Παρουσίαση της «Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013»

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2005 15:44
UPD:16:31

Την «Ψηφιακή Στρατηγική 2006-2013» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να εξοικειωθούν και να ζητούν τις νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Αλογοσκούφης, μαζί με τον ειδικό γραμματέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) κ. Βασίλη Ασημακόπουλο, παρουσίασαν τις δράσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το λεγόμενο «Ψηφιακό Αλμα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ύψιστη προτεραιότητα.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η Ψηφιακή Στρατηγική περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι από δράσεις και όχι μια απαρίθμηση έργων πληροφορικής, που ήταν ένα μεγάλο σφάλμα του παρελθόντος. Απαιτείται πλέον η σύνθεση δράσεων που επιτυγχάνουν με συγκεκριμένο τρόπο τους στόχους που θέτουμε, όπως είπε. Το «Ψηφιακό ¶λμα» σημαίνει στόχο διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στο 7% το 2008 από το 0,7% που είναι τώρα, δηλαδή ο βαθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας θα δεκαπλασιαστεί μέσα από την ψηφιακή στρατηγική.

Ήδη προτείνονται 65 πρακτικές και συγκεκριμένες δράσεις που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως το τέλος Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα καταρτιστεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από το 2006.

Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι πόροι για το Ψηφιακό Αλμα έχουν διασφαλιστεί και έδωσε ως παράδειγμα την τέταρτη προγραμματική περίοδο (2007-2013), τον επενδυτικό νόμο και το νόμο για τις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, το πρόγραμμα για την ΚτΠ ήταν σε κακή κατάσταση πριν από 18 μήνες. Οι εντάξεις έργων δεν ξεπερνούσαν το 20%, ενώ στη συνέχεια πήγαν στο 53%, έγινε ένα άλμα στο 90% και ως το τέλος του έτους θα έχουν γίνει όλες οι εντάξεις έργων.

Σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα, το Μάρτιο του 2004 ήταν στο 11%, ενώ θα έπρεπε να ήταν στο 50%, στόχος ο οποίος επιτυγχάνεται τώρα. Εφόσον ενταχθούν όλα τα έργα (στο 100% του Αναθεωρημένου Προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας), το βάρος θα δίνεται στην παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων.

Αφήνουμε πίσω το πρόγραμμα ΚτΠ και περνάμε στην Ψηφιακή Στρατηγική, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η νέα ψηφιακή στρατηγική είναι συμβατή και με τους κανόνες της Ε.Ε..

Στόχοι

Για την επιτυχία του «Ψηφιακού Αλματος» το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θέτει έξι στόχους:

α. Η προώθηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής στις επιχειρήσεις για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

β. Η αντιμετώπιση του δημόσιου τομέα ως ενός δυσανάλογα μεγάλου οργανισμού, ο οποίος οφείλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να βελτιώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες, διευκολύνοντας τη λειτουργία του επιχειρηματικού ιστού της χώρας.

γ. Η συμβολή στην επιχειρηματικότητα σε κάθε κλάδο και ειδικά στους τομείς που εξυπηρετούν και αξιοποιούν την τεχνολογία.

δ. Ο συντονισμός των προσπαθειών του κλάδου των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

ε. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες σε καθημερινό επίπεδο. Οπως εξοικειώθηκε ο πολίτης με το κινητό τηλέφωνο, έτσι θα εξοικειωθεί και με τον υπολογιστή του και

στ. Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών οι οποίες εξοικονομούν χρόνο και προσφέρουν νέες δυνατότητες αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί η διασύνδεση, η οποία σχετίζεται με την έννοια της ευρυζωνικότητας.

Δράσεις

Ο σκοπός για το ψηφιακό άλμα επιτυγχάνεται με κάποιες κρίσιμες δράσεις που τις θέτουμε σε υψηλή προτεραιότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Για την περίοδο έως το 2008, ώθηση θα δοθεί από την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, από μια μεγάλη καμπάνια εξοικείωσης των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες, από τον ανασχεδιασμό διαδικασιών στο Δημόσιο και από την επέκταση των ηλεκτρονικών προμηθειών. Ολα αυτά, παράλληλα με την αυτοματοποίηση των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων δικαιολογητικών και πιστοποιητικών.

Στην περίοδο μετά το 2008, η ευρυζωνικότητα παραμένει στο επίκεντρο, αλλά τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων αποτελούν πολύ σημαντική προωθητική δύναμη για το ψηφιακό άλμα. Ο υπολογιστής ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης και η ολοκληρωμένη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πιστοποιητικών για πολίτες και επιχειρήσεις δίνουν την αναγκαία ώθηση.

Η νέα Ψηφιακή Στρατηγική θα εφαρμόζεται άμεσα από τους πρώτους μήνες του 2006, με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, είτε πρόκειται για υφιστάμενα Προγράμματα του Γ'ΚΠΣ, όπως η Κοινωνία της Πληροφορίας, είτε μελλοντικά στο πλαίσιο της Δ' Προγραμματικής περιόδου, είτε πρόκειται για το νέο επενδυτικό νόμο, είτε για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών.

«Με τη στρατηγική για την ψηφιακή Ελλάδα διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στην κοσμογονία που συντελείται στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Και με τη συμμετοχή μας αυτή διασφαλίζουμε ανάπτυξη για την οικονομία, για τις επιστήμες, απασχόληση για τους επιστήμονές μας, περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά η οποία θα μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους γνώσης στο σύγχρονο κόσμο, διότι αυτό είναι το ζητούμενο», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα