Λουξεμβούργο - Συνεδρίαση του Συμβούλιου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2005 16:09

Οι προτάσεις για το νέο καθεστώς της ζάχαρης, η αγορά του ελαιολάδου, η ελληνική απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ελλάδα πολλαπλασιαστικού υλικού με γενετική τροποποίηση, καθώς και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος είχε συνεργασία και διαβουλεύσεις με 10 ομολόγους του (Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Φιλανδίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας) οι οποίοι είναι αντίθετοι στην πρόταση της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της ΚΟΑ ζάχαρης και διατηρούν ένα συνεκτικό μέτωπο συσπείρωσης.

Οι 11 υπουργοί που με τις ψήφους τους αποτελούν ισχυρή αναστέλλουσα μειοψηφία, υπέγραψαν κοινή επιστολή προς την Επίτροπο Γεωργίας κα F.Boel, με την οποία την καλούν να αναπροσαρμόσει την πρότασή της.

Ο κ. Μπασιάκος χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά ως «απαράδεκτη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζήτησε από το Συμβούλιο τη θέσπιση υψηλότερων τιμών για τα ζαχαρότευτλα και τη ζάχαρη, την πλήρη στήριξη των τευτλοπαραγωγών για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος και τη θέσπιση μιας μακράς μεταβατικής περιόδου για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, τόσο των τευτλοπαραγωγών μας όσο και της βιομηχανίας, με την παροχή επιπλέον επαρκών πόρων από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Όσον αφορά το ελαιόλαδο, υποστηριζόμενος από τις αντιπροσωπείες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας και της Κύπρου, ο έλληνας υπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προχωρήσει στην επιβολή μέτρων εισαγωγής ελαιολάδου από τρίτες χώρες στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, με μηδενικούς δασμούς. Όπως τόνισε το υπό συζήτηση μέτρο θα πλήξει σοβαρά τον τομέα, θα θέσει σε κίνδυνο το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, θα υπονομεύσει τις ποιοτικές κατακτήσεις του ελληνικού ελαιολάδου εν όψει μάλιστα της έναρξης σε μια εβδομάδα της νέας ελαιοκομικής περιόδου και της διοχέτευσης στην αγορά του προϊόντος της νέας εσοδείας. Πολύ περισσότερο γιατί αρχίζει από το 2006 η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και για το ελαιόλαδο.

Απαντώντας στον κ. Μπασικάκο, η Επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη τις θέσεις του και σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθήσει την πορεία εξέλιξης της νέας εσοδείας, με στόχο την αποφυγή κάθε αναστάτωσης στον τομέα.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με την σταθερή απόφαση της χώρας μας να απαγορεύσει την εμπορία για 2 χρόνια, γενετικά τροποποιημένων υβριδίων αραβοσίτου στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπασιάκος παρουσίασε στο Συμβούλιο τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας για τη θέσπιση κανόνων συνύπαρξης μεταξύ γενετικά τροποποιημένων, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών, τα οποία οφείλονται στη δομή της ελληνικής γεωργίας (μικρής έκτασης γεωργικές εκμεταλλεύσεις, πολυτεμαχισμένες, διάσπαρτες, ευρισκόμενες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και σε μικρά νησιά) γεγονός που επιβάλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας επί του παρόντος, γενετικά τροποποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Την τοποθέτηση του κ. Μπασιάκου, υποστήριξαν 12 συνάδελφοί του, ενώ δεν πήραν θέση τρεις αντιπροσωπείες.

Με δεδομένο ότι χρειαζόταν πλειοψηφία 2/3, η οποία δεν επιτεύχθηκε, το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να λάβει απόφαση. Η Επιτροπή, σύμφωνα με τους ισχύοντες κοινοτικούς κανόνες, μπορεί να εφαρμόσει ή όχι την πρότασή της.

Τέλος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ, ο κ. Μπασιάκος εξέφρασε και πάλι τις γενικές ελληνικές θέσεις κατά της τάσης υποχώρησης της Ε.Ε. σε σχέση με τη στήριξη του αγροτικού τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα