Kίνα: Κέρδισε το δικαστήριο για την εξαγορά της PetroKazakhstan

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 10:18

ΕΓΚΡΙΣΗ από δικαστήριο του Καναδά, πέτυχε η China National Petroleum Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας, για την εξαγορά ύψους 4,18 δισ. δολ. της PetroKazakhstan Inc., θέτοντας τέλος στους επί μήνες ελιγμούς των ινδικών και ρωσικών ανταγωνιστριών της για τις πηγές της πετρελαίου και αερίου της εταιρείας, στην Κεντρική Ασία.

Το δικαστήριο της Αλμπέρτα, ενέκρινε τη συμφωνία, για την οποία η PetroKazakhstan θα τακτοποιήσει σήμερα «το συντομότερο δυνατόν μετά την απόφαση του δικαστηρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Κάλγκαρυ.

Στις ανταγωνίστριες της Κίνας για τις πετρελαιοπηγές της PetroKazakhstan, στο Καζακστάν, συμπεριλαμβάνονται η OAO Lukoil και η Oil & Natural Gas Corp., οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της Ρωσίας και της Ινδίας, αντιστοίχως. Η Κίνα έψαχνε εξονυχιστικά τη Γη, για να βρει πετρέλαιο, προκειμένου να τροφοδοτήσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος της Lukoil στη Μόσχα, Dmitry Dolgov, αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως την απόφαση του δικαστηρίου.

Στις 17 Οκτωβρίου, ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας, Mani Shankar Aiyar, είχε πει ότι η Oil & Natural Gas μπορεί ακόμη να αγοράσει μερίδιο στην PetroKazakhstan Inc., μετά το νόμο που πέρασε το Καζακστάν, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση να εμποδίσει πωλήσεις σε εταιρείες πετρελαιοειδών. «Η PetroKazakhstan θα αλλάξει δομή, εξ αιτίας του νόμου» είπε ο Aiyar στους δημοσιογράφους στο Ν. Δελχί, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η China National συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 33% στην κρατική PetroKazakhstan, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στην εξαγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα