Αντιδράσεις εταιρειών κινητής για τους σταθμούς βάσης

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 09:46

Την αντίδραση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/02/1115063.htm για τους σταθμούς βάσης προκάλεσαν οι αυστηρότερες προδιαγραφές που θεσπίζονται τόσο ως προς την απόσταση των κεραιών από σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., όσο και ως προς τα όριο της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.

Η Vodafone

O διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone, Δημήτρης Μιχόπουλος, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους σταθμούς βάσης, τονίζει πως τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα είναι ήδη 20% αυστηρότερα από εκείνα που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση (οδηγίες της ICNIRP, Διεθνής Επιτροπή για της μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες).

Αναφορικά τώρα με το θέμα της εγκατάστασης και της λειτουργίας των σταθμών βάσης από την πλευρά της Vodafone σημειώνονται τα ακόλουθα:

Η προτεινόμενη από το υπό κατάθεση νομοσχέδιο διαδικασία αδειοδότησης παραμένει χρονοβόρα και πολύπλοκη.

Το Κοινοτικό Δίκαιο Περιβάλλοντος καθορίζει τα έργα και τις δραστηριότητες για τα οποία απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτές.

Είναι αναγκαίο αφενός να δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο νόμου, αφετέρου η έγκριση των ΜΠΕ να διεκπεραιώνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η μελέτη ραδιοεκπομπών η οποία υποβάλλεται προς έγκριση στην ΕΕΑΕ και διασφαλίζει την αυστηρή τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η Cosmote

Η Cosmote υπενθυμίζει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί πως εάν οι ρυθμιστικές αρχές ενός κράτους επιθυμούν να θεσμοθετήσουν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης εξαιτίας των ανησυχιών των πολιτών τους, δεν θα πρέπει να προσθέτουν τυχαίους παράγοντες ασφαλείας στα όρια έκθεσης, εξασθενίζοντας την επιστημονική βάση των οδηγιών.

Αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης επισημαίνει ότι το πλαίσιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο και σαφές, υιοθετώντας βιώσιμες λύσεις, ενώ σχετικά με τη θέσπιση ετήσιου τέλους για κάθε κατασκευή κεραίας σημειώνει πως θα πρέπει τα έσοδα αυτά να αξιοποιηθούν για την εντατικοποίηση των μετρήσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων προς τους πολίτες.

Επιπλέον, μέρος των εσόδων θα πρέπει να διατεθεί για τη δημιουργία αποτελεσματικού «συστήματος πληροφοριών υγείας και επικοινωνιών» μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των επίσημων φορέων, του κλάδου και του κοινού για την ενίσχυση του επιπέδου γενικής κατανόησης των αρχών λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας και τη μείωση οποιασδήποτε δυσπιστίας.

H TIM

Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΤΙΜ Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης, επισημαίνει ότι η περαιτέρω μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνεπάγεται σημαντική αύξηση του αριθμού των σταθμών βάσης προκειμένου τα δίκτυα να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των πελατών τους και κατ' επέκταση θα επιβαρύνει, αν μη τι άλλο, αισθητικά το αστικό τοπίο.

Επίσης θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επενδύσεων για νέα έργα, κυρίως για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, καθώς τα ποσά αυτά θα διατίθενται πλέον στη διατήρηση της υφιστάμενης ποιότητας υπηρεσιών και στον αναγκαστικό επανασχεδιασμό των δικτύων.

Στο ίδιο πλαίσιο ο εκπρόσωπος της ΤΙΜ θεωρεί αδικαιολόγητη την απαγόρευση εγκατάστασης σταθμών βάσης σε νοσοκομεία και σχολικά κτήρια, καθώς τα όρια ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν συνδέονται με την απόσταση από το σταθμό βάσης αλλά με την ισχύ της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα