«Μάζεψε» στο τέλος τις απώλειες το Χ.Α.

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 18:00
UPD:18:06
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μικρές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανατρέποντας τις τελευταίες δύο ώρες της συνεδρίασης το καθολικό αρνητικό κλίμα, με τη βοήθεια της αντίδρασης αρκετών δεικτοβαρών μετοχών. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,30% στις 678,05 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 678,68 μονάδες και η χαμηλότερη στις 671,14. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 17,11% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 30,09 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 7,30 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.  

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,40% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,81%. 

Μετά από τρεις ημέρες ανόδου σήμερα ήταν η ημέρα της διόρθωσης, η οποία όμως ήρθε χωρίς ο τζίρος να φτάσει στο μέσο όρο των ανοδικών συνεδριάσεων. Μάλιστα, υπήρχαν αρκετές μετοχές που κατάφεραν να αντιστρέψουν το ενδοσυνεδριακό αρνητικό τους πρόσημο και να κλείσουν με σημαντικά κέρδη. 

Είναι, άλλωστε, σαφές ότι η αγορά διαφοροποιεί τους χειρισμούς της έναντι των μεμονωμένων τίτλων και των προοπτικών που αυτοί φέρουν σε μία οικονομία που έχει δύσκολες μέρες μπροστά της. Ο καταλύτης που θα βελτιώσει τις προοπτικές, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, θα είναι οι κυβερνητικές κινήσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες των capital controls και των νέων φόρων, καθώς και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου.

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό χρέος και έλλειμμα. Όπως άλλωστε εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 196,9% του ΑΕΠ το 2015 και το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι ελλειμματικό κατά 0,5%. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το Ταμείο εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 4,2% το 2015 και θα υποχωρήσει κλιμακωτά στο 0,1% έως το 2019, προτού αυξηθεί εκ νέου στο 03% το 2020.

Άλλωστε, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χτες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή των υποχρεώσεων της στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης. Την ερχόμενη εβδομάδα - πιθανότατα τη Δευτέρα - τα 49 προαπαιτούμενα θα έρθουν στη Βουλή υπό τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου, το οποίο και θα αποτελέσει το πρώτο «κρας τεστ» για τη νέα κυβέρνηση.

Στο ταμπλό τώρα μεγάλο μερίδιο της μείωσης των απωλειών σήμερα αποδίδεται στη μετοχή της Εθνικής (+8,30%), ενώ θετικά συνέβαλαν και οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+4,82%), του ΟΛΠ (+2,29%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,27%), της Aegean Airlines (+1,43%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+1,07%).

Στον αντίποδα, μεγάλο βαρίδι στάθηκε η μετοχή της Πειραιώς (-9,88%), αλλά και της Alpha Bank (-6,96%), της Eurobank(-4,17%), της ΕΧΑΕ (-3,77%), της ΔΕΗ (-2,16%), του ΟΠΑΠ (-1,54%) και της Motor Oil (-1,38%).

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 43 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χημικών  (-1,49%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (+4,06%).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα