Market beat: Πιθανότερη η ανοδική δυναμική για τη δεύτερη στη σειρά βδομάδα με κέρδη

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 09:41
UPD:09:41
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι τιμές των βασικών δεικτών με το κλείσιμο την Τετάρτη μετά από τρεις μέρες, επέστρεψαν στα επίπεδα της Παρασκευής. Οι ισχυροί, γνωρίζανε ότι την περασμένη Παρασκευή οι δείκτες έκλεισαν κοντά στα επίπεδα της Πέμπτης που ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης. Δηλαδή επί πέντε συνεδριάσεις ο ΓΔ και ο 25άρης ήταν πρακτικά αμετακίνητοι. Η ακινησία είναι μια από τις βασικότερες ενδείξεις απουσίας ζωής και αν διαρκέσει πάνω από ορισμένο πλήθος ημερών αρχίζουν τα προβλήματα.

Με αυτές τις υποσυνείδητες σκέψεις κατέβησαν για συναλλαγές χθες οι θεσμικοί του εξωτερικού και όταν διαπίστωσαν πως το διεθνές κλίμα, από την Ασία το πρωί ως τα futures Wall Street, ευνοούσε την επενδυτική απληστία, πήραν τις τράπεζες και τις σήκωσαν αργά μα σταθερά στα ύψη. Οι αναλυτές αναφέρουν ως αίτια του αγοραστικού ενδιαφέροντος τις ενδείξεις από τις κινήσεις των μεγάλων Τραπεζών που δείχνουν πως για αυτές η διάνοιξη του δρόμου προς την ανακεφαλαιοποίησή τους είναι στο τέλος της. Για τη στήλη, με δεδομένη της αναλογικότητα μεταξύ των «συμφερόντων» της μετοχής και του warrant προάγγελος των χθεσινών επιδόσεων ήταν η από μέρες ανατροπή των πιέσεων στα warrant και για αυτό και την προβάλλαμε.

Οι αγοραίοι χθες θεώρησαν ότι με την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για ομόλογα ύψους 1,1 δισ, ξεκίνησαν οι ενέργειες των Τραπεζών ενόψει των ανακεφαλαιοποιήσεων.  Η Αγορά αντέδρασε θετικά, ενώ οι φήμες για μειωμένες κεφαλαιακές ανάγκες εκτόξευσαν τις τιμές των Τραπεζικών μετοχών μετά το μεσημέρι. Θεωρούν δε τη σημερινή συνεδρίαση ως ξεχωριστή. Διότι το  Χρηματιστήριο Αθηνών εν όψει της επικείμενης διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, αποφάσισε να προβεί σήμερα μετά την λήξη της συνεδρίασης, στη διαγραφή των Παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών των εισηγμένων συστημικών Τραπεζών, που θα συμμετέχουν σε αυτή μέχρι και την ολοκλήρωση της.

Επειδή αρκετοί  διερωτήθηκαν πόσο αυθόρμητο και «δίκαιο» ήταν το rebound των αξιών χθες, απαντάμε: «Ποτέ δεν είναι αυθόρμητες οι συναλλαγές σε μια αγορά με capital control, γιατί οι συναλλασσόμενοι που κινούνται έτσι έχουν δεμένα τα χέρια τους. Οι «άλλοι» είναι υποχρεωμένοι να υπολογίζουν και να συνεννοούνται. Από την πλευρά της στατιστικής όμως η άνοδος ήταν σημαντική και πλήρως υπολογισμένη, ώστε με το κλείσιμο, για σήμερα όλα τα ενδεχόμενα να μοιάζουν πάλι ανοικτά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Με κέρδη, για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες, κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες την Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος οδηγήθηκε από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Citigroup. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,28% στις 17.141,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,82% στις 4.870,10 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,49% στις 2.023,86 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Goldman Sachs έκλεισε τελικά με κέρδη 3,1%, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 2,90 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 2,91 δολάρια.

Στο +4,2% βρέθηκε η Citigroup, καθώς κατέγραψε κέρδη 4,29 δισ. δολαρίων ή 1,35 δολαρίων ανά μετοχή έναντι 2,84 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,28 δολαρίων ανά μετοχή.

Επίσης, η Philip Morris ενισχύθηκε κατά 1,9% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου ανήλθαν στα 1,94 δισ. δολάρια ή στα 1,24 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,16 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,12 δολαρίων ανά μετοχή.

Θετικά έκλεισε και ο κλάδος της ενέργειας, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο σημείωσε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση απώλειες. Η Exxon Mobil έκλεισε με κέρδη 1,5%, ενώ άνω του 3% ήταν η άνοδος για την Valero Energy και την Southwestern Energy.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ το επίπεδο των μισθών αυξήθηκε κατά 2,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με τον καλύτερο τρόπο διέκοψαν το τριήμερο πτωτικό τους σερί οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας χθες με σημαντικά κέρδη, τα οποία τροφοδοτήθηκαν αφενός από τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα και αφετέρου από τις προσδοκίες ότι οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα υποχρεώσουν τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν χαλαρή τη νομισματική τους πολιτική.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,11% στις 6.339 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,50% στις 10.065 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 1,43% στις 4.662 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 1,46% στις 360,99 μονάδες. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, ο δείκτης αναμένεται να ολοκληρώσει τη χρονιά πέριξ των 395 μονάδων, από τις 422 μονάδες που ανέμεναν οι ερωτηθέντες τον Ιούλιο.

Στο ταμπλό, η Unilever σημείωσε κέρδη 3,4%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων.

Επίσης, η Man Group ενισχύθηκε κατά 4,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι καθαρές εισροές στον όμιλο ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στον αντίποδα, η Burberry σημείωσε απώλειες 7,9%, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στις 1,11 δισ. στερλίνες για το α΄ εξάμηνο χρήσης έναντι εκτιμήσεων για 1,16 δισ. δολάρια.

Θετικά επίσης στην αγορά λειτουργεί και η δήλωση του Έβαλντ Νοβότνι, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ανέφερε ότι απαιτείται να γίνουν νέες προσπάθειες για να ενισχυθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ευρωζώνη.

ΧΑ

Το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών άλλαξε άρδην το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, αφού έκλεισε πάνω από τις 690 μονάδες, με τον τζίρο να μη θυμίζει σε τίποτα την «άπνοια» των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,71% στις 694,48 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 695,38 μονάδες και η χαμηλότερη στις 675,81. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 100,50% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 40,10 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 8,03 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,30% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,83%.

Χθες ατύπως,  ξεκίνησε η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου, με την Πειραιώς να κάνει το πρώτο βήμα με την ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς για τρεις σειρές ομολόγων.  Διαρροές, επίσης, περί ελεγχόμενων κεφαλαιακών αναγκών οι οποίες θα προκύψουν από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) στον κλάδο, βελτίωσαν σημαντικά το κλίμα, οδηγώντας το ράλι ανόδου στις τραπεζικές μετοχές. 

Όπως έχει πολλάκις τονιστεί, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου θα είναι το πρώτο βήμα της επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κανονικότητα. Άλλωστε, ο κλάδος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των «δρώντων» κεφαλαίων, με την Alpha Bank  σήμερα να κλείνει στο +27,36%, την Πειραιώς στο +22,86%, τη Eurobank στο +25% και την Εθνική στο +4,01%, η οποία είναι επικεντρωμένη στη δικιά της προσπάθεια για την πώληση ποσοστού στην τουρκική θυγατρική της, τη Finansbank.

Θεαματικό, ήταν επίσης, το «γύρισμα» από το -2,38% και τις 198,78 μονάδες στο +15,97% και στις 236,14 μονάδες του τραπεζικού δείκτη, για να ολοκληρώσει υπό το βάρος των μεσοσταθμικών τιμών στο +13,91% και στις 231,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 11,76 εκατ. ευρώ και σε μόλις το 24,6% του συνολικού ημερήσιου τζίρου που ξεπέρασε οριακά τα 48 εκατ. ευρώ. 

Η άνοδος του τραπεζικού κλάδου «τράβηξε» και πολλές δεικτοβαρείς μετοχές υψηλότερα, με εκείνες των ΕΛΠΕ (+4,43%), της ΕΧΑΕ  (+4,23%), της Viohalco(+3,98%), της Μυτιληναίος (+3,57%) και της ΔΕΗ  (+3,40%) να ξεχωρίζουν. 

Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν, επίσης, τρεις μετοχές του FTSE 25, καθώς πτώση σημείωσαν οι μετοχές  της Lamda Development (-1,96%), της ΕΥΔΑΠ (-1,40%) και της Grivalia Properties (-0,82%).

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, το Χ.Α. θα χρειαστεί πολλά βήματα ακόμη για να επανακτίσει την κανονικότητά του. Όπως μάλιστα, σημείωσε την Πέμπτη ο ΣΜΕΧΑ, το καθεστώς των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Οι Έλληνες επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν στο περιθώριο της συναλλακτικής δραστηριότητας και δεν μπορούν να τοποθετηθούν και να δραστηριοποιηθούν στο Χρηματιστήριο σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς επενδυτές, κυρίως θεσμικούς, που είναι οι μόνοι που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ακόμη, ο ΣΜΕΧΑ, ζητεί την απελευθέρωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών, προκειμένου να διαμορφωθούν υγιείς και διαφανείς συνθήκες λειτουργίας.

Στο μεταξύ χθες ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο και θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση. Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Τέλος, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+13,91%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος Ακίνητης Περιουσίας (-1,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 68 κινήθηκαν ανοδικά, 20 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Από την πλευρά της στατιστικής όμως η άνοδος ήταν σημαντική και πλήρως υπολογισμένη, ώστε με το κλείσιμο, για σήμερα όλα τα ενδεχόμενα να μοιάζουν πάλι ανοικτά.

Όταν κορυφώθηκε η άνοδος του ΧΑ μετά την εγγραφή της κατώτερης τιμής του δείκτη στις 24/8, ο 25άρης στις 21/9, έκλεισε στις 204,07 με μέγιστο μέρας τις 207,28 μονάδες. Από τις 8 Οκτωβρίου ο δείκτης έκλεισε στις 200,73 μονάδες, με κατώτερη στις 198,11 που είναι και η χαμηλότερη τιμή της τρέχουσας συστοιχίας. Στις 9/10 έκλεισε στις 200,80, στις 12/10 έκλεισε στις 202,51 με ανώτερη στις 202,53, στις 13/10 έκλεισε στις 201,04 και προχθές στις 200,87. Διαπιστώνεται εύκολα πως τα μέγιστα των ημερών (202,53 μονάδες) ήταν μια οροφή. Ξεπεράστηκε αποφασιστικά με άνοδο +3,30% και το κλείσιμο έγινε πάνω στο μέγιστο της προηγούμενης κορυφής. Τότε λειτούργησε ως ταβάνι αλλά χθες ο τζίρος πλησίασε τα 50 εκατ. ευρώ και πάλι τα πακέτα είχαν τζίρο πάνω από 8 εκατ. Συνεπώς αρκετοί θεώρησαν πως είναι καλό να σπεύσουν να σχηματίσουν θέσεις σε blue chip, που σε λίγο, θα έχουν πάνω τους τα μεγαλύτερα ανοδικά στοιχήματα.

Σήμερα

ΟιΑσιατικές μετοχές χτύπησαν ένα υψηλό δύο μηνών την Παρασκευή 16/10, κλέβοντας μέρος από τη λάμψη της Wall Street, μετά την αισιόδοξη ανακοίνωση για την εξέλιξη των τιμών καταναλωτή και τα στοιχεία από τις αξιώσεις για νέα επιδόματα ανεργίας που κατάφεραν να ηρεμήσουν κάποιες ανησυχίες σχετικές με την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,4%, σε καλό δρόμο για μια δυναμική εβδομαδιαία άνοδο 2,2%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνας ήταν πάνω κατά +1,06%, αλλά εξακολουθεί να είναι έτοιμος να εμφανίσει πτώση περίπου 0,8% στην εβδομάδα.

Η Wall Street είχε σταθερή αύξηση εν μία νυκτί, αφού ο αριθμός των Αμερικανών που καταθέσανε νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα πιο χαμηλά επίπεδα για 42 χρόνια. Αυτό έδειξε ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή ακόμα και αν τα πρόσφατα δεδομένα από την αγορά εργασίας είχανε στείλει ανάμικτα μηνύματα.

Επίσης χθες, ο δομικός πληθωρισμός (δείκτης τιμών καταναλωτή), ο οποίος αποκλείει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, ανακοινώθηκε πως κέρδισε 0,2% το Σεπτέμβριο, μετά από άνοδο 0,1% τον Αύγουστο, αναβιώνοντας κάποια στοιχήματα όπου η Federal Reserve θα αποφασίσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006 αυτή την χρονιά.

Η Fed αποφάσισε να κρατήσει σταθερή πολιτική τον περασμένο μήνα, και εξέφρασε ανησυχία ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ιδίως στην Κίνα, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η αναζωπύρωση στις προσδοκίες για τα επιτόκια ανέβασε το δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου DXY, που μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, ήταν ψηλότερα 0,2% στο 94,512, αλλά ακόμη σε καλό δρόμο για μια εβδομαδιαία απώλεια περίπου 0,3%.

Το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε 0,2% έναντι του γεν, αγοράζοντας 119,11 μετά τη βουτιά στα 118,065 που χτύπησε τη διάρκεια της νύχτας. Το αμερικανικό νόμισμα ήταν ακόμα έτοιμο να χάσει 1% αυτή την εβδομάδα.

Αλλά στοιχήματα, που υποστηρίζουν ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το επόμενο έτος, βοήθησαν το χρυσό να κρατήσει τιμή στα επίπεδα κοντά σε ένα υψηλό χτύπημα 3 1/2 μηνών την Πέμπτη, και σε καλό δρόμο για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα σε τέσσερις εβδομάδες.

Η τιμή Spot για το χρυσό παρέμεινε σταθερή στα 1.179,40 δολάρια η ουγγιά, μετά το άλμα στα  1.190,63 στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί μπροστά από την έκθεση με τα τελευταία στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 6,5% κατά το τρίτο τρίμηνο, πέφτοντας κάτω από το 7%, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται γρήγορα - αν και όχι τόσο γρήγορα όσο αναλυτές και επενδυτές θα ήθελαν - και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε»  ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες ο κ Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, σήμερα Παρασκευή.

Στην Κίνα δείκτης CSI300 σημείωνε άνοδο 1,1%, που δείχνει πως ετοιμάζεται για να τερματίσει την εβδομάδα 5,6% υψηλότερα. Οι αγορές αναμένουν επίσης τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, σήμερα Παρασκευή, με την προσδοκία ότι μια πρώιμη εκτίμηση για υποχώρηση των τιμών κατά 0,1% θα επιβεβαιωθεί.

Η τελευταία έρευνα του πάνω από 60 οικονομολόγων έδειξε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει μέσο όρο +0,1% αυτό το έτος, να αυξηθεί στο 1,1% το 2016 και να ανέβει περαιτέρω στο 1,6% το 2017. Συνεπώς εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερα έναντι  του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2%.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1376 δολάρια αφού γλίστρησε από την κορυφή 7 εβδομάδων των 1,1495 μετά τις δηλώσεις Nowotny της ΕΚΤ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Με την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για ομόλογα ύψους 1,1 δισ, ξεκίνησαν οι ενέργειες των Τραπεζών ενόψει των ανακεφαλαιοποιήσεων και η Αγορά αντέδρασε θετικά, ενώ οι φήμες για μειωμένες κεφαλαιακές ανάγκες εκτόξευσαν τις τιμές των Τραπεζικών μετοχών μετά το μεσημέρι.

Ο Γενικός Δείκτης όλη την εβδομάδα είχε κρατήσει πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών (σήμερα έχει ανέβει στις 670 μονάδες) και έδειχνε ότι θα μπορούσε να κινηθεί προς την αντίσταση στη περιοχή των 710 μονάδων. Σήμερα έκανε ένα πρώτο βήμα αφού κατέγραψε νέο υψηλό των τελευταίων 19 συνεδριάσεων με μεγάλη άνοδο και πλησίασε στην αντίσταση αυτή.

Συνεδριάσεις "ειδικών συνθηκών" η χθεσινή και η σημερινή. Το Χρηματιστήριο Αθηνών εν όψει της επικείμενης διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, αποφάσισε να προβεί στη διαγραφή των Παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών των εισηγμένων συστημικών Τραπεζών, που θα συμμετέχουν σε αυτή μέχρι και την ολοκλήρωση της αύριο, μετά την λήξη της συνεδρίασης. Παρόλη την σημερινή άνοδο το τοπίο παραμένει θολό ενόψει εξελίξεων. Αύριο έχουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με την Κυβερνητική πλειοψηφία να δοκιμάζεται. Η Αγορά θέλει σταθερότητα και αποφασιστικότητα από την Κυβέρνηση, ενώ ακολουθούν και άλλα δύσκολα νομοσχέδια που θα δοκιμάσουν την Κυβερνητική πλειοψηφία.

Το πιο σημαντικό ζήτημα βέβαια είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες περί τα τέλη Οκτώβρη . Ως τότε οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται, αφού κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τον τρόπο των αυξήσεων και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών.

Χθες και σήμερα οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν κρίσιμες διαβουλεύσεις στη Φρανκφούρτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε το νόμο για τις Τράπεζες. Ο Πρωθυπουργός θα έχει κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλες στην Σύνοδο Κορυφής, σήμερα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το ράλι των χρηματιστηρίων εκτείνεται με ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ

Οι Ασιατικές μετοχές παρέτειναν το ράλι που εκδηλώθηκε στην διάρκεια της νύχτας, με επικεφαλής τον Nikkei 225. Παρά την ανάκαμψη που καταγράφεται στα νέα δάνεια στην Κίνα, πιστεύουμε ότι λόγω ασθενούς ανάπτυξης και του αποπληθωρισμού, όπως φάνηκε από τις τιμές παραγωγού PPI, διατηρήθηκε η ανάγκη για μείωση των επιτοκίων στην Κίνα. Η προσοχή της αγοράς θα στραφεί προς την ανακοίνωση του ΑΕΠ της Κίνας γ τριμήνου στις 19 Οκτωβρίου (Δευτέρα). Μια βαθύτερη επιβράδυνση στην αγορά για τα ακίνητα και των επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, οδηγούν στο να αναμένουμε η αύξηση του ΑΕΠ 3ου τριμήνου να επιβραδυνθεί πέφτοντας στο 6,5% από 7,0% το 2ο τρίμηνο.

Στις αγορές FX, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των ασιατικών νομισμάτων σε όλους τους τομείς μετά την ανακοίνωση του δομικού πληθωρισμού των ΗΠΑ. Το ευρώ σταθεροποιήθηκε έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας, μετά την έντονη πτώση που ακολούθησε τις παρατηρήσεις από Nowotny της ΕΚΤ. Δήλωσε ότι  είναι απαραίτητα τα συμπληρωματικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, λόγω της  απόκλισης που εμφάνισε ο δομικός πληθωρισμός, από τον στόχο της ΕΚΤ. Τα υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης (dovish) σχόλια τροφοδοτούν εικασίες σχετικά με αλλαγή στον τόνο από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι, κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε.

Στην εντύπωση που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τον Ιούλιο αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group, ο Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, σχολιάζοντας ότι «έχει την απόλυτη βούληση να δώσει στη χώρα έναν νέο προσανατολισμό».Σε χθεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνον ένα δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά χρειάζεται βαθιές αλλαγές στη διοίκηση, όπως επίσης μια νέα εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, ώστε να πληρώνονται οι φόροι που αναλογούν στον καθένα.

Σε δημόσια προσφορά τριών σειρών ομολόγων, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, προχωρά η Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ+22,86% στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης της κεφαλαιακής της βάσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η προσφορά αφορά σε κατόχους των υβριδικών τίτλων της τράπεζας, των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης αλλά και των τίτλων κύριας εξασφάλισης.

Στην ανάγκη «διεθνοποίησης» του ζητήματος του ελληνικού χρέους, στάθηκαν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης καιο υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών τωνΗΠΑ, Ντάλιπ Σινγκ και εκπροσώπους της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η Γαλλία θα σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ελλάδας, υποστήριξε ο νέος πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, κατά τη διάρκεια της πρώτης δεξίωσης που διοργάνωση στην πρεσβευτική κατοικία.

«Τον ένα μήνα που είμαι εδώ, αποκόμισα την εντύπωση ότι είμαι σε μια χώρα ζωντανή, που πιστεύει στο μέλλον της και έχει όλα τα ατού να χτίσει αυτό το μέλλον» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρέσβης.

Τη μείωση των αποδοχών για τα στελέχη της Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ Α.Ε.) αποφάσισε στην πρώτη του συνεδρίαση το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, στο πλαίσιο της μισθολογικής πολιτικής η οποία θα επανεξετασθεί με βάση έρευνα που διεξάγεται από εξωτερικό συνεργάτη. Αναλυτικά, οι σταθερές ετήσιες αμοιβές για τον εκτελεστικό πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο μειώνονται κατά 10% και οι μεταβλητές αμοιβές τους κατά 40%. Επίσης, οι νέοι γενικοί και ανώτεροι διευθυντές θα λαμβάνουν ετήσιες σταθερές αμοιβές μειωμένες κατά 15% από τους αντίστοιχους μέσους όρους που ισχύουν σήμερα.

Στη σύναψη συνεργασίας με τον Αβραάμ Γούναρη προχώρησε η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., αξιολογώντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες επέκτασής της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο κ. Γούναρης αναλαμβάνει υπεύθυνος για την ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας όσον αφορά τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, των επιχειρησιακών αναδιαρθρώσεων και των μη-εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Με γνώμονα τη διευρυμένη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών τους, η Attica Bank και η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω του δικτύου των ATM.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δύο τράπεζες διαμορφώνουν ένα κοινό,εκτεταμένο δίκτυο ανάληψης μετρητών (ATM) με 100 περίπου σημεία εξυπηρέτησης σε όλη τη χώρα.

Σε σύναψη συνεργασίας με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών ΙΑΤΡ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Πίστη, διευρύνοντας το δίκτυο των συνεργαζόμενων με το πρόγραμμα Ασφαλιστικός Γονέας επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι της κάρτας Ασφαλιστικός Γονέας έχουν τη δυνατότητα σε ενδεχόμενη νοσηλεία τους ή σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις στις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Ιατρικό Π. Φαλήρου, Ιατρικό Περιστερίου, Ιατρικό Ψυχικού, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑ, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παιδιατρικό Κέντρο Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης) και στο ποσό που αφορά τη δική τους συμμετοχή, να επωφελούνται από σειρά προνομίων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒΒ» προηγουμένως, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Βραζιλίας ο αμερικανικός οίκος Fitch, διατηρώντας το outlook (προοπτικές) σε «αρνητικό».

Η υποβάθμιση της βραζιλιάνικης αξιολόγησης αντανακλά, σύμφωνα με τον Fitch, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, τις κλιμακούμενες δημοσιονομικές προκλήσεις και την επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών.

Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο. Η πτώση στις τιμές καταναλωτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δραματική μείωση της τιμής των καυσίμων, η οποία υποχώρησε κατά 9%. Οι τιμές των τροφίμων αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 0,4%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ το επίπεδο των μισθών αυξήθηκε κατά 2,2%.

Μια νέα εμπορική και επενδυτική στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανταποκρίνεται στη νέα οικονομική πραγματικότητα και στα δεδομένα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. και στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές - αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αξίες - προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα αυτή προσέγγιση αξιοποιεί τις εξαιρετικές επιδόσεις που έχει σημειώσει η Ευρώπη στον τομέα του εμπορίου. Οι εξαγωγές που πραγματοποιούν οι εταιρείες της Ε.Ε. στον υπόλοιπο κόσμο είναι σχεδόν ίσες με αυτές της Κίνας και περισσότερες από αυτές των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Κατά 3,1% υποχώρησαν οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων της General Motors, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία διέθεσε 2,33 εκατ. οχήματα έναντι 2,41 εκατ. οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Στη Νότια Αμερική κατεγράφη πτώση 31% , ενώ στη Βόρεια σημειώθηκε άνοδος 5,2% και στην Ευρώπη 1,1%. Στις επιμέρους μάρκες, οι πωλήσεις της Chevrolet κατέγραψαν πτώση 0,5% καθώς ανήλθαν στις 1,08 εκατ. Παράλληλα, οι πωλήσεις οχημάτων Buick αυξήθηκαν κατά 3,8% και των οχημάτων Baojun κατά 300%.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τοπικούς φορείς, διαβεβαίωσε ότι η οικονομία παραμένει εντός ενός εύλογου εύρους. Ο Κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής και θα ενισχύσει τη στήριξη προς τις μικρότερες εταιρίες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα