TτΕ: Επιβολή κυρώσεων σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 15:33

Τα πορίσματα ελέγχων οι οποίοι διενεργήθηκαν σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, είτε με αφορμή καταγγελίες είτε κατά την άσκηση των τακτικών της ελέγχων, εξέτασε η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο άσκησης της εποπτικής της αρμοδιότητας.

Οι διαπιστούμενες παραβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων τη μη πλήρη ή έγκαιρη ενημέρωση των συναλλασσομένων από τα πιστωτικά ιδρύματα, τη μη τήρηση των διατάξεων για την Πρόληψη και Καταστολή της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη μη έγκαιρη παράδοση από πιστωτικά ιδρύματα στην αρμόδια Αρχή αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομισμάτων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό επεβλήθησαν κυρώσεις, με τη μορφή προστίμων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή ατόκων καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ΤτΕ, 6μηνης διάρκειας, οι οποίες ανακοινώνονται σε συγκεντρωτική μορφή και έχουν ως εξής :

- Σε 9 πιστωτικά ιδρύματα άτοκη κατάθεση συνολικού ύψους 10.466.000 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν τη μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας των συναλλαγών και ιδίως :

• την ενημέρωση και παροχή προθεσμίας για την αποδοχή ή μη από το συναλλασσόμενο του τροποποιούμενου όρου στις περιπτώσεις μονομερούς τροποποίησης όρων τραπεζικών συμβάσεων.

• τη διαμόρφωση, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις της εν λόγω Πράξης, της ρήτρας περί μεταβολής του κυμαινομένου επιτοκίου.

• την ανάρτηση πινάκων σε εμφανή σημεία του καταστήματος και τη διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων.

• την παροχή έγγραφης απάντησης εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

- Σε 13 πιστωτικά ιδρύματα άτοκη κατάθεση συνολικού ύψους € 8.773.000 και σε 7 εταιρείες ανταλλακτηρίων συναλλάγματος πρόστιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους € 31.000 και προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας μιας εταιρείας εξ αυτών, για παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση διατάξεων που αφορούν στην Πρόληψη και Καταστολή της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

- Σε 3 πιστωτικά ιδρύματα πρόστιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους € 40.000, για παραβάσεις που αφορούν την καθυστέρηση παράδοσης στην αρμόδια αστυνομική αρχή αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομισμάτων ευρώ (ΠΔ/ΤΕ 2484/2001).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα