Πάρτι στα χρηματιστήρια

Καλωσόρισμα στον Μπεν Μπερνάνκε
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:09

ΠΑΡΤΙ έκαναν οι επενδυτές στον απόηχο της είδησης για το διορισμό του Μπερνάνκε στη θέση του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, γεγονός που αποτυπώθηκε στο άλμα των μετοχών στη Wall Street, ενώ η Ευρώπη τερμάτισε με κέρδη μιας εκατοστιαίας μονάδας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 169,78 μονάδες, ποσοστό 1,66%, φθάνοντας στις 10.385,00 μονάδες. Με άνοδο 33,62 μονάδων, ποσοστό 1,61%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.115,83 μονάδες.

Προς το παρόν, η αγορά γιορτάζει με μια αίσθηση ανακούφισης ότι η αβεβαιότητα που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα εξαλείφθηκε και ότι επελέγη ένας από τους καλύτερους υποψήφιους.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Μπερνάνκε διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει τις πολιτικές και τις στρατηγικές πολιτικών που καθιερώθηκαν στα χρόνια του Γκρίνσπαν.

Η αγορά αντέδρασε στην είδηση για τον Μπερνάνκε αλλά επίσης και σε μια ποικιλία άλλων παραγόντων συμπεριλαμβανομένων της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, της απουσίας οικονομικών ειδήσεων και των πρωινών αισιόδοξων εταιρικών οικονομικών αναφορών.

Στο γενικότερο κλίμα επενδυτικής ευφορίας, πρόσθεσαν επιπλέον αισιοδοξία οι προοπτικές εξαγορών σε κορυφαίους ομίλους εν μέσω των προσδοκιών ότι οι εταιρικές κερδοφορίες τρίτου τριμήνου θα υπερβούν τις προβλέψεις αναλυτών.

Οι μετοχές ευνοήθηκαν επίσης από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου καθώς ο τυφώνας Βίλμα αγνόησε τις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

Περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη Standard & Poor΄s 500 πρόκειται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα την τρέχουσα εβδομάδα. Οι κερδοφορίες του τελευταίου τριμήνου ενδεχομένως να αυξήθηκαν κατά 15%, υψηλότερα από το 12% του δευτέρου τριμήνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Thomson Financial.

Ανοδο μιας εκατοστιαίας μονάδας κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτοντας από τη μεγάλη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, λόγω κάποιων θετικών επιχειρηματικών νέων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ανέβηκε κατά 1,2%, καθώς και οι 18 εθνικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με άνοδο.

Ο εν λόγω δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 4,7% από το υψηλό τρεισήμισι ετών που είχε καταγράψει στις 4 Οκτωβρίου, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών ότι η άνοδος των επιτοκίων θα αναγκάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να αυξήσουν τα επιτόκια, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για την εταιρική κερδοφορία.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα