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία της υποχώρησε στα 539 εκατ. δολάρια ή στα 0,45 δολάρια ανά μετοχή έναντι 673 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρή αύξηση καταγράφηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου, ύστερα από δύο συνεχείς εβδομάδες μειώσεων. Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000, στις 259.000, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών ότι θα ανέρχονταν στις 265.000.

ΕΥΡΩΠΗ

Μίνι ράλι προκάλεσε στις αγορές της Ευρώπης  δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι θα επανεξεταστεί το Δεκέμβριο η νομισματική χαλάρωση, καθώς άφησε για ακόμη μία φορά την αίσθηση στην αγορά ότι θα υπάρξει πιθανόν αύξηση του προγράμματος αγοράς τίτλων. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 6.376 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,48% στις 10.491 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 2,28% στις 4.802 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,03% στις 369,99 μονάδες, με όλους τους επιμέρους δείκτες του να κλείνουν θετικά.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα θετικά σημάδια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το β' 3μηνο του 2015. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα παραταθεί. Άλλωστε ο σχεδιασμός προσφέρει ευελιξία στο συμβούλιο, ανέφερε ο Ντράγκι.

Στο ταμπλό, η Novozymes σημείωσε κέρδη 11%, παρά το γεγονός ότι υποβάθμισε ελαφρώς το Outlook για τα μεγέθη του έτους. Η εταιρεία όμως ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Επίσης, κέρδη 5,2% σημείωσε η Pernod Ricard, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις της στην Κίνα δεν ήταν ικανοποιητικές.

Στον αντίποδα, η Publicis σημείωσε απώλειες 7%, μετά την ανακοίνωση ότι μειώνει το στόχο της αύξησης των πωλήσεων για το έτος στο 1%, από 2,5% νωρίτερα, εξαιτίας της καθυστέρησης ορισμένων εργασιών.

Νωρίτερα έγινε επίσης γνωστό ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η ανεργία στην Ισπανία μειώθηκε στο 21,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2011. Οι αναλυτές, μάλιστα, ανέμεναν να μην υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 21,9%.

ΧΑ

Επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να καταφέρνει, με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, να διαπεράσει το όριο που αντιστεκόταν στις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,62% στις 710,22 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 715,88 μονάδες και η χαμηλότερη στις 700,05. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 27,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 50,05 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,47 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,81% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,57%. Η αγορά σήμερα έλαβε ώθηση από τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών. 

Επίσης, έγινε γνωστό ότι υπήρξε νέα μείωση στο ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, στα 86,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, αν και ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε έως και το +9,2%, γρήγορα οι αγοραστές αναδιπλώθηκαν, καθώς έγινε γνωστό ότι οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» παραμένουν αγεφύρωτες. Το ζήτημα αυτό είναι υψίστης σημασίας για την αγορά, καθώς μια πιο αποτελεσματική λύση στη διαχείριση του τόσο μεγάλου ζητήματος του κλάδου, θα δώσει ανάσα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Επίσης, η αγορά περιμένει με αισιοδοξία την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ στην Αθήνα, ενώ καλλιεργούνται θετικές προσδοκίες για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σήμερα θα επιβεβαιώσει την υποστηρικτική πολιτική της προς την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στο ταμπλό τώρα, και χθες ξεχώρισε η μετοχή της Eurobank (+17,24%), με εκείνη της Πειραιώς (+9,78%) να στηρίξει επάξια, ενώ θετικά κινήθηκαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+4,97%), της Εθνικής (+4,79%), της ΑΡΑΙΓ (+4,23%), της Μυτιληναίος  (+4,11%), της Folli Follie (+4,05%), της Τέρνα Ενεργειακή (+3,60%) και της Motor Oil (+3,38%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της  ΛΑΜΔΑ (-2,38%), της Τιτάν (-2,31%) και του ΟΠΑΠ (-1,70%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+5,99%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Τεχνολογίας (-1,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 69 κινήθηκαν ανοδικά, 36 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Την Τρίτη είχαμε τη δεύτερη καλύτερη εγγραφή της περιόδου με capital control, με πρώτη αυτή στις 11 Αυγούστου, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 210,91 μονάδες και έγραψε υψηλό ημέρας στις 212,13 μονάδες. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο 25άρης αφού χτύπησε υψηλό στις 211,17 μονάδες έκλεισε στις 209,44. Χθες ωστόσο οι τιμές πέρασαν στη ζώνη που όρισε η μια και μόνη συνεδρίαση στις 3 Αυγούστου, τη μέρα που άνοιξε ξανά το ΧΑ, μετά από την αργία ολόκληρου του Ιουλίου. Ο FTSE25 έγραψε τότε τιμές από τις 241,22 ως τις 186,63 μονάδες, καθώς οι θεσμικοί τον τοποθέτησαν σε ένα καθοδικό ασανσέρ.

Από τότε ως χθες (μέγιστο 215,26) τιμή πάνω από 212,13 μονάδες δεν είδε ξανά. Η δε στατιστική θέλει, με αντίστοιχη της ευκολίας που έπεσε μια αξία, να ανεβαίνει, όταν οι συνθήκες το καταστήσουν δυνατό. Αν στην περίοδο των πιέσεων και της καθόδου κάθε αξίας δεν εμφανίστηκε σε μια ζώνη τιμών υπολογίσιμο αγοραστικό ενδιαφέρον, ώστε να σταματήσει την κατρακύλα, τότε στην ίδια ζώνη, όταν η αξία τραβά την ανηφόρα, δεν θα εμφανιστεί προσφορά μετοχών.

Η ΑΛΦΑ στις 8/10 έκλεισε στα 0,107 ευρώ με ελάχιστο στα 0,103 και χθες, κρατήθηκε στα 0,158 ή 0,157 ευρώ αρκετά.  Υποχώρησε τελικά στα επίπεδα που σπατάλησε τον περισσότερο χρόνο γύρω στα 0,150 ευρώ. Μια απόδοση σε 10 συνεδριάσεις κοντά στο 50% και πάνω από 45% δεν είναι ευκαταφρόνητη.

Η ΕΤΕ, από το ελάχιστο μέρας των 0,471 ευρώ στις 8/10 (κλείσιμο στα 0,535 ευρώ) χτύπησε χθες τα 0,751 ευρώ. Η απόστασή της χθες από το κλείσιμο τότε υποδηλώνει κέρδη 40% και από το ελάχιστο 59%! Αυτά τα απλά στοιχεία δικαιολογούν την εμφάνιση ρευστοποιήσεων που ξεκίνησαν μετά από αρκετό χρονικό διάστημα παραμονής των μετοχών στο μέγιστο μέρας. Για την ΕΥΡΩΒ η τιμή της στις 8/10 ήταν 0,23 ευρώ σε κλείσιμο και 0,22 σε ελάχιστο μέρας. Ήταν η λιγότερο δημοφιλής τραπεζική μετοχή, αλλά χθες καρφώθηκε στα 0,036 ευρώ και της ασκήθηκαν οι λιγότερες πιέσεις. Αν  και εμφάνισε σε δυο βδομάδες επίδοση πάνω από 60%. Όσο για την ΠΕΙΡ που χθες έφθασε ως τα 0,106 ευρώ, στις 8/101 ήταν ως τα 0,71 ευρώ κλείνοντας στα 0,73. Με αποτέλεσμα, στο μέγιστο της χθεσινής διαπραγμάτευσης, να εμφανίζει κέρδη από 45% ως 49%.

Δικαιολογημένα συνεπώς τα τραπεζικά blue chip δεν κράτησαν το μέγιστο των κερδών που σημείωσαν στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης. Αναφέραμε μάλιστα τα ποσοστά, για να καταλάβει ο κάθε λογικός επενδυτής, ότι δεν ήταν τόσο αρνητικό το φαινόμενο να κλείσουν οι βασικοί δείκτες κοντά, αλλά και αρκετά κάτω από τα μέγιστά τους.

Σήμερα

Στην Ασία κατάφερε να επεκταθεί ένα παγκόσμιο ράλι για τις μετοχές σήμερα αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε την ετοιμότητά της να εισφέρει περισσότερα κίνητρα για την αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης, βοηθώντας το δολάριο να σκαρφαλώσει σε μια νέα κορυφή δύο μηνών έναντι του ευρώ.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν +1,6% ψηλότερα, και οδηγείται σε μια αύξηση της τάξης του 1% για την εβδομάδα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο +2,4%, έτοιμος για μια εβδομαδιαία αύξηση της τάξης του 3,2%. Ο Shanghai Composite Index με τα σημερινά κέρδη του είναι σε καλό δρόμο για να εξαφανίσει την εβδομαδιαία του πτώση.

Η ΕΚΤ κράτησε  σταθερή την πολιτική της κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι σχεδιαστές πολιτικής της ΕΚΤ ήταν "ανοικτοί σε ένα πλήρες μενού επί της νομισματικής πολιτικής" για να ανατροφοδοτήσουν την οικονομία της ευρωζώνης, όπως απαιτείται.

Το ευρώ εμφάνισε μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του έναντι του δολαρίου μέσα σε εννέα μήνες την Πέμπτη.  Το κοινό νόμισμα κέρδισε 0,1% σήμερα αγοράζοντας 1,1116 δολάρια την Παρασκευή, αφού νωρίτερα οδηγήθηκε σε ναδίρ δύο μηνών στα 1,1072 δολάρια.

Η Fed θα συνέλθει σε συνεδρία την Τρίτη και την Τετάρτη την επόμενη εβδομάδα, μετά την χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη επέλεξε να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ιδίως στην Κίνα, θα μπορούσαν να ενέχουν κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα φαίνεται να διανύουμε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να καταγράψει νέο υψηλό για την περίοδο από τα capital controls και μετά. Ο πρώτος στόχος για τον Γενικό Δείκτη επετεύχθη (710 μονάδες), με αυξημένο τζίρο για τα δεδομένα της περιόδου και σημαντική βοήθεια στη βελτίωση του κλίματος από τις Τραπεζικές μετοχές.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση την επόμενη εβδομάδα και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των "stress tests" το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, έχει οδηγήσει βραχυπρόθεσμους επενδυτές να τοποθετούνται στις Τραπεζικές μετοχές και να παίρνουν θέση εν όψει των ανακεφαλαιοποιήσεων. Με την άνοδο αυτή βελτιώνονται οι αποτιμήσεις και το κλίμα για τις αυξήσεις κεφαλαίου που η κάλυψη τους από Ιδιώτες είναι το πιο κρίσιμο "στοίχημα" της περιόδου.

Οι φήμες για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν βοηθούν στην ανοδική κίνηση, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται. Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους Δανειστές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης και η κοινή εκτίμηση με τους Εταίρους για μικρότερη ύφεση φέτος, δρουν συμπληρωματικά στη βελτίωση του κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ και το ότι ανοίγουν δύσκολα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, αυξάνουν την αισιοδοξία για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Στον αντίποδα η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται, ενώ οι υποχρεώσεις θα είναι αυξημένες τους επόμενους μήνες. Ακόμη το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο στον τρόπο επίλυσης του και με σημαντική απόκλιση στις θέσεις των δύο Μερών.

Επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, που διάσπασή του θα άλλαζε την μεσοπρόθεσμη πορεία του είναι οι ΚΜΟ 200 ημερών. Σήμερα ο απλός βρίσκεται στις 773 μονάδες και ο εκθετικός στις 784 μονάδες με πτωτική πορεία. Ενδιάμεσος στόχος  είναι οι 730 μονάδες, το μέσο του μεγάλου "μαύρου κεριού" της μεγάλης πτώσης της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας της Αγοράς, και πρώην στηρίξεις και χαμηλά του τρέχοντος έτους.

Κρίσιμο όμως για τον Γενικό Δείκτη είναι η οριστική διάσπαση των 710 μονάδων, για να απεγκλωβιστεί οριστικά από το εύρος διακύμανσης από τα capital controls και μετά.

Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα κρίνουν αν οι αγοραστές έχουν την δυναμική αυτή για την οριστική υπέρβαση των 710 μονάδων, ενώ σε οποιαδήποτε διόρθωση οι 675 μονάδες θα πρέπει να κρατήσουν για να μην χαθεί η ανοδική βραχυχρόνια τάση.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Παγκόσμιο ράλι των μετοχών μετά τα μηνύματα της ΕΚΤ

Οι μετοχές παγκόσμια ενισχύθηκαν και η σχέση EURUSD υποχώρησε κατά 2%, σε χαμηλό δύο μηνών, αφού η ΕΚΤ άφησε τους επενδυτές σε αναμονή επί της νομισματικής πολιτικής της, αλλά επεσήμανε ότι περαιτέρω χαλάρωση θα μπορούσε να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ κινητοποιήθηκαν επίσης απότομα. Στα 10ετή ιταλικά και ισπανικά οι αποδόσεις μειώθηκαν περισσότερο από 15bp μονάδες βάσης, ενώ στα Γερμανικά ομόλογα αυξήθηκαν περισσότερο από 7. Στις ΗΠΑ, οι μετοχές ενισχύθηκαν από θετικές ανακοινώσεις για τα κέρδη. Στην Ασία-Ειρηνικό, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας οι μετοχές εκτοξευθήκαν κατά 2%. Η 5η ολομέλεια του ΚΚ της Κίνας (26 - 29 Οκτ), η συνεδρίαση της FOMC (29 Οκτωβρίου) και η συνάντηση της BoJ (30 Οκτωβρίου) θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης εβδομάδας.

Μειώσαμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 3ο τρίμηνο (θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη) στο 1,5%, από 2,5%, και για το 2015 συνολικά στο 2,4%, από 2,6%, λόγω ασθενέστερου διεθνούς εμπορίου και εξαιτίας της συσσώρευσης αποθεμάτων.

Ειδήσεις για το εσωτερικό

Η διάσταση απόψεων στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων καταγράφηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων όπου οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Στα 86,9 δισ. ευρώ μείωσε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Στις 22 Οκτωβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 86,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σε αναπτυξιακή συνεργασία, που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Data Center στην Ελλάδα, προχωρούν η Coca-Cola Hellenic και ο ΟΤΕ, ΟΤΕ+1,99% σε ένα έργο ύψους 43 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της CCH, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η εταιρεία ανέθεσε στον Όμιλο ΟΤΕ τη λειτουργία του Data Center που εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές εφαρμογές πληροφορικής περισσότερων από 36.000 εργαζομένων της στις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας πως οι δανειστές θα καταβάλουν την επόμενη δόση των 3 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει κάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταρρυθμίσεων και θα τους δώσουμε χρήματα, συνολικά 3 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η κυβέρνηση εγγυάται τη δημοσιονομική ισορροπία και το 2016 και το 2017 με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ανέφερε μιλώντας κατά το κλείσιμο της συζήτησης της Διαρκούς Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάσσεται το συμβουλευτικό όργανο της ολλανδικής κυβέρνησης (CPB), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblad». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η επικεφαλής του CPB, Λάουρα Βαν Γκιστ, θεωρεί υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την Ελλάδα, καθώς διερωτάται «κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να θεωρεί ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα  “αναλάβουν” εν ευθέτω χρόνω το ελληνικό χρέος»,

«Η μητρική Media Saturn πιστεύει στην ελληνική αγορά και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να επενδύει για την ενίσχυση του δικτύου της Media Markt στην Ελλάδα» επισημαίνει στη «Ν» ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Media Saturn Hellas Α.Ε. Σπύρος Ξένος.

Οπως τονίζει ο κ. Ξένος, «η ελληνική αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών από το 2009 μέχρι σήμερα έχει χάσει σημαντικό μέρος του τζίρου της. Θεωρούμε ότι σαν αγορά έχουμε φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα, συνεπώς εάν η κατάσταση της χώρας ομαλοποιηθεί ο τζίρος του κλάδου μπορεί να αυξηθεί και να φτάσει στα 2,5-2,8 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, από 1,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να φτάσει το 2015».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αλλάξει η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτήν την ώρα. Σύμφωνα με τον Ντράγκι, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα θετικά σημάδια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το β' 3μηνο του 2015. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα παραταθεί. Άλλωστε ο σχεδιασμός προσφέρει ευελιξία στο συμβούλιο, ανέφερε ο Ντράγκι.

Την έκδοση διετών κρατικών ομολόγων, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου, ανέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο επισημαίνει ότι η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί, αφότου επιλυθεί το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους. Σημειώνεται ότι το χρέος των ΗΠΑ εντός των επόμενων ημερών, θα αγγίξει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Στα 1,31 δισ. δολάρια αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Mc Donald’s κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015.

Πρόκειται για κέρδη που ισούνται με 1,40 δολάρια ανά μετοχή. Το αντίστοιχο διάστημα του 2014, η κερδοφορία της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 1,07 δισ. δολάρια. Τα έσοδα ωστόσο, υποχώρησαν στα 6,62 δισ. δολάρια από 6,99 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,27 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 6,41 δισ. δολάρια.

Στα 1,05 δολάρια ανά ευρώ αναμένεται να διολισθήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα έως τα τέλη του 2015, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι η προοπτική επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης και της περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων (-0,2%) αναμένεται να οδηγήσει το ευρώ κάτω από το όριο των 1,11 δολαρίων.

Οριακή πτώση εμφάνισαν τα κέρδη της AT&T κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Η κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας υποχώρησε στα 3 δισ. δολάρια ή στα 0,50 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,1 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 19% καθώς διαμορφώθηκαν στα 39,1 δισ. δολάρια.

Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη της Microsoft, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Η κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 4,62 δισ. δολάρια ή στα 0,57 δολάρια ανά μετοχή έναντι 4,54 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα, αντίθετα, συρρικνώθηκαν κατά 12% καθώς υποχώρησαν στα 20,38 δισ. δολάρια. Το περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στο 64,6% από 64,3% προηγουμένως.

Κέρδη 79 εκατ. δολαρίων ή 0,17 δολαρίων ανά μετοχή εμφάνισε η Amazon το γ’ τρίμηνο του 2015. Κατά το ίδιο διάστημα, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 23% καθώς διαμορφώθηκαν στα 25,4 εκατ. δολάρια από 20,6 δισ. δολάρια προηγουμένως. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα της τάξης των 24,9 δισ. δολαρίων. Σχετικά με το δ’ τρίμηνο, η Amazon αναμένει έσοδα 33,5 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα