Πρόταση ΕΣΕΕ για τον τρόπο υπολογισμού εισφορών στον ΟΑΕΕ

Χαμηλή κατηγορία «εισόδου» και «εξόδου»
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015 19:47
UPD:19:48
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Nα δημιουργηθεί μία χαμηλή κατηγορία «εισόδου» και «εξόδου» στον ΟΑΕΕ προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και όπως εξηγεί σε δήλωσή του ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης, «σε αυτή την χαμηλή κατηγορία θα ενταχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και στα νησιά, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι επιχειρηματίες, ενώ στην κατηγορία εξόδου όσοι έχουν συμπληρώσει τον ασφαλιστικό τους βίο».

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και όχι σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Σημειώνει δε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις, αφού δεν είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας που στην ουσία λειτουργεί την επιχείρησή του μερικούς μήνες το χρόνο και τον υπόλοιπο βρίσκεται σε αδράνεια να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία καθ' όλο το έτος.

Η ΕΣΕΕ εκφράζει την άποψη ότι είναι απαραίτητη η μετεξέλιξη του ΙΚΑ σε ένα και μόνον εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος θα συμπεριλάβει όλους τους φορείς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, με ενιαίους κανόνες και χωρίς εξαιρέσεις. Επιπλέον όλες οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ, όπου υπολογίζονται επί των αποδοχών που καταβάλλονται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ανεξάρτητα εάν αυτή η εξέλιξη σηματοδοτήσει την αύξηση σε κάποια ταμεία και τη μείωση σε κάποια άλλα.

«Η σκέψη είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του TAXISNET, εφόσον θα πραγματοποιείται μέσω μιας ενοποιημένης και σαφώς προσδιορισμένης διαδικασίας δεν μας προβληματίζει. Το ποσοστό χρέωσης σε κάθε απόδειξη υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης, είναι κάτι που έχουμε ήδη προτείνει για δημιουργία αποθεματικού, με τη προυπόθεση ότι θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται, θα αποδίδεται, αλλά και θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης», καταλήγει η συνομοσπονδία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα