Απώλειες από κακές ειδήσεις

Το χειρότερο τρίμηνο διανύει η περίοδος κερδοφοριών
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2005 00:01

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γύρω από τις λογιστικές μεθόδους της General Motors και η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Wall Street, ενώ η Ευρώπη σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες έξι ημερών.

Η ευρύτερη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε από ένα γενικότερο συναίσθημα νευρικότητας που έκανε τους επενδυτές να πουλούν οποιαδήποτε εταιρεία είχε ανακοινώσει κακές ειδήσεις. Μόνον πέντε από τις 11 εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη Stoxx 50 ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις αναλυτών, ενδεικτικό ότι η περίοδος κερδοφοριών διανύει το χειρότερο τρίμηνο τουλάχιστον της τελευταίας διετίας.

Οι προβλέψεις αναφέρουν για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 9% το 2006 για τις εταιρείες του δείκτη Stoxx 600 έναντι ανάπτυξης 19% του τρέχοντος έτους.

Τα μεγάλα ερωτηματικά που εγείρονται είναι: εάν οι εταιρείες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Η αγορά έχει μεγάλες προσδοκίες και αυτές οι προσδοκίες ενδεχομένως να διαψευσθούν.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά (αυτοκίνητα, υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές κτλ) σημείωσαν μείωση 2,1% έπειτα από αναθεωρημένα στοιχεία για αύξηση 3,8% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 1,5%.

Κατά τ' άλλα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 28.0000 στις 328.000. Οι αιτήσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των τυφώνων «Κατρίνα» και «Ρίτα» μειώθηκαν επίσης στις 24.000 από 40.000.

Στις μετοχές που δίνουν την τάση, η General Motors χάνει περίπου 4%, καθώς έλαβε κλήτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο έρευνας γύρω από μια σειρά από λογιστικές πρακτικές της.

Απώλειες σημειώνει και η Biogen, της οποίας τα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο δεν ικανοποίησαν την αγορά.

Οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτυπώθηκαν στους βασικούς δείκτες με τον FTSE 100 να χάνει ενδοσυνεδριακά 0,66%, τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,43% και τον DAX να υποχωρεί 1,41%. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,16%, στις 13.417,08 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα