Ντράγκι: Τον Δεκέμβριο θα αποτιμήσουμε την πολιτική μας

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 15:38
UPD:23/10/2015 10:24
EPA/ARNE DEDERT

Σύμφωνα με τον Ντράγκι (φωτ. αρχείου), ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα θετικά σημάδια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το β' 3μηνο του 2015.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αλλάξει η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτήν την ώρα.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα θετικά σημάδια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το β' 3μηνο του 2015. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα παραταθεί. Άλλωστε ο σχεδιασμός προσφέρει ευελιξία στο συμβούλιο, ανέφερε ο Ντράγκι.

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Σύμφωνα με τον ίδιο, το QE προορίζεται να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Εάν κριθεί απαραίτητο, δηλαδή εάν ο πληθωρισμός απέχει του στόχου, τότε η ΕΚΤ θα δράσει, αποτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. «Τα σχέδια αγοράς περιουσιακών στοιχείων εξελίσσονται ομαλά και συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ντράγκι στη συνέντευξη που δίνει στην Βαλέτα της Μάλτας.

Αν και οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές. Επίσης, η ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την προσαρμογή των ισολογισμών και τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ο χαμηλός πληθωρισμός. Η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για κάτι τέτοιο, όπως η αύξηση του προγράμματος QE και η μείωση του επιτοκίου της. Μάλιστα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε η προοπτική να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα