Market Beat: Στη διάθεση απέναντι στις τράπεζες επαφίεται η τάση του ΧΑ  

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 09:51
UPD:09:52
fosphotos/Panayiotis Tzamaros

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η μελέτη των μεταβολών των κλαδικών δεικτών όπου σημαντικές για κλάδους που έχουν μεγάλης βαρύτητας μετοχές ήταν: των Τραπεζών +6,04%, Κοινής Ωφέλειας +1,97%, Εμπορίου +1,51% και Βιομηχανικών Προϊόντων +1,44% οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι τράπεζες θα καθορίσουν την τάση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το κλιμάκιο της ηγετικής ομάδας των δανειστών είναι στην Αθήνα, η κυβέρνηση όπως όλες οι προηγούμενες παλεύει για να περάσει τις «εξετάσεις». Όλες  οι πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη της ενίσχυσης των τραπεζών και μετά τη συζήτηση οι αρμόδιοι την ερχόμενη βδομάδα θα καταθέσουν το νομοσχέδιο για τις τραπεζικές ΑΜΚ σύμφωνα με το τραπεζικό ρεπορτάζ. Σήμερα συνεπώς οι επενδυτές θα κινηθούν περιμένοντας τα μηνύματα που θα εκπέμψει η ΕΚΤ σχετικά με την πιθανή επέκταση των μέτρων χαλάρωσης εξαιτίας της επιμονής του χαμηλού ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.

Οι διεθνείς αγορές που τα τελευταία χρόνια αποδεδειγμένα ανεβαίνουν με τη βοήθεια της φθηνής ρευστότητας που δημιουργούν τα QE και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών των αναπτυγμένων οικονομιών,  ενθουσιάστηκαν από την αναβολή της έναρξης ανόδου των επιτοκίων της Fed και πόνταραν σε επιπλέον μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Τις τελευταίες μέρες η ροή των μακροοικονομικών της ευρωζώνης έχει μειώσει τις προσδοκίες για κάτι εντυπωσιακό και αυτό αποτυπώθηκε στη διακύμανση του ευρώ. Ωστόσο πάντα η εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι αποτελεί κομβικό σημείο στη ροή των ειδήσεων που ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες της επενδυτικής βιομηχανίας.

Το ΧΑ με τους ξένους θεσμικούς στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με βάση τη συμμετοχή τους στις ημερήσιες συναλλαγές θα λειτουργήσει με την αύρα της ΕΚΤ αλλά μόνο στο τέλος θα υπάρξουν ειδήσεις από τη Φρανκφούρτη. Συνεπώς σήμερα θα μετρήσει η διαφορά των ρυθμών συναλλαγών στο πρώτο και το δεύτερο μέρος. Αλλά η σύγκριση με τον χθεσινό τζίρο θα είναι αναπόφευκτες και θα διαμορφώσει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Ως τώρα στον Οκτώβριο η αγορά έδειξε πως μπορεί να βαδίζει σε ψηλότερα επίπεδα με μικρές ανοδικές μεταβολές και ακόμα μικρότερες τις μέρες με κάθοδο. Αλλά αυτή τη βδομάδα οδήγησε τους βασικούς δείκτες στα υψηλά δευτέρου εξαμήνου δηλαδή της εποχής των capital control. Η στήλη δεν χρειάζεται σήμερα να αναφερθεί σε αριθμούς γιατί φροντίσαμε να τους παρουσιάσουμε νωρίτερα.   Οι δείκτες ανεβαίνουν με τις τράπεζες.

Οι τράπεζες, για τη στήλη, ανεβαίνουν γιατί πλησιάζει η εποχή των ΑΜΚ και η βελτίωση της τιμής των μετοχών είναι απαραίτητο κομμάτι της προετοιμασίας τους. Τελεία και παύλα. Άντε να δώσουμε και στην πληροφορία του Reuters μέρος από τη χθεσινή άνοδο, αφού ανέφερε πως καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν, ότι οι ανάγκες και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ. Το ζήτημα λοιπόν για τη στήλη είναι απλό. Πόσο καθαρό είναι το μονοπάτι μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι ανάγκες για την κεφαλαιακή επάρκεια των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ; Ελάχιστα. Άρα όσοι είναι στο χορό ήδη, ας χορέψουν. Οι υπόλοιποι, καλύτερα να περιμένουν. Στατιστικά δε, μετά τα χθεσινά μέγιστα, έχει προσεγγιστεί η ζώνη τιμών που αντιστοιχεί στις κορυφές που κατέκτησε ο 25άρης στο διάστημα της λειτουργίας του ΧΑ μετά τα capital control, που κλόνισαν το τραπεζικό μας σύστημα. Ο ΓΔ με κλείσιμο πάνω από τις 700 μονάδες έχει να βρεθεί από τις 11 Αυγούστου. Δίπλα στα μέγιστα του δευτέρου εξαμήνου η αγορά λοιπόν την τρέχουσα εβδομάδα και πλέον οι οροφές ή θα σκληράνουν ή θα γίνουν «βούτυρο».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ισχυρές πιέσεις άσκησαν στη Wall Street οι κλάδοι της υγείας και της ενέργειας την Τετάρτη, οδηγώντας τους δείκτες σε απώλειες, παρά το ανοδικό ξεκίνημα τους. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,28% στις 17.168,61 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,84% στις 4.840,12 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,58% στις 2.018,94 μονάδες.

Στο ταμπλό, η KLA-Tencor σημείωσε κέρδη 18,8%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της από την Lam Research έναντι του ποσού των 10,6 δισ. δολαρίων. Με κέρδη 5,8% έκλεισε στην παρθενική της εμφάνιση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά η μετοχή της Ferrari. Η μετοχή έφτασε να διαπραγματεύεται στα 60 ευρώ, 15,4% υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής της που ήταν τα 52 ευρώ.

Επίσης, η Boeing ενισχύθηκε κατά 1,7%,  μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που εμφάνισε η εταιρεία στο τρίτο τρίμηνο και την αναβάθμιση των προβλέψεών της. Η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 1,70 δισ. δολαρίων, ή 2,47 δολ. ανά μετοχή

Στον αντίποδα, η Chipotle Mexican Grill υποχώρησε κατά 5,7%, καθώς τα κέρδη τρίτου τριμήνου ήταν πολύ κατώτερα των εκτιμήσεων. Τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Επίσης, η Coca Cola υποχώρησε κατά 1,5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,45 δισ. δολάρια, ή 0,33 δολάρια ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, από 2,11 δισ. δολάρια και 0,48 δολάρια ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

ΕΥΡΩΠΗ

Έντονη μεταβλητότητα προκάλεσαν χθες στις ευρωαγορές τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τους δείκτες όμως να κλείνουν με κέρδη, αν και περιορισμένα σε σχέση με τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους. 

Ειδικότερα, o βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 6.348 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,89% στις 10.238 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,45% στις 4.695 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,01% στις 362,64 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο +0,4%.

Στο ταμπλό, η ARM Holdings σημείωσε κέρδη 6,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 24% στα 243,1 εκατ. στερλίνες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 240,9 εκατ. στερλίνες. Η Sky σημείωσε κέρδη 2,4%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο χρήσης. Η ευρωπαϊκή συνδρομητική τηλεόραση «είδε» την κερδοφορία της να αυξάνεται κατά 10%.

Η Syngenta ενισχύθηκε κατά 6,2%, μετά την ανακοίνωση ότι διευθύνων σύμβουλος Μάικ Μακ θα αποχωρήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την εταιρεία να επωφεληθεί από μια νέα ηγεσία. Στον αντίποδα, η Credit Suisse υποχώρησε κατά 3,6%, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 6,05 δισ. ελβετικών φράγκων, με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τράπεζα.

ΧΑ

Ούτε την Τετάρτη κατάφερε να διασπάσει ανοδικά τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη μεγάλη ώθηση που έλαβε από τον τραπεζικό κυρίως κλάδο και αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,84% στις 698,93 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 703,42 μονάδες και η χαμηλότερη στις 688,64.

Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 71,43% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 39,36 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,7 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,93% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,60%. 

Η αγορά έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά αφενός στα αισιόδοξα σενάρια για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και αφετέρου στις νέες εκτιμήσεις από διάφορους φορείς και θεσμικούς ότι η ύφεση το 2015 θα είναι τελικά μικρότερη του αναμενομένου.

Όπως άλλωστε τόνισε ο ίδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4%, ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν το όριο των 700 μονάδων είναι δύσκολο να διασπαστεί, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου, αφήνοντας αρκετά «ερωτηματικά» για την δυναμική της αγοράς. Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές η αγορά δεν θα δείξει ιδιαίτερη δυναμική εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρα μηνύματα προόδου από τις επαφές των κορυφαίων υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα ξεχώρισαν οι μετοχές της Eurobank (+26,09%) και της Πειραιώς (+13,58%), ενώ ηχηρή ήταν και οι συμβολή των μετοχών της ΔΕΗ (+3,88%), της Εθνικής (+3,50%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,41%), της Ελλάκτωρ (+2,26%) και της ΜΕΤΚΑ (+2,20%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (-1,28%), της Jumbo (-0,97%),της ΕΧΑΕ(-0,96%), της ΕΥΔΑΠ(-0,86%), της Τέρνα Ενεργειακή (-0,71%), της Aegean Airlines(-0,70%) και της Lamda Development (-0,65%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+6,04%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-0,65%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 46 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Την Τρίτη είχαμε τη δεύτερη καλύτερη της περιόδου με capital control με πρώτη αυτή στις 11 Αυγούστου όταν ο 25άρης έκλεισε στις 210,91 μονάδες και έγραψε υψηλό ημέρας στις 212,13 μονάδες. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο 25άρης αφού χτύπησε υψηλό στις 211,17 μονάδες έκλεισε στις 209,44.

Η ομαδική άνοδος των τραπεζικών μετοχών οδήγησε τον 25άρη στο μέγιστό του στις 16:23, πάνω από τις 211 μονάδες και μετά οι θεσμικοί του έδωσαν καθοδική κλίση που τον πέρασε χαμηλότερα ως τις 209,00 μονάδες. Κινήθηκε μεταξύ αυτού του επιπέδου και των 210 μονάδων, από τις 16:35 ως τις 16:50. Στο τέλος και με τις δημοπρασίες έκλεισε κοντά στα μέγιστα της ημέρας με κέρδη της τάξης του +0,9%, στις 209,44 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 4,694, και εμφάνισαν άνοδο οι όγκοι στα ΣΜΕ επί μετοχών, αλλά το σύνολό τους παρέμεινε δραματικά χαμηλότερο από την εποχή της διαπραγμάτευσης των ΣΜΕ των τραπεζικών μετοχών.

Η τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ τρέχοντα μήνα είναι στις 210 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια πέρασαν πάλι πάνω από τις 10.000 στα 10.200 αλλά η τιμή εκκαθάρισης της επόμενης σειράς ωστόσο ήταν οι 209,75 και θα λέγαμε πως διαπιστώνουμε μια αισιοδοξία με το σταγονόμετρο. Θα λέγαμε πως οι επενδυτές θεωρούν πως ακόμα και αν χτυπήσει ο 25άρης τις 212 μονάδες, που ήταν η κορυφή στην πρώτη αντίδραση μετά τη ραγδαία πτώση με την επανέναρξη των συναλλαγών, μετά θα έρθει κάθοδος.

Εμείς υπενθυμίζουμε: Μετά τις συνεδριάσεις αυτή τη βδομάδα μια πιθανή στήριξη αφορά στα επίπεδα των 202 μονάδων ενώ αμέσως μετά υπάρχει μια συστοιχία συνεδριάσεων που ο δείκτης ερχόμενος από χαμηλότερα επίπεδα κόλλησε αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις:

8/9 κλείσιμο στις 195,42 υψηλό στις 199,75 και ελάχιστο στις 191,74 με προηγούμενο κλείσιμο στις 190,92 μονάδες

9/9 κλείσιμο στις 196,17 υψηλό στις 198,88 και ελάχιστο στις 194,62

10/9 κλείσιμο στις 197,27 υψηλό στις 198,71 και ελάχιστο στις 194,44

11/9 κλείσιμο στις 196,76 υψηλό στις 197,25 και ελάχιστο στις 194,45

14/9 κλείσιμο στις 196,05 υψηλό στις 196,85 και ελάχιστο στις 192,71

15/9 κλείσιμο στις 198,13 υψηλό στις 198,16 και ελάχιστο στις 194,20

Κατόπιν πέρασε πάνω από τις 202 μονάδες στις 16/9 και το υψηλό του Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 21/9 και ήταν κλείσιμο στις 204,07 υψηλό στις 207,28 και ελάχιστο στις 201,63.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μεικτή εικόνα με τα περισσότερα χρηματιστήρια σε πτώση σήμερα Πέμπτη 22/10 μετά από μια απότομη πτώση στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ευρωστία της οικονομίας της Κίνας, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα σχέδιά της όσον αφορά την πρόσθετη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, και ο Nikkei της Ιαπωνίας περιόρισαν τις απώλειές τους που εμφάνισαν νωρίτερα, για να σημειώσουν απώλειες μερικών δεκάτων της μονάδας.

Οι μετοχές της Wall Street έχασαν τη δυναμική τους χθες βράδυ, με τον S&P 500 να χάνει -0,6%, παρά τα κέρδη που είχαν στο πρώτο μέρος, και δεν κατάφερε να επεκτείνει το ράλι από τα τέλη του περασμένου μήνα, πάνω ​​από τον  κινητός μέσος όρος του 100-ημερών.

Το δολάριο παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του καλαθιού των έξι νομισμάτων και έναντι του γεν αφού αγόραζε  119,90, και έναντι των 119,88 την προηγούμενη μέρα.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 3%, την Τετάρτη, με τη χειρότερη ημερήσια απόδοση της σε πέντε εβδομάδες μετά από ένα σχετικά ήρεμο μήνα, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι οι αγορές και η οικονομία της Κίνας εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τη σταθερότητα.

Ο δείκτης της Σαγκάης σήμερα, εμφανίζει μικρή μεταβολή ενώ ο δείκτης στις αρχές των συναλλαγών ήταν σχεδόν αμετακίνητος και στο δεύτερο μέρος κερδίζει +0,24%. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε -0,83%.

Σήμερα αναμένεται ευρέως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για περισσότερα μέτρα νομισματικής ώθησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων αποπληθωρισμού, αλλά φαίνεται μάλλον νωρίς για λήψη νέων μέτρων νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Τη συνάντηση αυτή θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, καθώς και τετραήμερη συνάντηση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1342 δολάρια, κινείται αυτήν την εβδομάδα οριακά πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλά τριών εβδομάδων, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ύψος συσσωρεμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Τα futures του Brent υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων στα 47,50 δολάρια ανά βαρέλι την Τετάρτη και σήμερα ανήλθε στα 48,07.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η αναβολή του EuroWorkingGroup για την Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής των προ απαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των €2 δισ. και η έναρξη της διαπραγμάτευσης Μελών της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, οδήγησαν σε μια ήπια υποχώρηση των τιμών των Κρατικών χρεογράφων εν αντιθέσει με την Αγορά μετοχών, η οποία συνέχισε να 'αντλεί δυνάμεις' από τις Τράπεζες.

Άλλωστε η Αγορά των μετοχών συνεχίζει να υπολείπεται έναντι της Αγοράς των Κρατικών χρεογράφων κυρίως, όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλιά μας, αν συγκρίνει κανείς τα προηγούμενα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη, όταν η απόδοση του 10ετούς Κρατικού χρεογράφου αναφοράς ήταν στο 7,6%, δηλαδή στα επίπεδα των 1.035 μονάδων σε σχέση με αυτά που διαπραγματεύεται ο Γενικός Δείκτης σήμερα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε μια άμβλυνση της υποαπόδοσης που αναφέρεται παραπάνω, καθώς η άρση των capital controls και ιδιαίτερα η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους φαίνεται να καθυστερούν.

Άξια αναφοράς όμως είναι και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας, όπως η αρνητική αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ στα €177,56 δισ. για το 2014 από €179,08 δισ. και του χρέους στο 178,6% του ΑΕΠ το 2014 ή στα €317,12 δισ. από 177,1% του ΑΕΠ.

Επίσης, ο κύκλος εργασιών στη Βιομηχανία υποχώρησε κατά -18,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυτά αυξήθηκαν κατά €1,47 δισ. το Σεπτέμβριο στα €8,39 δισ. για το 2015 και στα €80,42 δισ. συνολικά (δεν συμπεριλαμβάνονται χρέη Τελωνείων ύψους €3,7 δισ.). Μάλιστα το αρνητικό ρεκόρ του περασμένου μήνα έχει καταγραφεί πριν την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ (πληρωμή πρώτης δόσης τέλος Οκτωβρίου), ΦΠΑ εισοδήματος και τελών κυκλοφορίας που έχουν ως στόχο την είσπραξη άνω των €3,75 δισ. έως το τέλος του έτους.

Η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων, η παραμονή των capital controls, η πιστωτική συρρίκνωση, ο αποπληθωρισμός, η αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τους υψηλούς στόχους για την είσπραξη άμεσων και έμμεσων φόρων έως το τέλος του έτους, προβληματίζουν τους Πιστωτές σχετικά με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2015 και 2016, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Μικτή η εικόνα των αγορών της Ασίας προ της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς σήμερα. Δεν αναμένουμε η ΕΚΤ να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής και το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της κατά τη συνεδρίαση αυτή. Ωστόσο, αναμένουμε ότι η ΕΕΤ να επαναλάβει την πρόθεσή της, την ικανότητα και την προθυμία να ενεργούν με δεδομένες τις αδύναμες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ανάπτυξης. Αναμένουμε περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πριν από το τέλος του έτους, η οποία θα πρέπει να ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στο ευρώ κατά τα επόμενα τρίμηνα. Η άποψή μας αφορά σε περαιτέρω δύναμη στο δολάριο, καθώς οι προσδοκίες επί της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ φαίνονται πολύ ήπιες σε σύγκριση με την υγιή δυναμική της εσωτερικής ζήτησης στις ΗΠΑ. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Οι Ασιατικές μετοχές αναμείχθηκαν σε καθοδικές και ανοδικές. Η Κίνα είχε αξιοσημείωτη υπερ-απόδοση σήμερα, ενώ οι μετοχές στην Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και την Κορέα υπο-απόδωσαν. Οι Κινεζικές μετοχές διαπραγματεύονται υψηλότερα, μετά τη χθεσινή απότομη διόρθωση κατά -5%. Πρόεδρος της Κίνας Xi διαβεβαίωσε την αγορά ότι «η κινεζική οικονομία θα διατηρήσει την ισχυρή δυναμική της και δεν θα υπάρξει ανώμαλη προσγείωση» κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Η υποχώρηση των εξαγωγών της Κορέας πηγάζει από την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς σήμερα στην Ασία μετά την πτώση άνω του 4% κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, εν μέσω ανησυχιών για μόνιμο πλεόνασμα της προσφοράς. Οι ΗΠΑ ανέφεραν τη μεγαλύτερη άνοδο σε αποθέματα αργού από τον Απρίλιο, και ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να αντλεί πάνω από την ποσόστωσή του.  

Ειδήσεις για το εσωτερικό

Σε συμφωνία με τους δανειστές επί της πρόβλεψης για «ρηχότερη» ύφεση το 2015, στο 1,3%, κατέληξε η κυβέρνηση κατά των πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα δημοσιονομικής φύσης, ενώ την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν ζητήματα χρηματοοικονομικά, ανάμεσα στα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια». Παράλληλα θα συζητηθούν ο νόμος Κατσέλη και ίσως το Ταμείο.

Η Ελλάδα αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση των θεσμών για την εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Τα πράγματα έχουν πάρει λίγο - πολύ τον δρόμο τους», ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα την 26η και την 27η Οκτωβρίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Μετά την έγκρισή του από τους θεσμούς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, το οποίο θα λύσει και αρκετά ανοικτά θέματα της διαδικασίας, καίρια για την έκβαση του εγχειρήματος. Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν εκ νέου στη Φραγκφούρτη για νέο γύρο ενημέρωσης από τον SSM.

Τη νέα σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου ανακοίνωσε η εταιρεία Ιχθυοτροφεία Σελόντα ΑΕΓΕ. Συγκεκριμένα, κατόπιν παραίτησης του Ιωάννη Στεφανή από την θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, το δ.σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα την 20.10.2015.

Στα 421 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο δεύτερο τρίμηνο, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρά την περαιτέρω δυσμενή πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η τράπεζα, το περιθώριο κερδών προ προβλέψεων διαμορφώθηκε στις 269 μ.β.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Συμφωνίες ύψους σχεδόν 40 δισ. ευρώ υπογράφονται σήμερα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Βρετανία. Ο Κινέζος ηγέτης υπογράφει συμφωνία για τη συμμετοχή της χώρας του στο μεγαλύτερο πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Βρετανία. Πρόκειται για τον πυρηνικό σταθμό Hinkley Point στο Σόμερσετ, τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται στη Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια. Η συμμετοχή της Κίνας στο κολοσσιαίο αυτό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2025 θα φθάσει το 30%.

Κοινή εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων είναι μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν για την περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωση που παρουσιάστηκαν σήμερα. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει νομοθετική πρόταση σχετικά με τα πρώτα βήματα προς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων (EDIS), ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ευρωπαϊκό σύστημα, αποσυνδεδεμένο από τα δημόσια ταμεία των κρατών μελών.

Πτώση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του Ebay για το γ’ τρίμηνο του 2015. Η κερδοφορία της εταιρείας υποχώρησε στα 539 εκατ. δολάρια ή στα 0,45 δολάρια ανά μετοχή έναντι 673 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα, κατά το ίδιο διάστημα, διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. δολάρια από 2,15 δισ. δολάρια προηγουμένως. Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα του Ebay δεν προσμετρούνται τα κέρδη της Paypal, η οποία από τις 18 Ιουλίου, θεωρείται ξεχωριστή εταιρεία.  

Κάτω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της American Express για το γ’ τρίμηνο του 2015. Η κερδοφορία της εταιρείας ανήλθε στα 1,24 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα στα 8,19 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,31 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 8,31 δισ. δολάρια.

Την εξαγορά της Alcatel – Lucent από την Νokia ενέκρινε το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της φινλανδικής εταιρείας. Τις προηγούμενες ημέρες, η Nokia απέσπασε το «ναι» και από την κινεζική κυβέρνηση, καθώς η Alcatel – Lucent ανήκει τόσο σε Γάλλους, όσο και σε Κινέζους επενδυτές. Το αντίτιμο της εξαγοράς ανέρχεται στα 16,6 δισ. δολάρια. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα