Η ανακεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα και διαχείριση των «κόκκινων» δάνειων, αποτελούν τις τρεις άμεσες προκλήσεις των τραπεζών, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ.
Όπως ανέφερε, τα χρονικά περιθώρια της ανακεφαλαιοποίσης είναι ασφυκτικά, αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή θωράκιση, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να είναι πλήρως κατοχυρωμένοι οι καταθέτες.
«Η Eurobank είναι σήμερα η τράπεζα του ιδιωτικού τομέα, με 65% ιδιωτική μετοχική βάση. Είμαι βέβαιος ότι θα αντλήσουμε, όπως το επιτύχαμε και πριν από έναν χρόνο, ιδιωτικά κεφάλαια, εγχώρια και διεθνή, ώστε η τράπεζα να παραμείνει στο φυσικό της χώρο που είναι ο ιδιωτικός τομέας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να υπηρετήσει το θεμελιώδη στόχο της, που είναι η χρηματοδότηση της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και όπου αλλού έχουμε δραστηριότητα», πρόσθεσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε ότι η αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης, όμως, δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ρευστότητα, τη δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. «Υπό συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, με ολοκληρωμένη την ανακεφαλαιοποίηση από ιδιώτες και μετά την άρση των περιορισμών των capital controls, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Εκτιμώ ότι είναι απολύτως εφικτό να επιστρέψουν εντός του 2016 περίπου οι μισές καταθέσεις από τα 40 δισ. ευρώ που χάσαμε ως ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους 12 μήνες. Στην περίπτωση αυτή, θα αλλάξουν δραστικά οι δυνατότητές μας για χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων και γι' αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον η συμβολή όλων σε αυτή την προσπάθεια» εκτίμησε ο κ. Καραβίας.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του τουρισμού και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, για την Eurobank είναι ξεκάθαρο ότι η χρηματοδότηση του τουρισμού βρίσκεται στην κορυφή της ιεράρχησής μας. «Τον γνωρίζουμε σε βάθος και έχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους Έλληνες τουριστικούς επιχειρηματίες, από τις μεγαλύτερους ομίλους μέχρι τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους ανταγωνιστικές υπηρεσίες και απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη τους. Κάτι που επιβεβαιώθηκε έμπρακτα φέτος, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε.
«Το 2015, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, εγκρίθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις σε υγιείς πελάτες, επιπλέον των ποσών για τις αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων. Για το 2016, οι νέες χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν σε υγιείς επιχειρήσεις, παλαιούς αλλά και νέους πελάτες, θα μπορούσαν να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ».
Μιλώντας για την τρίτη μεγάλη πρόκληση των τραπεζών που αφορά την αντιμετώπιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ή προβληματικών δανείων επιχειρήσεων. «Στόχος μας είναι η υλοποίηση βιώσιμων λύσεων και η διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες είτε με ενίσχυση των κεφαλαίων της επιχείρησης από τους ίδιους ή με την είσοδο νέων επενδυτών. Ωστόσο, θα ήθελα να σημειώσω ότι ηχεί παράδοξα η ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 40%, αντίστοιχο με αυτό του συνόλου των δανείων στην οικονομία, σε ένα κλάδο που έχει να επιδείξει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια».
Αναφερόμενος σε άρθρο του πρόεδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, που επισήμανε την ανάγκη οι τράπεζες, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων, να προχωρήσουν σε μερική απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων, επιβεβαίωσε ότι στην Eurobank, «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, το έχουμε άλλωστε ήδη κάνει, σε περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, σε περιπτώσεις που διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της, όπως αυτή πιστοποιείται από τρίτους ανεξάρτητους φορείς, με την αυστηρή προϋπόθεση εισόδου νέων κεφαλαίων στην επιχείρηση είτε από τους σημερινούς επιχειρηματίες ή από νέους επενδυτές».
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο οικονομικό κλίμα, ο κ. Καραβίας είπε, μεταξύ άλλων ότι σήμερα, για πρώτη φορά, μετά την έναρξη της κρίσης, το 2010, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους εταίρους μας τον περασμένο Ιούλιο. Αυτή η βασική πολιτική συναίνεση μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως αντίστοιχα έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την κρίση, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.