Market beat: Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, αλλά φέρνει την πρώτη ανοδική βδομάδα μετεκλογικά

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 09:47
UPD:09:47
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από την αρχή της εβδομάδας αναφερθήκαμε, διεξοδικά και με βάση την στατιστική τους εικόνα, στις τραπεζικές μετοχές. Το αποτύπωμα των τραπεζών αναπτύχθηκε μετά από αναφορά στις ακραίες τιμές του τραπεζικού δείκτη. Παράλληλα είναι γνωστή η θέση μας γύρω από το μέλλον της τιμής κάθε τραπεζικής μετοχής και της πολυπλοκότητας του έχει εισαχθεί στην παρακολούθησή της λόγω των Warrants. Χθες οι πιέσεις σε αυτά έφεραν στους  παραστατικούς τίτλους της ΕΤΕ πτώση -6,06%, της ΑΛΦΑ -9,09% και έκλεισαν πάνω στο χαμηλό του βίου τους με εκείνο της ΠΕΙΡ με απώλειες πάνω από 30% έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η κατώτερη τιμή στο δωδεκάμηνο για το δείκτη των Τραπεζών σημειώθηκε στις 28/1 τις 53,22 μονάδες και κλείσιμο στις 53,94. Το μέγιστο πάλι στο πρώτο τρίμηνο εμφανίστηκε στις 939,32 μονάδες στις 25 Φεβρουαρίου από όπου ξεκίνησε μια νευρική αναζήτηση ενός πυθμένα που μάλλον θα συνεχιστεί. Την περασμένη Παρασκευή ο τραπεζικός δείκτης σταμάτησε στις 160,03 μονάδες με κατώτερο μέρας τις 155,68. ενώ στις 24/8 έκλεισε στις 163,37 με ελάχιστο μέρας τις 159,82. Χθες το ελάχιστό του ήταν οι 190,49 μονάδες το μέγιστο οι 206,90 και έκλεισε με άνοδο +0,51% στις 205,6 και κέρδη σε πέντε μέρες 28,5%. Αυτές οι επιδόσεις στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν διαμορφωθεί από την πορεία της ΕΤΕ που έχει αυτές τις μέρες ανεξάρτητη πορεία και χθες ξεκίνησε με ανοδική ορμή φθάνοντας ως τα 0,5050 ευρώ (+2,23%), για να υποστεί στην συνέχεια από κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών πάτημα μέχρι τα 0,4710 ευρώ (-4,66%), από όπου ξεκίνησε μια άνοδο σταθερής κλίσης που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή σε θετικό πεδίο και κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας με κέρδη 8,30%.

Είναι αληθές ότι τα επίπεδα στα οποία έχουν βρεθεί οι μετοχές που αποτελούσαν τις Rolls Roils του ταμπλό, που χαίρουν σεβασμού λόγω ένδοξου παρελθόντος, ενώ το μέλλον τους είναι αβέβαιο, «κολάζουν» περισσότερο τους παλαιούς επενδυτές. Αλλά κατά βάθος αυτό που τους κάνει να κολλάνε σε αυτές, είναι η χασούρα που τους έχουν προκαλέσει. Αναφερόμαστε στις Τράπεζες, που μόλις αποφάσισαν οι μικροεπενδυτές ότι έχουν πιθανότητα να απομακρυνθούν από τα τρέχοντα (σχεδόν πάνω στα ιστορικά τους χαμηλά) επίπεδα, και τοποθετήθηκαν την Τρίτη, από την επόμενη κιόλας μέρα μερικές τους «μαχαίρωσαν» την αυτοεκτίμηση. Η στήλη συνιστά υπομονή και αδιαφορία για τις όποιες διακυμάνσεις φέρει η τρέχουσα περίοδος. Τον Φεβρουάριο άντε και τον Μάρτιο του 2016, θα ήταν καλό να σκεφθούν τι τρέχει με τις επενδύσεις που έκαναν τον Οκτώβριο του 2015. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από την ανακοίνωση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Federal Reserve του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση των κινδύνων ανέβαλε την αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 17.050,22 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,41% στις 4.810,79 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,88% στις 2.013,40 μονάδες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί τραπεζίτες θεώρησαν φρόνιμο να περιμένουν για ορισμένο διάστημα ακόμα, παρά την πεποίθηση ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα έχει σχετικά μικρό αντίκτυπο στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, η EMC σημείωσε κέρδη 4,7%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη διοίκηση της Dell για πιθανή συνεργασία με συνδυασμό μέρους ή του συνόλου των δραστηριοτήτων τους.

Στον αντίποδα, η Domino's Pizza σημείωσε απώλειες 5%, μετά την ανακοίνωση των κατώτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 37,8 εκατ. δολάρια και τα έσοδα στα 484,7 εκατ. δολάρια.

Επίσης, χθες ξεκίνησε και επισήμως η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου από τις εισηγμένες, με την Alcoa να βρίσκεται, όπως πάντα, στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση 3,9% στην κερδοφορία των εισηγμένων του δείκτη S&P 500.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 13.000, στις 263.000, μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 3 Οκτωβρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Ιουλίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Τελικά τα κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αποτύπωσαν τη νευρικότητα των επενδυτών για τις επιπτώσεις των αναταράξεων στην Κίνα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 6.375 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 9.993 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,19% στις 4.676 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,19% στις 361,61 μονάδες, ενώ άλλαξε το πρόσημο του ενδοσυνεδριακά τουλάχιστον 20 φορές. 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο, ενώ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και στοιχείων ενεργητικού παρέμεινε στις 375 δισ. στερλίνες.

Στο ταμπλο, η Deutsche Bank σημείωσε απώλειες 2%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα καταγράψει ζημιές προ φόρων, ύψους 6 δισ. ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο του 2015, εξαιτίας πολλαπλών προστίμων που επιβλήθηκαν  στον επενδυτικό κλάδο της τράπεζας.

Επίσης, η Coloplast σημείωσε απώλειες 4,1%, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την UBS σε sell από neutral προηγουμένως, εξαιτίας των υπερβολικά αισιόδοξων εκτιμήσεων για την πορεία των μεγεθών της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι εξαγωγές της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 5,2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ήτοι με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσουν κατά 0,9%. Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 3,1%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας υποχώρησε στα 15,3 δισ. ευρώ, από 25 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Πάντως, θετικά έδειξε να λειτουργεί η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία αν και επισημαίνεται ότι η αβεβαιότητα στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να επιβεβαιώσουν ότι είναι έτοιμοι να επέμβουν εάν οι οικονομικές συνθήκες το απαιτήσουν.

ΧΑ

Μικρές απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανατρέποντας τις τελευταίες δύο ώρες της συνεδρίασης το καθολικό αρνητικό κλίμα, με τη βοήθεια της αντίδρασης αρκετών δεικτοβαρών μετοχών. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,30% στις 678,05 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 678,68 μονάδες και η χαμηλότερη στις 671,14. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 17,11% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 30,09 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 7,30 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.  

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,40% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,81%. 

Μετά από τρεις ημέρες ανόδου χθες ήταν η ημέρα της διόρθωσης, η οποία όμως ήρθε χωρίς ο τζίρος να φτάσει στο μέσο όρο των ανοδικών συνεδριάσεων. Μάλιστα, υπήρχαν αρκετές μετοχές που κατάφεραν να αντιστρέψουν το ενδοσυνεδριακό αρνητικό τους πρόσημο και να κλείσουν με σημαντικά κέρδη. 

Είναι, άλλωστε, σαφές ότι η αγορά διαφοροποιεί τους χειρισμούς της έναντι των μεμονωμένων τίτλων και των προοπτικών που αυτοί φέρουν σε μία οικονομία που έχει δύσκολες μέρες μπροστά της. Ο καταλύτης που θα βελτιώσει τις προοπτικές, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, θα είναι οι κυβερνητικές κινήσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες των capital controls και των νέων φόρων, καθώς και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου.

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό χρέος και έλλειμμα. Όπως άλλωστε εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 196,9% του ΑΕΠ το 2015 και το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι ελλειμματικό κατά 0,5%. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το Ταμείο εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 4,2% το 2015 και θα υποχωρήσει κλιμακωτά στο 0,1% έως το 2019, προτού αυξηθεί εκ νέου στο 03% το 2020.

Άλλωστε, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χτες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή των υποχρεώσεων της στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης. Την ερχόμενη εβδομάδα - πιθανότατα τη Δευτέρα - τα 49 προαπαιτούμενα θα έρθουν στη Βουλή υπό τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου, το οποίο και θα αποτελέσει το πρώτο «κρας τεστ» για τη νέα κυβέρνηση.

Στο ταμπλό τώρα μεγάλο μερίδιο της μείωσης των απωλειών σήμερα αποδίδεται στη μετοχή της Εθνικής (+8,30%), ενώ θετικά συνέβαλαν και οι μετοχές της Ελλάκτωρ  (+4,82%), του ΟΛΠ (+2,29%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,27%), της Aegean Airlines  (+1,43%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+1,07%).

Στον αντίποδα, μεγάλο βαρίδι στάθηκε η μετοχή της Πειραιώς (-9,88%), αλλά και της Alpha Bank (-6,96%), της Eurobank(-4,17%), της ΕΧΑΕ (-3,77%), της ΔΕΗ(-2,16%), του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ (-1,54%) και της Motor Oil (-1,38%).

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 43 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,85%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (+4,06%).

Τεχνική ανάλυση

Επιμονή στη στάση επιφυλακτικής ουδετερότητας από τους traders

Χθες άλλαξαν χέρια 2411 από 1624 ΣΜΕ για τη σειρά Οκτωβρίου με ελάχιστο μέρας τις 197,50 από 197,00 μονάδες και μέγιστο στις 201,50 από 202,25. Δηλαδή το ΣΜΕ διαπραγματεύτηκε στο ίδιο εύρος τιμών με εκείνο της Τετάρτης με μικρή μείωσή του. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 200,50 από 201,50 μονάδες την προηγούμενη συνεδρία, τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,37%, από την τιμή εκκαθάρισης της προηγούμενης στις 201,25 μονάδες με τον 25άρη στο -0,40% και κλείσιμο στις 200,73 από 201,54 μονάδες.

Άλλαξαν επίσης χέρια 625 από 857 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου και κανένα για τη σειρά Δεκεμβρίου.  Η τιμή εκκαθάρισης στα ΣΜΕ Οκτωβρίου ήταν 200,25 μονάδες και της επόμενης 202,25 με ανοικτές θέσεις αντίστοιχα 8162 και 2933 συμβόλαια. Συνεπώς συνέχισαν να μειώνουν την απόσταση μεταξύ της εκκαθάρισης του ΣΜΕ της επόμενης σειράς ενώ ήδη ο 25άρης προηγείται έναντι της εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου. Αυτό μας αναγκάζει να θυμίσουμε ότι:

Υπάρχει μια συστοιχία συνεδριάσεων που ο δείκτης ερχόμενος από χαμηλότερα επίπεδα κόλλησε αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις:

8/9 κλείσιμο στις 195,42 υψηλό στις 199,75 και ελάχιστο στις 191,74 με προηγούμενο κλείσιμο στις 190,92 μονάδες

9/9 κλείσιμο στις 196,17 υψηλό στις 198,88 και ελάχιστο στις 194,62

10/9 κλείσιμο στις 197,27 υψηλό στις 198,71 και ελάχιστο στις 194,44

11/9 κλείσιμο στις 196,76 υψηλό στις 197,25 και ελάχιστο στις 194,45

14/9 κλείσιμο στις 196,05 υψηλό στις 196,85 και ελάχιστο στις 192,71

15/9 κλείσιμο στις 198,13 υψηλό στις 198,16 και ελάχιστο στις 194,20

Κατόπιν πέρασε πάνω από τις 202 μονάδες στις 16/9 και το υψηλό του Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 21/9 και ήταν κλείσιμο στις 204,07 υψηλό στις 207,28 και ελάχιστο στις 201,63.

Η αγορά συνεπώς αναγνωρίζει τη στατιστική προϊστορία και θεωρεί πιθανή μια κίνηση μεταξύ των 195 ως 202 μονάδων πριν την οριστική διάσπασή του άνω ορίου. Το διεθνές κλίμα πάντως είναι ευνοϊκό για τις αναδυόμενες αγορές μετοχών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 9/10/15, παίρνοντας το μήνυμα από ένα άλμα στις τιμές του πετρελαίου και από τα κέρδη της Wall Street μετά από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve που μείωσαν το ποσοστό των προσδοκιών για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Η αποκάλυψη των πρακτικών της Fed έδειξε την έκταση στην οποία τα μέλη της FOMC ανησυχούν ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική προοπτική των ΗΠΑ. Αν και η εν λόγω αναταραχή στο εξωτερικό δεν είχε «αλλάξει ουσιαστικά» τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, επέλεξαν να κρατήσει η Fed σταθερά τα επιτόκια τον περασμένο μήνα.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου, που είχαν περάσει σε άνοδο όταν η Fed κράτησε μακριά την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, πήραν μια περαιτέρω ώθηση από την επιβεβαίωσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής ότι δεν θα σπεύσουν να ενισχύσουν την πολιτική σύσφιξης σε μια εποχή με χαλαρή παγκόσμια ανάπτυξη.

Η κερδοσκοπία για την επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ήταν ένα ρίσκο που οι επενδυτές είχαν ήδη λάβει υπόψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή η ανησυχία εξασθενίζει τώρα, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο +1,6%, σε καλό δρόμο για μια δυναμική εβδομαδιαία άνοδο 6,7%.

Ο S&P 500 έκλεισε σε υψηλό επτά εβδομάδων την Πέμπτη, αν και η εικόνα των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα δίνουν υποχώρηση περίπου 0,1%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας με άνοδο 0,8% σήμερα το πρωί πριν το κλείσιμο είναι έτοιμος να κερδίσει 3,1% στην εβδομάδα.

Δεδομένα από χθες έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν φθάνοντας κοντά σε ένα χαμηλό 42-year στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, κρατώντας ζωντανή την άποψη ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας θα ωθήσει τη Fed να δράσει τελικά.

Ακόμα, το δολάριο φαντάζει μαραμένο, με τον δείκτη δολαρίου DXY κάτω κατά περίπου 0,1% στις ασιατικές συναλλαγές στο 95,269, σε καλό δρόμο για μια εβδομαδιαία απώλεια της τάξης του 0,6%.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1278 δολάρια ενώ το δολάριο ήταν σταθερό έναντι του γιεν που αγόραζε 119,93 γιεν.

Τα Νομίσματα των αναδυόμενων χωρών πήραν επίσης ώθηση από την αντίληψη ότι στη Fed θα επιλέξουν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για λίγο ακόμα, με την ρουπία Ινδονησίας να ενισχύεται πάνω από 3%.

Οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε τρεις μήνες μετά της ανακοίνωση από το PIRA Energy Group ότι προβλέπει οι τιμές του αργού θα αυξηθούν στα 70 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2016.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ανοδικά κινείται, μέχρι στιγμής, η τρέχουσα εβδομάδα μετά τις δύο προηγούμενες πτωτικές, ενώ μετά και την σημερινή συνεδρίαση, χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν.

Κατ΄ αρχή η στήριξη της περιοχής των 650 μονάδων, με το φίλτρο δύο ημερών, λειτούργησε, ενώ το ανοδικό κερί της Δευτέρας μας δίνει επιπλέον στήριξη στις 645 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ 30 ημερών (βρίσκεται στις 661 μονάδες) και έδωσε χθες ενδοσυνεδριακή διόρθωση με την προσφορά των βραχυπρόθεσμων επενδυτών να απορροφάται (σημάδι θετικό για την συνέχεια) και να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 675 μονάδες, σημείο κρίσιμο αν θέλει να δει υψηλότερα νούμερα προς τις 710 μονάδες.

Στην περιοχή αυτή των 710 μονάδων που είναι τα υψηλά του Γενικού Δείκτη μετά τα capital controls (708,29 μονάδες) θα κριθεί η δύναμη των αγοραστών, για να μπορέσει η Αγορά να απεγκλωβιστεί από το εύρος διακύμανσης από τα capital controls και μετά.

Αντίθετα αδυναμία στήριξης στις 645 μονάδες, θα επιταχύνει την πτωτική κίνηση του Δείκτη προς τα χαμηλά του.

Οι Τράπεζες παραμένουν ο "αδύναμος κρίκος" της Αγοράς και θα παραμείνουν, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες περί τα τέλη Οκτώβρη.

Ως τότε οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται, αφού κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τον τρόπο των αυξήσεων και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, ενώ αρχίζουν να διαφαίνονται κάποιες διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά των μετοχών, ανάλογα με τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν στα πλάνα αναδιάρθρωσης , την σταθερότητα των διοικήσεων τους και την μετοχική τους σύνθεση.

Στις μετοχές που είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχουν διασπάσει τον ΚΜΟ 200 ημερών έχουν προστεθεί και άλλες, ενώ και οι τζίροι, αν και όχι ικανοποιητικοί, είναι αυξημένοι στις ανοδικές συνεδριάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης και το κρίσιμο τώρα είναι η χωρίς καθυστέρηση προώθηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και η ψήφιση του ως τις 15 Οκτωβρίου, κάτι που ήδη έχουν δηλώσει και οι αρμόδιοι Υπουργοί.
Χρειάζεται αποφασιστικότητα στα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, για να αρχίσει να επανέρχεται η εμπιστοσύνη στους κόλπους των επενδυτών.

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων (για τους δείκτες) ενώ κρίσιμες θα είναι και οι συζητήσεις του Υπουργού Οικονομικών από σήμερα ως την Κυριακή, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ράλι των Ασιατικών αγορών μετοχών και νομισμάτων μετά τα πρακτικά της συνόδου της Fed

Οι Ασιατικές μετοχές αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC του Σεπτεμβρίου, με τον Topix σε άνοδο  +2% και τον δείκτη MSCI APEX 50 πάνω +1,5%. Αλλού, οι αμερικανικές αγορές μετοχών κέρδισαν +0,8%. Σε αγορές FX, τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών της Ασίας ενισχύθηκαν επίσης έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το πετρέλαιο κατευθύνθηκε προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Αύγουστο, με το Brent να αυξάνεται φθάνοντας στα 53.84  δολάρια/ βαρέλι.

Στη σύνοδο της FOMC Σεπτεμβρίου η όψη της επιτροπής που χωρίστηκε αφού κάποιοι συμμετέχοντες είδαν συνθήκες που δικαιολογούν μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους [όχι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου] και όσους είπαν ότι «θα ήταν σκόπιμο να περιμένουμε για πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη δεν είχαν επιδεινωθεί σημαντικά».

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συρρικνώθηκε τον Αύγουστο καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά. Η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε την κατεύθυνση της πολιτικής της αμετάβλητη, και το υπόλοιπο της ψηφοφορίας παρέμεινε στο 8 έναντι 1, υπέρ του status quo. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, υποδεικνύουν ότι υπήρξε ευρεία συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με το είδος των κινδύνων που απειλούν την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και στον πληθωρισμό από την επιδείνωση των παγκόσμιων συνθηκών, ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στα Εmerging Μarkets και την Κίνα. Το βασικό συμπέρασμα του ΔΣ ήταν ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι είχαν σαφώς αυξηθεί, και υπήρχε ανάγκη να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και πολιτικές εκτός της ζώνης του ευρώ».

· Πρόσφατες δηλώσεις προέδρου Yellen δείχνουν ότι βλέπει τον κίνδυνο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω στόχου για τον πληθωρισμό της FOMC για κάποιο χρονικό διάστημα. Διατηρούμε τις προβλέψεις μας για Μάρτιο του 2016 για την απογείωση των επιτοκίων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών ζήτησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τόνισε ότι για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτείται το χρέος να εισέλθει σε τροχιά βιωσιμότητας. Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση της χώρας.

Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και εν συνεχεία θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Bloomberg. Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει «μπει σε τροχιά» μετά τις εκλογές. Ερωτηθείς σχετικά με το χρέος, τόνισε όλα θα γίνουν βήμα – βήμα. Πρώτα, όπως ανέφερε, πρέπει να εκταμιευθούν τρία δισεκατομμύρια για την Ελλάδα, με την Αθήνα να αναγνωρίζει ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έγκριση χορήγησης ρευστότητας 90 δισ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδας (ELA), στις ελληνικές τράπεζες, άσκησε ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου (ZEW) Κλέμενς Φούεστ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. «Ήταν κακή πολιτική. Εάν είχαν σταματήσει τον ELA τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, κάτι που θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένο, ο (πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να καταλήξει σε συμφωνία πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο Φούεστ.

Σταθερή παρέμεινε η ανεργία τον Ιούλιο σε σχέση με το πτωτικά αναθεωρημένο 25% του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2012, όταν η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 24,9%. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε καταγραφεί ρεκόρ στο 27,9%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία στη χώρα παραμένει υπερδιπλάσια σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 11% τον Ιούλιο.

Ενώ τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης φαίνεται να ερμηνεύουν πλήρως την σωρευτική συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας  την περίοδο 2010-2014  (άνω των 25 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ), το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να έχει ηπιότερη καθαρή επίπτωση που εκτιμάται σωρευτικά σε 3.5 π.μ. του ΑΕΠ το 2015-2016, σύμφωνα με έκθεση της Eurobank.

Στη θυγατρική εταιρεία της Τεχνικής Ολυμπιακής,«Πόρτο Καρράς Α.Ε.» ανατίθεται οριστικά η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Ψαθόπυργος-Ρίο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, αναρτήθηκε στη Διαύγεια η υπ.αρ. 3170/28-8-2015 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, με την οποία αποφασίστηκε.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Νέο άλμα σημείωσε σήμερα το πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, ενώ αντίθετα ο χρυσός σήμερα διόρθωσε, με την αγορά να επηρεάζεται από το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,4%, στα 1.144,30  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 3,7%, κλείνοντας στα 49,43 δολάρια το βαρέλι.

 Ανοιχτή στο ενδεχόμενο να παραμένει στο «τιμόνι» του ΔΝΤ για δεύτερη διαδοχική θητεία, εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του Ταμείου, η οποία διεξάγεται στο Περoύ. «Είμαι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να μην είναι η τελευταία μου Σύνοδος, αλλά δεν πρόκειται για μία απόφαση, την οποία θα λάβω εξ ολοκλήρου εγώ» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχω υπηρετήσει το ΔΝΤ όσο καλύτερα μπορούσα, αλλά δεν είναι δική μου απόφαση» επανέλαβε.

Εφόδους για έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen πραγματοποίησαν η γερμανική αστυνομία και εισαγγελείς, ως μέρος της έρευνας για το σκάνδαλο με το σύστημα εκπομπής ρύπων σε αυτοκίνητα της εταιρείας. Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο Βόλφσμπουργκ, αλλά και σε γραφεία της εταιρείας σε άλλες γερμανικές πόλεις. Στόχος ήταν ο εντοπισμός εγγράφων και δεδομένων που σχετίζονται με το σκάνδαλο. Στην έρευνα συνέδραμαν τρεις εισαγγελείς του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

Κατά 11% υποχώρησαν τα έσοδα της Alcoa το γ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Business Insider. Η αμερικανική εταιρεία αλουμινίου κατέγραψε πτώση των εσόδων στα 5,6 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 0,07 δολάρια ανά μετοχή. «Το τρίτο τρίμηνο διέθετε αρκετά οικονομικά εμπόδια και σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές» παραδέχεται η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της. Η Alcoa εκτιμά τέλος, ότι η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου θα αυξηθεί κατά 6,5% το 2015, προτού μειωθεί το 2016.

Την αξιολόγηση «ΑΑ+» της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Αυστρίας επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. H διατήρηση της αυστριακής αξιολόγησης αντανακλά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, την υψηλή θεσμική αποτελεσματικότητα αλλά και τη βέβαιη προστασία των πιστωτών της Αυστρίας.

H ενίσχυση των κινδύνων ανέβαλε την αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Οι Αμερικανοί τραπεζίτες, σύμφωνα με τα πρακτικά, θεώρησαν φρόνιμο να περιμένουν για ορισμένο διάστημα ακόμα, παρά την πεποίθηση ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα έχει σχετικά μικρό αντίκτυπο στις ΗΠΑ.

Στο «κόκκινο» βρέθηκε η Tesco κατά το πρώτο εξάμηνο χρήσης, που έληξε στις 29 Αυγούστου, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό στη βρετανική αγορά, ενώ προωθεί μία ευρεία αναδιάρθρωση μετά την αποχώρησή της από την αγορά της Νότιας Κορέας. Η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ εμφάνισε καθαρές ζημίες 365 εκατ. στερλινών έναντι κερδών 6 εκατ. στερλινών ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά της υποχώρησαν στα 23,9 από 24,3 δισ. στερλίνες, ενώ τα λειτουργικά μειώθηκαν σχεδόν 55% στα 354 εκατ. στερλίνες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα