Ευκλ. Τσακαλώτος: Συμφωνία με τους θεσμούς επί της πρόβλεψης για «ρηχότερη» ύφεση

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 22:47
UPD:22:56
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για δημοσιονομικά», αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν και θέματα που πρέπει να συζητηθούν (φωτ. αρχείου).

Σε συμφωνία με τους δανειστές επί της πρόβλεψης για «ρηχότερη» ύφεση το 2015, στο 1,3%, κατέληξε η κυβέρνηση κατά των πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα δημοσιονομικής φύσης, ενώ την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν ζητήματα χρηματοοικονομικά, ανάμεσα στα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια». Παράλληλα θα συζητηθούν ο νόμος Κατσέλη και ίσως το Ταμείο.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για γενικότερη συμφωνία για την κατεύθυνση της οικονομίας και για τους στόχους, με τους θεσμούς να συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι περίπου στο 1,3%. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας και ότι τα στοιχεία ενδεχομένως να αλλάξουν, αν εξελιχθεί καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου και επιθυμούν τη διεξαγωγή συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, για να διαπιστωθεί αν τα μέτρα οδηγούν σε αυτούς τους στόχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δόθηκαν διευκρινίσεις για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, καθώς αρκετά ζητήματα, όπως η φορολογία των αγροτών, δεν είχαν ποσοτικοποιηθεί αφού δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για δημοσιονομικά», αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν και θέματα που πρέπει να συζητηθούν.

Ερωτηθείς για τη δόση των δύο δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και θα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ σημείωσε ότι δεν ζητήθηκαν νέα μέτρα, αλλά συζητήθηκαν τα ήδη υπάρχοντα. «Συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο», εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος.

Σημειώνεται ότι συνάντηση με τους  εκπροσώπους των θεσμών θα έχουν στις 11 το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα