Σημαντική αύξηση στεγαστικών - καταναλωτικών δανείων στο οκτάμηνο

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 14:57
UPD:15:57

Mε ταχύτατο ρυθμό αυξάνονταν τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2005 με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα στο τέλος Αυγούστου να ξεπεράσει τα 60 δισ.ευρω, ποσό που αντιστοιχεί στο 33,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων στο τέλος Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί από τις τράπεζες, ξεπέρασε τα 40,1 δισ.ευρώ. Ετσι, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων καταγράφουν μία εκρηκτική αύξηση κατά 28,8%.

Ο ρυθμός αυτός αύξησης παραπέμπει στο 2002, όταν ήταν ακόμη νωπή η εμπειρία της απότομης υποχώρησης των επιτοκίων. Αν στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων δεν συμπεριληφθούν αυτά που έχουν τιτλοποιηθεί, τότε ο ρυθμός αύξησης εξομαλύνεται στο 25,1%, καταγράφοντας όμως και πάλι μία μικρή επιτάχυνση σε σύγκριση με το επτάμηνο του 2005 (24,9%).

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων. Το συνολικό τους υπόλοιπο, μαζί με τις τιτλοποιήσεις, ξεπέρασε στο τέλος Αυγούστου για πρώτη φορά τα 20,2 δισ.ευρω, καταγράφοντας αύξηση 31,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004. Όπως διευκρινίζεται από την ΤτΕ, τα τιτλοποιηθέντα δάνεια αφορούν δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών.

Ετσι, οι συνολικές οφειλές των καταναλωτών μέσω των πιστωτικών καρτών έφθασαν στο τέλος του οκταμήνου στα 8,223 δισ.ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 15,3% σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2004. Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση 48% εμφανίζουν οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο της κατηγορίας να διαμορφωθεί στα 3,69 δισ.ευρώ. Αύξηση κατά 45,5% παρουσίασαν και οι χορηγήσεις των προσωπικών δανείων, τα οποία έφθασαν στα 8,28 δισ.ευρώ.

Στο σύνολο της οικονομίας η πιστωτική επέκταση εμφανίζει επιτάχυνση, καθώς οι χορηγήσεις προς το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 9,6% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στο επτάμηνο οι χορηγήσεις κατέγραφαν αύξηση κατά 8,8%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα (14,2% έναντι 14%), ενώ αντίθετα η πιστωτική επέκταση προς το Δημόσιο παρουσιάζει μείωση κατά 0,8%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα